Recept na nejlepší meruňkový džem

Džemy, marmelády a povidla
Meruňkový džem

Není nad vlastní čerstvý džem na opečeném italském chlebu.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Přídavný čas: 1 hodina
  • Celkem: 2 hodiny
  • Počet porcí: 50

Ingredience

  • 8 šálků čerstvých meruněk – oloupaných, vypeckovaných a rozdrcených
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 6 šálků bílého cukru

Postup

  1. Ve velkém hrnci na mírném ohni smíchejte meruňky a citronovou šťávu, přidejte cukr a pomalu přiveďte k varu, míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Vařte a míchejte, dokud meruňková směs nezhoustne, asi 25 minut.
  3. Odstavte z ohně a v případě potřeby srazte z povrchu pěnu.
  4. Mezitím připravte sklenice, víčka a kroužky tak, že je vyčistíte a sterilizujete v myčce nádobí nebo ve vroucí vodní lázni.
  5. Víčka nechte ve vroucí vodě, dokud nebudou připravena k uzavření sklenic.
  6. Horký džem plňte do horkých sterilizovaných sklenic, přičemž nahoře nechte asi 0,5 cm místa.
  7. Po naplnění sklenic přejeďte nožem nebo tenkou špachtlí po jejich vnitřku, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
  8. Otřete okraje sklenic vlhkou papírovou utěrkou, abyste odstranili zbytky potravin.
  9. Zavřete je víčky a našroubujte kroužky.
  10. Na dno velkého hrnce umístěte stojan a do poloviny jej naplňte vodou.
  11. Přiveďte ji k varu a pak sklenice opatrně pomocí držáku spusťte do hrnce, přičemž mezi nimi nechte 5 centimetrů mezeru.
  12. V případě potřeby přilévejte další vroucí vodu, dokud nebude hladina vody alespoň 2,5 cm nad horními okraji sklenic.
  13. Přiveďte vodu k plnému varu, hrnec zakryjte a zpracovávejte 15 minut.
  14. Vyjměte sklenice z hrnce a položte je na dřevěnou nebo látkou pokrytou plochu několik centimetrů od sebe, dokud nevychladnou.
  15. Po vychladnutí stiskněte prstem horní část každého víčka a ujistěte se, že je těsné a že se víčko vůbec nepohybuje nahoru nebo dolů.
  16. Skladujte v chladném a tmavém prostoru.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang