Jáhlový knedlík je zdravá a univerzální příloha. Je výborný například k červenému fazolovému guláši.

Suroviny:

  • 1 šálek propláchnutých, případně spařených jáhel
  • 3 šálky vody
  • 1 vejce
  • mouka (celozrnná, popř. bezlepková)
  • sůl

Příprava:

  • Jáhly uvaříme v poměru 1:2,5-3 ve slané vodě (ideálně den předem). 
  • Po uvaření jáhly trochu rozmixujeme ponorným mixérem. 
  • Po vychladnutí přeneseme hmotu na vál, přidáme vejce a mouku a zpracujeme na kompaktní a nelepivé těsto. 
  • Uválíme buď jeden větší knedlík, nebo vlhkýma rukama tvarujeme menší kulaté knedlíky, popř. můžeme pomocí dvou lžic tvarovat noky. 
  • Připravené knedlíky vaříme ve vroucí vodě podle velikosti (velký knedlík asi 10 min.).

TIP: Na knedlík lze použít například mouku špaldovou a pohankovou, nicméně vyzkoušet se dají i jiné mouky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang