Kořeněná dýňová marmeláda s máslovým croissantem

Snídaně

Dýňová sezona je u nás každým rokem zřetelnější – děti dýni často nesnáší, dospělí se jí nemohou nabažit. Dýně se hodí do celé řady jídel. Jako polévky, pečené do salátů, ve formě kari s cizrnou, jako přísady do sladkých buchet.

Je to opravdu všestranná krasavice. Letos nastala chvíle zkusit z ní udělat i marmeládu. Příprava je rychlá a jednoduchá, experimentovat můžete s kořením i sladidly.

Jak na přípravu

Budete potřebovat:

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 1 kg očištěné a nakrájené dýně Hokaido
  • ½ kg třtinového cukru – nebo i méně, když marmeládu plánujete sníst rychle
  • 2 velké šťavnaté citrony
  • 8 tobolek kardamomu
  • 1 svitek cejlonské skořice
  • 1 hvězdičku badyánu
  • máslové croissanty k podávání

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na kostky cca 3 x 3 cm. Dejte do hrnce, přidejte šťávu ze dvou citronů, případně podlijte malým množstvím vody. Začněte dusit na mírném plameni.

Když dýně pustí šťávu a začne se rozvářet, přidejte koření. Tobolky kardamomu otevřete, vyberte semínka a ty najemno rozdrťte v hmoždíři spolu se skořicí. Použijete-li cejlonskou skořici, půjde to snadno.

Hvězdičku badyánu nechte vcelku. Přidejte cukr a mícháním mu pomozte, aby se rozpustil. Dále pomalu vařte, až se dýně úplně rozvaří. Horkou zavařeninu plňte do čistých sklenic a nechte vychladit dnem vzhůru.

Můžete ji i sterilizovat, ale když ji máte v plánu sníst do měsíce, v lednici vydrží bez újmy. Tato marmeláda chutná nejlépe zhruba po týdnu, kdy se chutě dobře propojí. Podávejte ji s teplým čajem a máslovým croissantem ke sváteční snídani.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang