Recept na brokolici vařenou na páře

PřílohyZeleninová jídlaZeleninové přílohy
brokolice-na-pare

Naučte se, jak pokaždé dokonale připravit brokolici v páře. Dochuťte ji solí, pepřem a velkou dávkou citronové šťávy a získáte vynikající zdravou přílohu.

Brokolice je nutričně silná, a proto je nezbytnou součástí každé zdravé stravy. Pro začátek je plná vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listové, draslíku, hořčíku a železa. Kromě působivého obsahu živin brokolice poskytuje také zdravou dávku vlákniny a má nízký obsah kalorií.

Jeden šálek vařené brokolice obsahuje více než 100 % doporučené denní hodnoty vitaminu C. Kromě podpory imunitního systému je vitamin C důležitou živinou pro zdraví kůže a očí. Je to také silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před oxidačním poškozením.

Kromě vysokého obsahu vitamínů a minerálů poskytuje brokolice také zdravou dávku vlákniny. Vláknina je nezbytná pro správné trávení a zpomalením trávení pomáhá udržovat pocit sytosti. Studie zjistily, že konzumace dostatečného množství vlákniny pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a předcházet cukrovce a srdečním onemocněním.

Pokud jde o prevenci rakoviny, brokolice je na seznamu superpotravin na předním místě. Studie zjistily, že sloučeniny obsažené v brokolici brzdí růst nádorů a chrání buňky před poškozením některými karcinogeny. Konzumace brokolice je také spojována se snížením rizika vzniku některých typů rakoviny, jako je rakovina prostaty, prsu, tlustého střeva a vaječníků.

Ingredience na brokolici vařenou na páře

  • 0,5 kg růžiček brokolice
  • Voda na vaření v páře
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva
  • Sůl a pepř, na dochucení

Postup na brokolici vařenou na páře

  1. Růžičky brokolice vložte do napařovacího košíku a postavte nad hrnec s 1 cm vody.
  2. Vodu přiveďte k varu, přikryjte a nechte vařit 5 minut, dokud brokolice nezměkne.
  3. Dušenou brokolici ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem podle vaší chuti.
Brokolice je opomíjená zelenina, která je ale nabitá vitaminy a zdraví prospěšnými látkami.

Jak uvařit brokolici

Pokud znáte pouze zapečenou brokolici, vězte, že i správně uvařená v páře vás i vaše hosty okouzlí.

Při vaření v páře si růžičky brokolice zachovají svůj jasně zelený odstín, lehce změknou a získají příjemnou, ale křupavou strukturu. Vysoký obsah bílkovin a vlákniny spolu s nízkým počtem kalorií z ní činí sytou a výživnou potravinu.

Pokud hledáte jednoduchý, ale chutný způsob přípravy brokolice v páře, stačí před přidáním růžiček smíchat ve velké míse extra panenský olivový olej, sůl a pepř. Přikryjte parní hrnec pokličkou a vařte v páře 6 až 8 minut.

Doba závisí na tom, jak křupavou brokolici máte raději. Po uvaření ji přendejte do servírovací mísy a posypte čerstvými bylinkami, abyste ji ještě více ochutili.

Brokolice jako příloha – recept

Kuřecí maso a brokolice připravené v česnekové máslové omáčce na jedné pánvi za pouhých 20 minut! Toto syté výživné jídlo můžete podávat s rýží, chlebem nebo jen tak pro chutnou nízkosacharidovou večeři.

Ingredience na brokolici jako přílohu

  • 2 střední kuřecí prsa
  • 1 lžička soli, sušeného česneku a oregana
  • 1/2 lžičky černého pepře a chilli prášku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku másla
  • 3-4 stroužky česneku mletého
  • 1 lžička italského koření
  • ½ lžičky drceného pepře
  • 3-4 hrnky růžiček brokolice
  • ¼ hrnku vody nebo kuřecího vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo šťávy z ½ citronu

Postup na brokolici jako přílohu

  1. Kuřecí prsa vodorovně rozkrojte na polovinu (abyste měli celkem 4 kusy). Obě strany kuřecích prsou osolte, posypte česnekem, černým pepřem a chilli.
  2. Na velké pánvi nebo litinové pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysoké teplotě. Přidejte 2 lžíce másla a kuřecí prsa. Kuřecí prsa smažte 4-5 minut z každé strany nebo dokud nezhnědnou a nejsou propečená.
  3. Vyjměte kuřecí prsa z pánve a přidejte zbývající 2 lžíce másla, česnek, italské koření a mleté chilli. Míchejte 1 minutu nebo dokud česnek nezačne vonět a přidejte na pánev brokolici, vodu a citronovou šťávu. Brokolici vařte 2-3 minuty nebo jen dokud není uvařená.
  4. Vraťte kuře na pánev a podle potřeby ho ozdobte petrželkou, koriandrem nebo citronem. Ihned podávejte.

Brokolice v páře – recept

Lahodný základní recept na dušenou brokolici. Jak vařit brokolici v páře, aby zůstala zářivě zelená. Nejjednodušší způsob přípravy této báječné zeleniny.

Ingredience na brokolici v páře

  • 1 svazek brokolice

Volitelně k podávání

  • Olivový olej, máslo nebo majonéza (pokud vaříte vegansky, použijte olivový olej)
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Citronová kůra nebo šťáva, balzamikový ocet, ochucený rýžový ocet
  • Opražené mandle
  • Opražená sezamová semínka

Postup na brokolici v páře

  1. Odřízněte růžičky od velkých stonků brokolice. Rozdělte růžičky na velikost sousta. Růžičky brokolice důkladně opláchněte.
  2. Oloupejte a odstraňte silnou vnější slupku stonků. Stonky nakrájejte na plátky nebo podélně na čtvrtiny.
  3. Přiveďte vodu v parním hrnci k varu. Pokud nemáte pařák, můžete brokolici jednoduše vložit přímo do jednoho centimetru vroucí vody.
  4. Snižte teplotu na střední a nechte vařit 5 až 6 minut. Brokolice je hotová, když ji můžete propíchnout vidličkou. Jakmile ji lze propíchnout, odstavte ji z ohně a vložte do servírovací misky.
  5. Všimněte si, že zelená zelenina, jako je brokolice, se zhruba po 7 minutách vaření změní ze zářivě zelené na olivově zelenou. Proto si hlídejte čas a nenechte brokolici rozvařit!
  6. Podle chuti přidejte máslo, olivový olej, majonézu, citronovou kůru nebo šťávu, ochucený rýžový ocet, balzamikový ocet, mletý černý pepř, opražené mandle nebo sezamová semínka.
Brokolici vařte vždy jen krátce, aby si ponechala svou svěží zelenou barvu.

Vaření brokolice

Naučte se připravovat brokolici pěti různými způsoby: v mikrovlnce, vařením v páře, blanšírovanou, na pánvi nebo pečenou. Tuto brukvovitou zeleninu uvaříte během několika minut. Vyzkoušejte každý způsob, abyste viděli, jak se promění její chuť.

Brokolice v mikrovlnce

  1. Vložte růžičky brokolice do misky nebo nádoby vhodné do mikrovlnné trouby spolu se 1/4 hrnkem vody.
  2. Přidejte vodu a těsně přikryjte plastovou fólií nebo talířem, který zakryje horní část nádoby.
  3. V mikrovlnné troubě ohřívejte 3 minuty. Velmi opatrně nadzvedněte víko a zkontrolujte, zda je brokolice jasně zelená a křupavá.
  4. V případě potřeby ohřívejte v mikrovlnné troubě ještě 1 až 2 minuty.

Brokolice v páře

  1. Naplňte středně velký hrnec takovým množstvím vody na dně, aby se nedotýkalo napařovacího koše.
  2. Přidejte napařovací vložku a na ni brokolici.
  3. Přikryjte a přiveďte vodu k varu na středně silném ohni.
  4. Jakmile se v hrnci vytvoří pára (bude to trvat několik minut), vařte brokolici, dokud nebude jasně zelená a křupavá, asi 3 až 5 minut.

Blanšírovaná brokolice

  1. Do velkého hrnce přidejte vodu a sůl a poté ji na prudkém ohni přiveďte k varu.
  2. Přidejte růžičky brokolice a vařte, dokud nebudou mít jasně zelenou barvu a nebudou křupavé, asi 1 až 2 minuty.
  3. Brokolici přendejte do mísy naplněné 4 šálky vody a 4 šálky ledu, aby se proces vaření zastavil, asi 5 minut. Při okamžité konzumaci lze tento krok vynechat.

Brokolice na pánvi

  1. Ve středně velké míse smíchejte růžičky brokolice s 1 lžící olivového oleje, solí a pepřem.
  2. Rozpalte velkou pánev nebo wok na středně vysoké teplotě a přidejte 2 lžíce olivového oleje.
  3. Opatrně přidejte brokolici na pánev v jedné vrstvě. Bez míchání ji nechte 2 minuty vařit. Brokolice by měla začít hnědnout.
  4. Přidejte vodu, přiklopte a vařte, dokud brokolice nezíská jasně zelenou barvu a nezkřehne, asi 2 minuty.
  5. Opatrně sejměte pokličku a smažte, dokud se voda neodpaří a brokolice nezíská křupavě jemnou strukturu, asi 2 minuty.
  6. Brokolici ochutnejte a podle potřeby ji dochuťte. Podávejte teplé.

Pečená brokolice

  1. Nastavte rošt trouby do střední polohy. Předehřejte troubu na 260 °C.
  2. Před přidáním brokolice vložte do trouby plech, aby se předehřál.
  3. Nakrájejte růžičky na asi 5 cm široké a dlouhé růžičky. Ze stonků odstraňte část tvrdé vnější slupky.
  4. Ve středně velké míse promíchejte brokolici s olivovým olejem, cukrem (pokud používáte), solí a pepřem.
  5. Vyjměte horkou pánev z trouby. Opatrně a rychle přeneste růžičky na plech.
  6. Pečte, dokud stonky a korunky nezměknou a nezhnědnou, 9 až 11 minut.

TIP: Vyzkoušejte také recept na zapečenou brokolici s bramborem a šunkou.

Vařená brokolice – recept

Naučte se vařit brokolici podle tohoto návodu krok za krokem, jak ji připravit vařenou – je to zdravá a snadná příloha.

Ingredience na vařenou brokolici

  • 1 hlávka brokolice rozdělená na růžičky
  • 8 hrnků vody
  • 2 lžíce soli

Postup na vařenou brokolici

  1. Přiveďte hrnec s vodou a solí k varu.
  2. Pokud brokolici podáváte studenou nebo ohříváte, připravte si ledovou lázeň, abyste brokolici po dokončení zchladili.
  3. Brokolici opatrně vložte do vroucí vody a vařte 2-3 minuty nebo dokud nezměkne.
  4. Po změknutí brokolici opatrně vyjměte nebo sceďte.
  5. V případě potřeby ji vložte do ledové lázně nebo ji ihned podávejte teplou.

TIP: Vařená brokolice je skvělou přílohou například ke kuřecímu masu po italsku.

Vaření brokolice na páře je oblíbenou a rychlou úpravou.

Co uvařit z brokolice – křupavý brokolicový salát – recept

Vychutnejte si tento křupavý veganský brokolicový salát k obědu nebo jako přílohu. Je sladký, ostrý a plný různých textur a barev.

Ingredience na křupavý brokolicový salát

  • 300 g růžiček brokolice nakrájených na malé kousky
  • 2 mrkve oloupané podélně na velké proužky
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g opražených a nahrubo nasekaných kešu oříšků

Na nakládanou zeleninu

  • 80 ml jablečného octa
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 1 červenou cibuli nakrájenou nadrobno

Na dresink

  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 citron zbavený kůry a odšťavněný

Postup na křupavý brokolicový salát

  1. Pro přípravu nálevu zahřejte ocet, cukr a sůl v malé pánvi. Vařte 1 minutu, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte červenou cibuli a vařte 1 minutu. Odstavte z ohně, přikryjte a nechte zcela vychladnout.
  2. Ve velké míse smíchejte brokolici, mrkev, brusinky a kešu oříšky. Přidejte vychladlou nakládanou cibuli a ponechte si tekutinu z nakládání.
  3. Smíchejte nálev, olej, javorový sirup, citronovou kůru a šťávu a 2 lžíce studené vody. Zalijte zeleninu a promíchejte, dokud se dobře dobře neobalí.

Brokolice na pánvi s parmazánem – recept

Připravte si tuto jednoduchou, ale lahodnou úpravu jedné z našich oblíbených zelenin jako perfektní přílohu k pečenému kuřeti.

Ingredience na brokolici na pánvi s parmazánem

  • 900 g ořezané brokolice rozdělené na růžičky
  • 25 g másla
  • 50 g nastrouhaného parmezánu a další na podávání

Postup na brokolici na pánvi s parmazánem

  1. Vhoďte růžičky brokolice do hrnce s vroucí osolenou vodou. Přiveďte ji k varu, vařte 3-5 minut, dokud nezměkne, a poté ji slijte.
  2. Na velké pánvi rozpusťte máslo a po zasyčení přidejte brokolici. Osolte ji, opepřete a posypte parmazánem v množství, které chcete použít.
  3. Růžičky jemně promíchejte se sýrem a máslem. Při podávání posypte ještě trochou strouhaného parmazánu.

Jak vidíte, brokolice je neuvěřitelně výživná zelenina, která může mít mnoho přínosů pro vaše zdraví. Brokolice je skvělým doplňkem každého jídelníčku – od dodávání vitaminů a minerálních látek až po vlákninu a látky bojující proti rakovině. A nezapomeňte, že také výborně chutná.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang