Tomatová polévka s červenou čočkou

Polévky

Nejraději mám husté a krémové polévky, které zahřejí a zasytí. Často do nich právě z toho důvodu přidávám luštěniny a taky samozřejmě hodně zeleniny. Jak připravit nejlepší tomatovou polévku s červenou čočkou?

Nevím jak vy, ale já jsem si zamilovala červenou čočku, která je rychle hotová, skvěle chutná a hodí se snad úplně ke všemu. Navíc nenadýmá a je zdrojem tolik potřebných kvalitních bílkovin.V polévce se červená čočka báječně doplňuje s kari pastou a bylinkami.

Ingredience

Co budeme k přípravě potřebovat?

  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • lžička kari pasty
  • 300 ml rajčatové passaty (nebo loupaných rajčat v plechovce)
  • 1 šálek červené čočky (cca 150 g)
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 2dcl rostlinného mléka nebo smetany ( já zrovna měla mléko z quinoi)
  • sůl, pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce sušené mrkvové a celerové natě
  • 2 lžíce oleje

A jak zní postup?

Postup přípravy

Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci si mezitím necháme rozehřát kokosový nebo olivový olej a zlehka na něm zeleninu začneme opékat. Když začne vonět a zlátnout, přidáme posekaný česnek a kari pastu a společně vše ještě několik minut restujeme.

K orestovanému základu přilijeme rajčatovou pasátu, nasypeme čočku a zalijeme vodou nebo vývarem. Lehce osolíme a opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 30 minut do změknutí.

Když je čočka a mrkev uvařená, vše rozmixujeme tyčovým mixerem. Mixujte tak dlouho, než bude spokojeni s konzistencí polévky. Já mám nejradši, když v ní cítím kousky zeleniny, proto mixuji jen krátce. Nakonec polévku zjemníme rostlinným mlékem, popřípadě ještě doředíme vodou, kdyby byla příliš hustá. Ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a bylinkami.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang