Tento recept na kuřecí fajitas rozhodně patří do jídelníčku na všední večer. Marinované kuřecí maso v oblíbených wrapech je lahodné. Fajitas jsou hotové během chvilky a vždycky sklízí nadšení.
Co to fajitas jsou?
Jedná se o jednoduchou kombinaci grilovaného masa, paprik a cibule, podávanou s teplými tortillami, salsou a guacamole. Fajitas jsou skvělým jídlem pro večeře a rodinná setkání, protože je lze snadno přizpůsobit různým chutím.
Původ fajitas je trochu záhadou. Některé zdroje uvádějí, že se poprvé podávaly ve 30. letech 20. století v texaském údolí Rio Grande, jiné tvrdí, že se poprvé objevily v 60. letech 20. století v San Antoniu.
Ať už vznikly v Texasu, nebo ne, jedno je jisté: fajitas jsou podobně jako tacos placky dnes oblíbeným pokrmem po celých Spojených státech a velkou oblibu si získávají i u nás.
Složení klasických fajitas
Nejčastěji používaným masem pro fajitas je skirt steak, což je tenký a aromatický kus hovězího masa. Marinuje se ve směsi oleje, limetkové šťávy, česneku, chilli a kmínu a poté se griluje, dokud není měkké a šťavnaté.
Před podáváním se maso nakrájí na plátky napříč. Mezi další oblíbená masa pro fajitas patří kuřecí, vepřové, krevety a dokonce i marinované tofu.
Ze zeleniny se do fajitas obvykle přidávají papriky a cibule, které se nakrájejí na proužky a před přidáním do pokrmu se osmahnou na oleji. Lze použít i další zeleninu, například houby, cukety a dýně.
Fajitas se obvykle podává s teplými tortillami, salsou, guacamole a zakysanou smetanou. Tortilly jsou měkké a poddajné, takže se snadno plní masem a zeleninou. Salsa a guacamole poskytují dokonalou rovnováhu chutí, zatímco zakysaná smetana dodává chladivý prvek. Na rozdíl od tacos (nebo podobných mexických carnitas s vařeným vepřovým masem) se fajitas zavinou v tortille.
Recept na kuřecí fajitas
Skvělý recept na fajitas s kuřecím masem. Marinování určitě nevynechejte, čekání se rozhodně vyplatí a výsledná chuť masa vás ohromí.
Příprava
- Příprava: 20 minut + marinování 1 až 4 hodiny
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
- Porce: 6
Ingredience na kuřecí fajitas
- 4 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 1 lžička oregana
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky chilli
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky drcených vloček červené papriky
- 500 g kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na tenké proužky
- 1/2 střední sladké červené papriky, nakrájené na plátky
- 1/2 střední zelené papriky, nakrájené na plátky
- 4 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku nasekané cibule
- 6 tortill
Volitelně: rozdrobený sýr čedar, omáčka taco, salsa, guacamole, nakrájená červená cibule a zakysaná smetana.
Postup na kuřecí fajitas
- Ve velké míse smíchejte 2 lžíce oleje, citronovou šťávu a koření a přidejte kuře. Otočte, aby se obalilo, a přikryjte. Uložte do chladničky na 1-4 hodiny.
- Ve velké litinové pánvi osmahněte papriky a cibuli na zbývajícím oleji, dokud nezměknou. Vyjměte je a udržujte v teple.
- Kuře nechte okapat, marinádu vylijte. Na stejné pánvi vařte kuře na středním plameni, dokud nezrůžoví, asi 5-6 minut. Vraťte směs paprik do pánve a prohřejte ji.
- Lžící dejte náplň do středu tortilly a přeložte ji na polovinu.
Tipy na kuřecí fajitas
- Fajitas jsou úžasně flexibilní a všestranné. Chcete-li ušetřit čas přípravy, použijte kuřecí stehna. Jsou o něco větší než proužky kuřecích prsou, takže nezapomeňte přidat dostatek času na jejich propečení.
- Kuřecí maso můžete nahradit steakem, tofu nebo třeba žampiony. Nebo vynechejte bílkoviny a přidejte zeleninu.
Kuřecí tortilla – recept
Takto připravená tortilla s kuřecím masem se skvěle hodí jako rychlý lehký oběd do práce.
Ingredience na kuřecí tortillu
- 4 tortilly
- 4 kuřecí prsa
- 1 stroužek česneku
- 2 hrnky hráškových lusků
- 2 hrnky fazolových klíčků
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 chilli paprička
- Sójová omáčka
Postup na kuřecí tortillu
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na kousky.
- Česnek nasekejte najemno. Chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a vmíchejte do sójové omáčky.
- Odřízněte konce hráškových lusků a vložte je asi na 2 minuty do vroucí vody, poté je zchlaďte ve studené vodě a nakrájejte podélně.
- Tortilly ohřejte podle návodu na obalu.
- Rozehřejte olej a opečte na něm kuřecí maso s česnekem. Přidejte lusky a klíčky a vše společně smažte asi 5 minut, dokud není maso hotové. Poté naplňte tortilly kuřecím masem a zeleninou a srolujte je.
- Každou naplněnou tortillu rozřízněte napůl a podávejte s chilli sójovou omáčkou jako dipem.
Kuřecí maso v tortille – recept
Zabalte kuřecí maso s kořením fajita, chladivý smetanový sýr, křupavý salát a čedar do pšeničné tortilly a připravte si vynikající alternativu sendviče. Skvěle chutnají namočené v oblíbené salse.
Ingredience na kuřecí maso v tortille
- 220 g kuřecích prsou, nakrájených na půlcentimetrové kousky.
- 2 lžičky koření fajita
- 3 lžíce lehkého smetanového sýra nebo smetanového sýra s pažitkou
- 2 pšeničné tortilly
- 1/2 hrnku baleného drceného salátu
- 1/4 hrnku nastrouhaného čedaru
- 1/4 hrnku salsy
Postup na kuřecí maso v tortille
- Rozehřejte pánev s olejem na středně vysokou teplotu. Přidejte kuře, které posypte kořením fajita. Za častého míchání vařte 4 minuty nebo dokud není kuře propečené. Odstavte a nechte vychladnout.
- Tortilly potřete smetanovým sýrem, navrch dejte salát, kuřecí maso a sýr. Dva vnější okraje přeložte přes náplň a srolujte ve stylu burrito. Překrojte šikmo na polovinu. Podávejte se salsou.
Mexická tortilla s kuřecím masem – recept
Zbytky pečeného kuřete využijete s těmito mexickými wrapy s kuřecím masem a černými fazolemi, jejichž příprava trvá jen 15 minut. Ideální jídlo uprostřed týdne, kdy není tolik času na přípravu večeře.
Ingredience na mexickou tortillu s kuřecím masem
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 rozdrcené stroužky česneku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 400 g plechovky černých fazolí, scezené, ale nepropláchnuté
- 150 g vařeného kuřecího masa
- 4 nakládané chilli papričky, nakrájené na kousky
- 3 rajčata nakrájená nahrubo
- Malá hrst koriandrových lístků, nasekaných
- 4 pšeničné tortilly (nejlépe se semínky nebo celozrnné)
- 100 g nastrouhaného čedaru
K servírování:
- 100 g obyčejného jogurtu
- 50 g chipotle omáčky
- 1 limetka, rozčtvrcená
- Guacamole
Postup na mexickou tortillu s kuřecím masem
- Na pánvi rozehřejte olej, vložte cibuli a smažte ji 5 minut dozlatova. Vmíchejte česnek, římský kmín, papriku a oregano a 2 minuty restujte.
- Přisypte fazole a kuřecí maso a prohřejte, poté vmíchejte chilli, rajčata a koriandr, dochuťte a udržujte v teple.
- Položte tortillu na nepřilnavou pánev, posypte ji sýrem a zahřívejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Přesuňte tortillu na prkénko, dejte na ni čtvrtinu kuřecí náplně a pevně ji srolujte. Zopakujte postup a vytvořte další tři wrapy. Smíchejte jogurt a chipotle omáčku a podávejte s guacamole a limetkami na přelití.
Mexické fazole s kuřecím masem – recept
Připravte si kotel mexických fazolí s kuřecím inspirovaný mexickou kuchyní, který můžete snadno zdvojnásobit a uložit do mrazáku. Podávejte s rýží nebo tortillovými wrapy.
Ingredience na mexické fazole s kuřecím masem
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 cibule nakrájené na plátky
- 4 kuřecí stehenní řízky
- 3 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 1 lžíce oregana
- 1 lžička kmínu
- 3 lžíce nakládaných chipotle papriček nebo 1 lžička chipotle pasty
- 350 g passaty
- 1/2 kostky kuřecího vývaru
- 400 g plechovky černých fazolí, scezených, ale nepropláchnutých
- 1/2 limetky, odšťavněné
- K podávání: vařená rýže nebo tortilly, koriandr, feta, limetky a nakrájená červená cibule
Postup na mexické fazole s kuřecím masem
- V mělkém hrnci nebo kastrolu s poklicí rozehřejte olej. Vložte cibuli a na středně mírném ohni ji 5 minut vařte, dokud nezměkne. Přidejte kuře a zvyšte teplotu.
- Vmíchejte česnek, malou špetku cukru, oregano, kmín a sůl a pepř. Pár minut povařte, pak přidejte chipotle a vařte ještě několik minut. Přilijte passatu, 100 ml vody a přidejte vývar. Dochuťte a přiveďte k varu.
- Přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte 40-50 minut, dokud kuře nezměkne. Kuřecí maso natrhejte do omáčky dvěma vidličkami a poté do něj vmíchejte fazole. Vařte ještě 5 minut a poté vypněte oheň a vlijte limetkovou šťávu.
- Podávejte s rýží nebo tortillami a s koriandrem, fetou, limetkou a červenou cibulí, pokud máte rádi.
- Lze uchovávat v chladu po dobu tří dnů a zmrazit až na dva měsíce.
Snadná kuřecí tortila – recept
Potřebujete jednoduché a záživné jídlo uprostřed týdne, které si rodina zamiluje? Připravte si tyto snadné kuřecí tortily, nebo chcete-li, fajitas, a lidé si mohou u stolu vytvořit vlastní mistrovská díla.
Ingredience na snadnou kuřecí tortilu
- 2 kuřecí prsa nakrájená na tenké plátky
- 1 červená cibule nakrájená na jemné plátky
- 1 červená paprika nakrájená na plátky
- 1 červená chilli paprička nakrájená na jemné plátky (volitelně)
Marináda
- Uzená paprika
- 1 lžíce mletého koriandru
- Mletý kmín
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 limetka, odšťavněná
- Tabasco
K podávání
- 8 tortill
- Míchaný salát
- 230 g čerstvé salsy
Snadná kuřecí tortila – postup
- Rozehřejte troubu na 200 °C a zabalte 8 středně velkých tortill do alobalu.
- V míse smíchejte 1 vrchovatou lžíci uzené papriky, 1 lžíci mletého koriandru, špetku mletého kmínu, 2 rozdrcené stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, šťávu z 1 limetky a 4-5 kapek tabasca s velkou špetkou soli a pepře.
- Do marinády vmíchejte 2 nadrobno nakrájená kuřecí prsa, 1 nadrobno nakrájenou červenou cibuli, 1 nadrobno nakrájenou červenou papriku a 1 nadrobno nakrájenou červenou chilli papričku, pokud ji používáte.
- Rozehřejte pánev, až se z ní bude kouřit, a dejte na ni kuře i s marinádou.
- Vše zprudka opékejte asi 5 minut, dokud nedosáhnete pěkného zuhelnatělého efektu. Pokud je vaše pánev malá, možná budete muset tento postup provést ve dvou dávkách.
- Tortilly vložte do trouby, aby se ohřály, a podávejte je s připraveným kuřetem, míchaným salátem a čerstvou salsou.
Mexické kuře s quinoou – recept
Pikantní kuřecí pekáč se zdravou přílohou z quinoy, superpotraviny bohaté na bílkoviny.
Ingredience na mexické kuře s quinoou
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 2 červené papriky zbavené slupky a nakrájené na větší kousky
- 3 lžíce pasty chipotle
- 2 x 400g plechovky nakrájených rajčat
- 4 kuřecí prsa bez kůže
- 140 g quinoy
- 2 kostky kuřecího vývaru
- 1 x 400g plechovka fazolí pinto, okapaná
- Svazek koriandru, většina nasekaná, několik lístků ponechaných vcelku
- Šťáva z 1 limetky
- 1 lžíce cukru
- Bílý jogurt, k podávání
Mexické kuře s quinoou – postup
- V hluboké pánvi rozehřejte olej a několik minut na něm smažte cibuli a papriku, dokud nezměknou. Na minutu vmíchejte pastu chipotle a poté rajčata.
- Přidejte kuřecí prsa, podlijte asi plechovkou vody, aby bylo maso ponořené, přiveďte k varu a za občasného otáčení kuřete vařte 20 minut, dokud není kuře uvařené.
- Přiveďte k varu velký hrnec s vodou a kostkami vývaru. Přidejte quinou a vařte 15 minut, dokud nezměkne, a na poslední minutu přidejte fazole. Slijte vodu, vmíchejte koriandr a limetkovou šťávu a před přikrytím zkontrolujte, zda je směs dost dochucená.
- Kuře vyndejte na prkénko a každé prso roztrhejte dvěma vidličkami. Vmíchejte je zpět do rajčatové omáčky, přidejte cukr a dochuťte.
- Podávejte s quinoou, těsně před podáváním posypte dušené maso lístky koriandru a poklaďte ho jogurtem.