Kuřecí nugetky neboli kuřecí nuggety se těší velké oblibě u malých i velkých strávníků. Naučíme vás, jak si připravit domácí kuřecí nuggety snadno a rychle.

Kuřecí nugety sestávají z malého kousku vykostěného kuřecího masa, který je obalený v pečivu nebo v těstíčku a poté smažený nebo pečený, stejně jako kuřecí popcorn na pánvi.

Kuřecí nugetky, které byly vynalezeny v 50. letech 20. století, se staly velmi oblíbeným zbožím v restauracích rychlého občerstvení a také se hojně prodávají zmrazené pro domácí použití.

Kuřecí nuggety jsou skvělým nápadem na oběd či večeři, servírovat je můžete třeba také při dětských oslavách, a doplnit je libovolnou přílohou nebo si uvařit vynikající kuřecí polévku z krků.

Kureci nugety recept
Domácí nuggetky chutnají vždy lépe než ty z rychlého občerstvení.

Kuřecí nugetky recept

Chcete si připravit kuřecí nugetky? Recept je snadný, a výsledkem budou báječné domácí nugetky, o jejichž složení budete mít dokonalý přehled.

Ingredience na kuřecí nugetky

  • 1 hrnek mouky
  • 1 lžíce ochucené soli
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 velká vejce
  • 2 šálky ochucené strouhanky
  • 2 kuřecí prsa nakrájená na malé kousky
  • Rostlinný olej na smažení
  • Kečup na podávání

Kuřecí nugetky recept

  1. V plastovém sáčku smíchejte mouku, ochucenou sůl a trochu soli a pepře. V misce smíchejte vejce se 2 lžícemi vody. Do samostatné misky přidejte strouhanku.
  2. Kousky kuřete v sáčku protřepejte, aby se obalily. Po částech je namáčejte do vaječné směsi a poté do strouhanky.
  3. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte asi 2 cm rostlinného oleje, až několik strouhanky vhozených do oleje začne okamžitě prskat.
  4. Smažte kuřecí maso, v případě potřeby po dávkách, dozlatova a dopečené, několik minut z každé strany. Osušte je na papírové utěrce a podávejte s kečupem.

Domácí nugetky – recept

Připravte si dokonalé domácí nugetky. Jakmile je jednou ochutnáte, pak už na ty kupované ani nevzpomenete. Skvěle se k nim hodí čerstvý celerový salát s jablky.

Domácí nugetky ingredience

  • 3 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 1 šálek italské ochucené strouhanky
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • ½ šálku rozpuštěného másla

Domácí nugetky recept

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky. Ve středně velké míse dobře promíchejte strouhanku, parmazán, bazalku, tymián a sůl. Do misky nebo misky na namáčení dejte rozpuštěné máslo.
  3. Kousky kuřete nejprve namočte do rozpuštěného másla a poté je obalte ve směsi strouhanky. Dobře obalené kuřecí kousky položte v jedné vrstvě na lehce vymaštěný plech.
  4. Nugety pečte v předehřáté troubě, dokud nezhnědnou a kuře není propečené, přibližně 20 minut.
Kureci nuggetky recept
Domácí nuggetky zachutnají nejen malým strávníkům.

Kuřecí nugetky – recept

Kuřecí nugetky si můžete samozřejmě připravit na více způsobů. Vyzkoušejte třeba jejich variantu v těstíčku s česnekem a paprikou.

Kuřecí nugetky ingredience

  • 500 g kuřecích prsou nakrájených na kousky velikosti sousta
  • 2 šálky mouky
  • 2 lžičky papriky
  • 1 a ½ lžičky česnekového prášku
  • 1 a ½ lžičky cibulového prášku
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 3 vejce

Kuřecí nugetky – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte rostlinný olej.
  2. V mělké míse prošlehejte mouku a koření.
  3. V samostatné misce rozšlehejte vejce.
  4. Kuře nejprve obalte v mouce, pak ve vejcích a nakonec opět v mouce. Pro silnější obalení obalování opakujte.
  5. Kuřecí nugety smažte na oleji dozlatova a dokřupava. Před podáváním je vyjměte děrovanou lžící a osušte na kuchyňském papíře.

Kuřecí nugetky z mletého masa

Výborně chutnají také kuřecí nugetky z mletého masa. Navíc jsou velmi snadné na přípravu.

Kuřecí nugetky z mletého masa – ingredience

  • 1 plátek bílého chleba
  • ¼ šálku mléka
  • 500 g mletého kuřecího masa

Koření

  • 1 lžička cibulového prášku nebo 2 lžíce nadrobno nakrájené cibule, vymačkat přebytečnou vodu
  • ½ lžičky česnekového prášku nebo 1 lžička česnekové pasty
  • 1 a ½ lžičky kuřecího prášku nebo ½ kostky kuřecího masa / cibule smíchané s trochou kukuřičné mouky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli, více podle chuti
  • ½ lžičky pepře

Na obalení

  • 2 velká vejce
  • 3 šálky strouhanky, na obalení
  • Olej na smažení

Postup na kuřecí nugetky z mletého masa

  1. Nalijte do misky mléko a vložte do něj krajíc chleba. Nechte ho v mléce namočit a pak ho rozmačkejte.
  2. K mletému kuřeti přidejte rozmačkaný chléb, česnekový prášek, cibulový prášek, citronovou šťávu, sůl a pepř a dobře promíchejte. Kuřecí směs bude lepkavá, to nevadí. Dejte na 15 minut vychladit do lednice.
  3. V míse rozšlehejte vejce, přidejte sůl a pepř a vytvořte vaječnou hmotu. Na velký talíř naberte trochu strouhanky. Také mějte plech nebo velké tácy na pečení, abyste mohli připravené nugetky nachystat.
  4. Potřete si ruce olejem a vyválejte z mleté kuřecí směsi malé kuličky. Každou kuličku obalte ve strouhance. Tím budou kuličky dostatečně pevné, aby se s nimi dalo manipulovat.
  5. Nyní kuličky rukama vytvarujte do čtverců nebo koleček. Každou kuličku namočíme do rozšlehaného vejce a poté znovu do strouhanky.
  6. Vhoďte několik nugetek přímo do rozpáleného oleje. Wok nepřeplňte a smažte na středním ohni 2-3 minuty. Poté zvyšte teplotu a smažte další 2 minuty dozlatova. Nepřehřívejte, aby se nugetky nevysušily.
  7. Vyjměte je na kuchyňskou utěrku a podávejte horké s libovolným dipem nebo kečupem.
  8. Pokud chcete domácí nugetky zamrazit, položte je na tác a dejte na dvě hodiny do mrazáku, dokud neztuhnou. Neskládejte je na sebe , nechte jednotlivé nugetky oddělené.
  9. Po zmražení je uložte do plastových sáčků na zip nebo do nádoby, do které mezi nugetky vložte vrstvy máslového papíru.
  10. Chcete-li zmrazené nugetky usmažit, vhoďte je přímo do rozpáleného oleje. Smažte na středním ohni 4 minuty. Poté zvyšte teplotu a smažte další 2 minuty, dokud střed nezezlátne.
Kureci nuggety recept
Ke kuřecím nuggetkám můžete servírovat třeba hranolky.

Nejlepší domácí kuřecí nuggety – recept

Připravte si ty nejlepší domácí kuřecí nuggety, obalené v lahodném křehkém těstíčku.

Ingredience na nejlepší domácí kuřecí nuggety

  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lehce rozšlehané vejce
  • 115 g strouhanky
  • 2 lžíce rostlinného nebo slunečnicového oleje

Postup na nejlepší domácí kuřecí nuggety

  1. Kuře nakrájejte na kousky. Kousky položte na potravinovou fólii, přikryjte je další vrstvou potravinové fólie a pak je pomocí válečku rozbijte na tloušťku asi 2-3 mm a na stejnoměrné kousky.
  2. Kuřecí nugety můžete připravit buď na pánvi, nebo v troubě. Pokud nebudete smažit na pánvi, rozehřejte troubu na 220 °C a lehce vymažte dva plechy olejem.
  3. Vyklopte mouku na talíř a promíchejte ji se špetkou soli. Do misky dejte rozšlehané vejce a do druhé misky vyklopte strouhanku.
  4. Každý kousek kuřete namočte do mouky, pak do vajíčka (přebytečnou směs setřeste) a nakonec ho vhoďte do strouhanky a přeneste na lehce naolejovaný plech. Zjistili jsme, že strouhání jednou rukou je méně nepořádné.
  5. Pokud pečete nugety v troubě, pečte je 10-15 minut a v polovině pečení je obraťte. Pokud smažíte na pánvi, rozehřejte olej ve velké pánvi na vysokém plameni a nugetky smažte ve dvou nebo třech dávkách po dobu 3-4 minut z každé strany dozlatova.
  6. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící. Podle chuti podávejte s rajčatovou omáčkou.
Kureci nuggetky recept domaci
Domácí nuggetky připravíte v troubě i na pánvi.

Kuřecí nuggetky jako z restaurace – recept

Zachutnaly vám v sítích rychlého občerstvení zlatavé kuřecí nuggetky? Můžete si je připravit i sami doma.

Ingredience na kuřecí nuggetky jako z restaurace

  • 3 kuřecí filety bez kostí, zbavené kůže a nakrájené na kostky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 a ½ šálku kukuřičného škrobu, rozděleno
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 2 lžíce žluté hořčice
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 šálek mouky

Postup na kuřecí nuggetky jako z restaurace

  1. Kuřecí maso vložte do kuchyňského robotu se solí a jedním vejcem. Mixujte, dokud nevznikne konzistence podobná pastě.
  2. Do mělké misky nebo nádoby dejte kukuřičný škrob. Mokrýma rukama vezměte hrst rozmixovaného kuřecího masa a vytvarujte z něj nugety.
  3. Nugetku obalte kukuřičným škrobem, setřeste přebytečné množství a položte ji na pergamenem vyložený plech. Než přejdete k dalšímu kroku, dokončete tvarování a obalování nugetek.
  4. Ve velké míse rozšlehejte vodu, jedno vejce, hořčici, česnekový a cibulový prášek, mletý pepř a hladkou mouku. Měli byste mít husté, ale řídké těsto. Do těsta vkládejte po jedné nugetce a vraťte je na vyložený plech.
  5. Plech vložte do mrazničky a nechte je 1 hodinu zmrazit.
  6. Rozehřejte olej. První várku smažte 5 minut. Kuřecí nugetky nechte 3-4 minuty odkapávat na papírové utěrce. Stejnou dávku smažte znovu 5 minut. Tím zajistíte, že se kuře propeče celé, aniž by příliš ztmavlo.
  7. Nugetky podávejte teplé s libovolnou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang