Recept na nejlepší artyčoky

PřílohyZeleninová jídlaZeleninové přílohy
Artyčoky

Přestože jsou artyčoky krásné, chutné a prospěšné, v kuchyni se s nimi moc nepracuje. S trochou přípravy je však jejich příprava překvapivě snadná.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 40 minut až 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 5 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 střední artyčoky
  • 1 střední citron

Na majonézový dip (volitelně):

  • 1 lžíce jemně nasekaných čerstvých lístků koriandru nebo petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Ve velkém hrnci, do kterého se vejde napařovací vložka s pokličkou, přiveďte k varu několik centimetrů vody.
  2. Mezitím připravte artyčoky.
  3. Pomocí nože odřízněte stonky u vrchu 2 artyčoků. Odřízněte asi 2,5 cm od vršku (v místě, kde se začíná zužovat).
  4. Odtrhněte všechny malé tmavé listy u báze a vyhoďte je.
  5. Pomocí kuchyňských nůžek odstřihněte z každého listu asi 0,7 cm, abyste odstranili ostré hroty.
  6. Oříznuté artyčoky opláchněte pod tekoucí studenou vodou a prsty jemně oddělte listy, abyste odstranili veškeré nečistoty skryté mezi vrstvami.
  7. Pokud budou artyčoky před vařením stát déle než několik minut, ponořte je do velké mísy s okyselenou vodou (voda plus šťáva z 1 citronu), aby nezhnědly.
  8. Do hrnce vložte napařovací koš nebo žáruvzdorný cedník či cedník a artyčoky do něj vložte řeznou stranou nahoru.
  9. Snižte teplotu na mírný var, hrnec přikryjte a vařte v páře 40 až 60 minut.
  10. Artyčoky jsou hotové, když můžete bez větší námahy kleštěmi odtrhnout vnější list.
  11. Vyjměte artyčoky z hrnce a nechte je stát, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat.
  12. Mezitím si v případě potřeby připravte dip.
  13. Nasekejte najemno 1 lžíci čerstvého koriandru nebo petrželové natě a prolisujte 1 stroužek česneku.
  14. Vložte do misky a přidejte 1/2 šálku majonézy a 1 lžičku citronové šťávy.
  15. Dochuťte pepřem a promíchejte.
  16. Artyčoky podávejte teplé s dipem
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang