domaci-jahodova-poleva

Tato domácí jahodová poleva je plná čerstvé jahodové chuti. Podávejte ji studenou jako dezertní polevu na tvarohový koláč nebo zmrzlinu. Nebo ji ohřejte a vychutnejte si ji k snídani na palačinkách nebo vaflích. Skladujte přikryté v chladničce.

Ingredience

  • 1 půllitr čerstvých jahod, oloupaných a rozpůlených
  • ⅓ šálku bílého cukru
  • 1 lžička vanilky (volitelně)

Recept je na 4 porce.

Postup

  1. Smíchejte jahody, cukr a vanilku v hrnci na středním ohni.
  2. Za občasného míchání vařte, dokud směs nezačne prskat a nezačne se tvořit šťáva.
  3. Pokračujte v míchání.
  4. Několik jahod rozmačkejte dřevěnou lžící nebo žáruvzdornou špachtlí, abyste pomohli vytvořit sirup.
  5. Vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 15 minut.
  6. Odstavte z ohně.
  7. Přeneste 1/3 jahodové omáčky do mixéru.
  8. Zatímco budete směs pyré zpracovávat, přikryjte jej a přidržujte víko chňapkou.
  9. Pyré přidejte zpět do zbývající omáčky a míchejte, dokud se nespojí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang