Recept na tradiční švédské masové kuličky

Hlavní jídlaHovězí masoMasoOmáčkyVepřové maso
svedske-masove-kulicky-domaci-recept

Zachutnaly vám na nedávných nákupech výtečné švédské masové kuličky? S naším snadným a rychlým receptem si je můžete připravit i doma. Výborně chutnají například s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami.

Příprava

  • Příprava. 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience na kuličky

  • Mleté hovězí (500 g)
  • Mleté vepřové (500 g)
  • Sekaná petrželka (1/4 hrnku)
  • Směs koření na maso (1/2 lžičky)
  • Mletý muškátový oříšek (1/2 lžičky)
  • Nakrájená cibulka (3/4 hrnku)
  • Sůl (2 lžičky)
  • Pepř (1/2 lžičky)
  • Česnek (4 nakrájené stroužky)
  • Strouhanka (3/4 hrnku)
  • Vejce (2 ks)
  • Olivový olej (2 lžíce)

Ingredience na omáčku

  • Máslo (1/2 hrnku)
  • Mouka (1/2 hrnku)
  • Hovězí vývar (4 hrnky)
  • Sůl (1 lžička)
  • Pepř (1/4 lžičky)
  • Citronová šťáva (1 lžíce)
  • Směs koření na maso (1/4 lžičky)
  • Strouhaný muškátový oříšek (1/4 lžičky)
  • Smetana (1 hrnek)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte hovězí, vepřové, petrželku, koření, muškátový oříšek, cibulku, sůl, pepř, česnek, strouhanku a vejce.
  2. Za pomoci lžíce vytvořte zhruba 35 kuliček.
  3. Ve velké pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Přidejte 1/2 kuliček, pečte zhruba 5 minut dohněda, vyjměte z pánve a osmahněte zbytek kuliček.
  4. Vypečený tuk z pánve přelijte do vhodné nádoby. Snižte plamen a na pánev vložte máslo. Jakmile začne máslo bublat, poprašte ho moukou a za stálého míchání smažte zhruba 1 minutu. Přilijte vývar.
  5. Míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu, koření a muškátový oříšek, prošlehejte a pomalu přilijte smetanu.
  6. Jakmile se omáčka začne vařit, přidejte masové kuličky. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne – zhruba 8-10 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang