medovo-horcicny-dresing

Tento krémový medovo-hořčičný dresink je odlehčený řeckým jogurtem. Žádná majonéza. Tento dresink se snadno připravuje šleháním.

Tento krémový domácí dresink má lehce nasládlou chuť, která je ideální pro ozvláštnění a doplnění vašich oblíbených slaných salátů.

Dobře se hodí i jako omáčka k batátovým hranolkům (nebo veganským batátovým hranolkům), předkrmům a čerstvé zelenině. Medovo-hořčičnou omáčku můžete použít také jako dresing do tortilly nebo dresing na burger.

Medovo hořčičná zálivka na salát – recept

Naučte se připravit lahodný medovo-hořčičný dresink na salát k podle tohoto velmi starého, ale dobrého receptu. Můžete ji použít jako dip nebo zálivku na salát.

Ingredience na medovo hořčičnou zálivku na salát

  • ¼ šálku majonézy
  • 1 lžíce připravené hořčice
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžíce citronové šťávy
Místo citronové šťávy lze použít limetkovou.

Postup na medovo hořčičnou zálivku na salát

  1. V malé misce prošlehejte majonézu, hořčici, med a citronovou šťávu.
  2. Přikryté uchovávejte v chladničce.

Medová zálivka na salát – recept

Sbohem, kupovaná hořčičná zálivko na salát. Tento recept na medovo-hořčicovou zálivku je snadný na přípravu a je plný neodolatelné sladké a pikantní chuti.

Ingredience na medovou zálivku na salát

  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa nebo čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 1 malý stroužek česneku, utřený nebo mletý
  • ¼ lžičky mořské soli, více podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup na medovou zálivku na salát

  1. V malé misce smíchejte hořčici, olivový olej, ocet, med, česnek, sůl a pepř.
  2. Přidejte dresink do salátu, použijte ho jako omáčku k masu nebo pokapejte pečenou zeleninu.

Recept na medovo-hořčičný dresing na salát

K přípravě krásného medovo-hořčičného dresinku na salát nepotřebujete majonézu! Tento se připravuje jen z hořčice, medu, jablečného octa a oleje. Recept je pro 1 šálek dresinku.

Ingredience na medovo-hořčičný dresing na salát

  • 1/4 šálku dijonské hořčice
  • 1/4 šálku medu
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 1/4 šálku rostlinného nebo olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • černý pepř
Hořčicový dresing se kromě salátů používá také jako dip k masu.

Postup na medovo-hořčičný dresing na salát

  1. Přísady dejte do sklenice a dobře protřepejte, dokud na dně sklenice nebude vidět žádný med. Podle chuti upravte sladkou (med), kyselou (ocet) a sůl.
  2. Uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné sklenici po dobu 3 týdnů (pokud je trvanlivost vašich ingrediencí delší než 3 týdny).
  3. Jednotlivé přílohy salátu: v případě potřeby pokapejte 4 velké hrsti listové zeleniny a dalšího salátu dle vlastního výběru.

TIP: Milovníkům salátů doporučujeme vyzkoušet i klasický caesar salát.

Zdravý medovo-hořčičný dresink – recept

Tato krémová medovo-hořčičná zálivka na salát je odlehčená řeckým jogurtem. Žádná majonéza! Tento dresink se snadno připravuje šleháním. Recept je pro téměř 1 ½ šálku a dobře vydrží 10 až 14 dní.

Ingredience na zdravý medovo-hořčičný dresink

  • ½ kelímku obyčejného řeckého jogurtu (s libovolným % tuku)
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku dijonské hořčice
  • 3 až 4 lžíce medu, podle chuti
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce jablečného octa nebo více citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, lisovaný nebo mletý
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
Medovo-hořčicová zálivka vydrží v lednici až 2 týdny.

Postup na zdravý medovo-hořčičný dresink

  1. Ve dvoušálkové odměrce nebo misce na tekutiny smíchejte všechny uvedené přísady. Šlehejte, dokud se nespojí. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte pepřem.
  2. Tento dresink je záměrně výrazný, ale pokud je na váš vkus příliš trpký, zašlehejte ještě jednu lžíci medu.
  3. Zbytky salátové zálivky skladujte přikryté v chladničce po dobu 10 až 14 dní.

TIP: Pro zálivku dairy-free (bez mléčných výrobků) přidejte neslazený jogurt bez mléčných výrobků.

Medovo-hořčičná omáčka k masu – recept

Tato sladká, pikantní a krémová domácí hořčicovo-medová omáčka zabere jen pár minut a skvěle se hodí na sendviče, saláty, dipy a další pokrmy.

Ingredience na medovo-hořčičnou omáčku k masu

  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce žluté hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1/8 lžičky česnekového prášku
  • 1/8 lžičky papriky
  • 1/8 lžičky soli
  • čerstvě nadrcený pepř

Postup na medovo-hořčičnou omáčku k masu

  1. Všechny ingredience smíchejte v míse a promíchejte dohladka.
  2. Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.

Veganský medovo-hořčičný dresink – recept

Tento veganský medovo-hořčicový dresink je tak dobrý a snadný. Je sladký, pikantní, bez oleje, tuku a lahodný! Skvěle se hodí na saláty, sendviče i jako skvělá omáčka na namáčení.

Ingredience na veganský medovo-hořčičný dresink

  • ¼ šálku žluté nebo dijonské hořčice
  • 2 lžíce čistého javorového sirupu
  • ¼ lžičky česnekového prášku

Postup na veganský medovo-hořčičný dresink

  1. Přidejte všechny ingredience do mísy a rozmixujte je dohladka. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  2. Spotřebujte ihned nebo uchovávejte v malé vzduchotěsné nádobě po dobu až 2 týdnů. Před použitím znovu prošlehejte.

Recept na veganskou medovo-hořčičnou zálivku

Tento veganský medovo-hořčičný dresink používá místo medu agávový sirup a lze jej použít jako omáčku na namáčení nebo salátový dresink. Podávejte jej třeba k vařené brokolici na páře.

Ingredience na veganskou medovo-hořčičnou zálivku

  • ½ šálku veganské majonézy nebo aioli
  • 2 a ½ lžíce žluté nebo hnědé hořčice
  • 2 a ½ lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce barbecue omáčky

Postup na veganskou medovo-hořčičnou zálivku

  1. Připravte si veganské aioli bez oleje nebo použijte veganskou majonézu zakoupenou v obchodě.
  2. Přidejte majonézu a všechny ostatní ingredience do malé misky a promíchejte. Pokud používáte jako omáčku na namáčení, máte hotovo.
  3. Pokud ji používáte jako zálivku na salát, přimíchejte trochu vody, asi po 1 lžíci, dokud nedosáhnete požadované konzistence zálivky.
  4. Skladujte až 1 týden v chladničce ve vzduchotěsné nádobě.

TIP: Agávový sirup můžete nahradit javorovým nebo datlovým sirupem, ale bude mít trochu jinou chuť.

Medovo-hořčičný dresing do tortilly – recept

Jednoduchý recept na dresing do tortilly, který připravíte během půl hodiny. Pro bezlepkovou verzi použijte místo panko strouhanky drcené křupavé rýžové vločky.

Ingredience na medovo-hořčičný dresing do tortilly

Tortilly

  • 500 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 1 vejce
  • 1 šálek panko strouhanky
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ¼ šálku kukuřičného oleje
  • 8 plátků slaniny, vařené a rozdrobené
  • 2 šálky drceného hlávkového salátu
  • 1 šálek červených hroznů, rozpůlených
  • ½ šálku strouhaného sýra čedar
  • 3 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
  • ⅓ šálku plátkovaných mandlí
  • 6 tortill se sušenými rajčaty

Dresing

  • ½ šálku majonézy
  • 2 lžíce žluté hořčice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • ½ lžíce citronové šťávy
Pro bezlepkovou verzi lze místo panko strouhanky použít drcené rýžové vločky.

Postup na medovo-hořčičný dresing do tortilly

  1. Kuřecí prsa naklepejte v uzavíratelném sáčku do mrazničky na tloušťku asi 1 cm.
  2. V mělké misce lehce rozšlehejte vejce. V samostatné mělké misce smíchejte panko strouhanku, sůl, pepř, česnekový a cibulový prášek.
  3. Kuřecí prsa ponořte do vajíčka, až se obalí, přebytečné množství nechte okapat a ponořte je do směsi panko. Vtlačte maso do strouhanky, dokud není zcela obalené.
  4. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přeneste kuře na pánev a smažte asi 2 až 3 minuty z každé strany nebo dokud kuře nezhnědne, nezkřehne a není zcela propečené. Přeneste na talíř a nakrájejte na proužky.
  5. Medová hořčice: v malé misce smíchejte majonézu, žlutou hořčici, dijonskou hořčici, med a citronovou šťávu.
  6. V tortillách smíchejte požadované množství kuřecího masa, medovou hořčici, slaninu, salát, hrozny, rozdrobený sýr čedar, zelenou cibulku a plátky mandlí. Zabalte a podávejte.

Medovo-hořčičný dresing na burger – recept

Tuto snadno připravitelnou medovou omáčku si však nenechávejte jen na burgery; je z ní fantastická omáčka na kuřecí nugetky a křupavé hranolky a z nudného krůtího sendviče udělá něco výjimečného.

Ingredience na medovo-hořčičný dresing na burger

Dresing

  • 1/3 šálku majonézy
  • 1/4 šálku dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžíce čerstvého estragonu (jemně nasekaného) nebo 1/2 lžičky sušeného

Burgery

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 4 až 5 hamburgerových housek
  • 1 malá sladká cibule (nakrájená na kolečka)
  • 1 velké rajče (nakrájené na plátky)
Grilované hamburgery lze podávat samotné nebo s hranolky.

Postup na medovo-hořčičný dresing na burger

  1. V malé misce smíchejte ingredience na omáčku. Přikryjte ji a dejte do chladničky, dokud nebude připravena k podávání.
  2. Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu nebo litinovou pánev či grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Z mletého hovězího masa vytvarujte 4 nebo 5 stejně velkých hamburgerových placiček.
  3. Každou z nich osolte a okořeňte černým pepřem.
  4. Položte placičky na gril nebo pánev a opékejte je, přičemž je jednou obraťte, dokud nedosáhnou požadované propečenosti. Pro středně propečené karbanátky pečte celkem asi 7 minut, pro středně propečené asi 8 minut a pro středně propečené nebo dobře propečené 9 až 10 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 73 °C.
  5. Položte na hamburgerové housky. Nahoru položte plátky rajčat a cibule a vydatně je přelijte medovo-hořčičnou omáčkou.

TIP: Při pečení hamburgery obracejte pouze jednou a na placičky netlačte špachtlí. Tuk by se tak vytratil a hamburgery by nebyly šťavnaté a chutné.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang