
Segedínský guláš patří k nejoblíbenějším jídlům u nás. Je vždy vařen z vepřového masa a kysaného či sterilovaného zelí.
Tento guláš z vepřového masa je v tuzemsku velmi oblíbený.
Ingredience
- 1,20 kg mladého vepřového plecka nebo libovějšího bůčku
- 10 dkg cibule
- 8 dkg sádla
- sůl
- ocet
- sladká paprika
- kmín
- 60 dkg kysaného zelí
- 0,2 litru smetany
- 0,3 hladké mouky
- voda
Postup
Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova, přidáme osolené vepřové maso nakrájené na větší kostky, kmín a společně s cibulí restujeme, až je maso pěkně zatáhlé. Poté k masu přidáme sladkou papriku a zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou do poloměkka.
Mezitím kysané zelí v sítku opláchneme pod vodou a necháme vykapat. Zelí pak překrájíme na prknénku a přidáme k poloměkkému masu, zakápneme trochou octa a dusíme téměř do měkka. Ve smetaně si rozmícháme hladkou mouku a tou pak zahustíme guláš.
S moukou buďte opatrní, přilévejte postupně, dokud guláš nebude správně hustý. Pokud má mouka více lepku může zahustit pokrm více, než je žádoucí. Zahuštěný guláš vařte ještě aspoň deset minut, aby se mouka dostatečně rozvařila. Pak jej dochuťte podle potřeby solí.
Smetanou nic nezkazíte, může jí být více, ale zase všeho s mírou. Pokud chcete experimentovat s přílohou rovnou to vzdejte, nic lepšího než houskové knedlíky k segedínskému guláši nenajdete. Jak na knedlíky z mikrovlnky?
Pro zalití můžete použít místo vody uzený vývar, v takovém případě, pak pozor na další solení jídla.