Recept na smažené zelené fazolky se zázvorem a cibulkou

PřílohyZeleninová jídlaZeleninové přílohy
Zelene fazolky

Smažené zelené fazolky s čerstvým zázvorem a cibulí jsou zdravou a snadnou přílohou. Sójová omáčka dodá jídlu hloubku chuti.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 7 minut
  • Celkem: 22 minut
  • Počet porcí: 3 až 4

Ingredience

  • 2 až 3 lžíce řepkového nebo arašídového oleje
  • 220 až 340 g čerstvých měkkých zelených fazolek nakrájených na 4 až 5centimetrové kousky
  • 1 malá cibule, nakrájená od kořene ke stonku
  • 1 kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený na tenké proužky
  • 1 velký stroužek česneku, nakrájený na velmi tenké plátky
  • 2 lžíce sójové omáčky (pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou sójovou omáčku)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička opečeného sezamového oleje
  • špetka čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Rozpalte wok nebo velkou pánev na nejsilnějším hořáku, který máte k dispozici, asi na 90 sekund.
  2. Přidejte rostlinný olej a nechte ho rozehřát, dokud se neleskne.
  3. Když se vám zdá, že je olej rozpálený, vhoďte do něj kousek cibule. Pokud je olej dostatečně horký, začne prskat.
  4. Přidejte zelené fazolky, cibuli a zázvor a promíchejte.
  5. Rozbijte všechny hrudky nakrájené cibule, které by se mohly slepit.
  6. Vše rozprostřete na pánev a nechte nedotčené smažit 30 až 90 sekund.
  7. Chcete, aby zelenina trochu zhnědla.
  8. Zeleninu promíchejte a nechte ji dalších 30 až 90 sekund restovat.
  9. Přidejte na plátky nakrájený česnek, znovu promíchejte a vařte další minutu.
  10. Smíchejte sójovou omáčku a cukr a nalijte je do pánve.
  11. Vypněte oheň a ihned zeleninu promíchejte.
  12. Omáčka začne karamelizovat a může se připálit, pokud nebudete několik sekund udržovat vše v pohybu.
  13. Zelené fazolky a cibuli zalijte sezamovým olejem a posypte černým pepřem. Ještě jednou promíchejte.
  14. Fazolky by měly být ještě trochu křupavé.
  15. Ve zbytkovém teple pánve nebo servírovací mísy se ještě trochu povaří.
  16. Fazole podávejte ihned nebo je nechte odpočinout a podávejte při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang