slaninovy-dzem-recept

Zní vám slaninový džem zvláštně? Ve skutečnosti se jedná o výbornou pochoutku, kterou můžete doprovodit nejrůznější nejen masové pokrmy.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 68 minut
  • Celkem: 78 minut

Ingredience

  • 500 g silných plátků slaniny, nakrájených na kousky
  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená na malé kostičky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
  • 1/3 šálku balzamikového octa
  • 1/3 šálku hnědého cukru

Postup

  1. Na velké pánvi na středním plameni opečte slaninu ve dvou dávkách.
  2. Občas promíchejte, dokud se tuk nevyškvaří a slanina nezhnědne, ale nepřipálí se a nebude příliš křupavá. První várku uvařené slaniny vyjměte děrovanou lžící a nechte ji okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou. Uvařte zbývající várku. Obě dávky by měly trvat celkem asi 25 až 30 minut.
  3. Z pánve slijte všechen tuk kromě 2 lžic. Přidejte všechnu slaninu zpět na pánev.
  4. Přidejte na pánev cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 6 minut.
  5. Přidejte do pánve ocet a hnědý cukr a přiveďte k varu. Za stálého míchání a seškrabávání připečených kousků z pánve vařte 2 minuty.
  6. Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání vařte odkryté, dokud se tekutina nezmění na sirup a téměř úplně se neodpaří – to by mělo trvat asi 30 minut.
  7. Slaninový džem vám vydrží až čtyři týdny, ale může se použít ihned. Pokud ho chcete uchovat déle, přemístěte jej lžící do vzduchotěsné sklenice a uchovávejte v chladničce. Podávejte teplé.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang