Nejraději mám husté a krémové polévky, které zahřejí a zasytí. Často do nich právě z toho důvodu přidávám luštěniny a taky samozřejmě hodně zeleniny. Jak připravit nejlepší tomatovou polévku s červenou čočkou?
Nevím jak vy, ale já jsem si zamilovala červenou čočku, která je rychle hotová, skvěle chutná a hodí se snad úplně ke všemu. Navíc nenadýmá a je zdrojem tolik potřebných kvalitních bílkovin. V polévce se červená čočka báječně doplňuje s kari pastou a bylinkami.
Ingredience
Co budeme k přípravě potřebovat?
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 stroužky česneku
- lžička kari pasty
- 300 ml rajčatové passaty (nebo loupaných rajčat v plechovce)
- 1 šálek červené čočky (cca 150 g)
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- 2dcl rostlinného mléka nebo smetany ( já zrovna měla mléko z quinoi)
- sůl, pepř
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce sušené mrkvové a celerové natě
- 2 lžíce oleje
A jak zní postup?
Postup přípravy
Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci si mezitím necháme rozehřát kokosový nebo olivový olej a zlehka na něm zeleninu začneme opékat. Když začne vonět a zlátnout, přidáme posekaný česnek a kari pastu a společně vše ještě několik minut restujeme.
K orestovanému základu přilijeme rajčatovou pasátu, nasypeme čočku a zalijeme vodou nebo vývarem. Lehce osolíme a opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 30 minut do změknutí.
Když je čočka a mrkev uvařená, vše rozmixujeme tyčovým mixerem. Mixujte tak dlouho, než bude spokojeni s konzistencí polévky. Já mám nejradši, když v ní cítím kousky zeleniny, proto mixuji jen krátce. Nakonec polévku zjemníme rostlinným mlékem, popřípadě ještě doředíme vodou, kdyby byla příliš hustá. Ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a bylinkami.
A ještě tip na další chutné recepty z čočky, například recept na polévku z černé čočky, recept na polévku pro děti z červené čočky nebo recepty na jednoduché polévky.
Kdo má rád husté polévky, může příště vyzkoušet recept na kulajdu s houbami.