Domácí brusinková omáčka

Dressingy

Tato domácí brusinková omáčka je klasika. Vyrobená z čerstvých nebo mražených brusinek a připravená za 20 minut je nezbytnou součástí svíčkové omáčky.

Brusinky jsou trpké, velmi trpké, a potřebují cukr, aby vyvážil jejich kyselost. Avšak i s cukrem se kyselost projeví.

Ingredience

  • 1 šálek (200 g) cukru
  • 1 šálek (250 ml) vody
  • 4 šálky čerstvých nebo mražených brusinek
  • Nepovinné: pekanové ořechy, pomerančová kůra, rozinky, rybíz, borůvky, skořice, muškátový oříšek, nové koření.

Postup

Brusinky opláchněte:
Vložte brusinky do cedníku a opláchněte je. Otlučené brusinky vyberte a vyhoďte.

Dejte vařit vodu s cukrem:
Vodu a cukr dejte do středně velkého hrnce a přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil.

Přidejte brusinky a vařte, dokud neprasknou:
Přidejte brusinky do hrnce a znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 10 minut nebo dokud většina brusinek nepraskne.

Vmíchejte případné přísady:
Jakmile brusinky prasknou, můžete brusinkovou omáčku nechat tak, jak je, nebo ji vylepšit dalšími přísadami. Nasekanými pekanovými ořechy a špetkou pomerančové kůry.

Někteří lidé rádi přidávají rozinky nebo rybíz, nebo dokonce borůvky pro větší sladkost. Můžete také přidat sváteční koření, jako je skořice nebo muškátový oříšek.

Nechte vychladnout:
Odstavte hrnec z ohně. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté přendejte do mísy a dejte vychladit do lednice. Brusinková omáčka při chladnutí dále houstne.

NUTRIČNÍ ÚDAJE NA JEDNU PORCI

  • 103 kalorií
  • 0 g tuk
  • 27 g sacharidy
  • 0 g bílkoviny

Kategorie:

Dressingy

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang