Sezóna farmářských trhů, čerstvé lokální zeleniny, bylinek a ovoce všeho druhu je v plném proudu, a byla by věčná škoda ji dosyta nevyužít. Pro přípravu tohoto receptu lze využít v podstatě lze jakoukoli oblíbenou sezónní zeleninu, kterou ulovíme právě na trhu. Výborná je například kombinace květáku, brokolice, sladké mrkve a kadeřávku. Jak připravit bulgur s máslovou zeleninou?

Nevím jak u vás, ale bulgur musím mít doma ve spíži neustále. Často mě zachraňuje při nedostatku času a prázdné lednici od stavů zuřivosti, které mě s prázdným žaludkem často přepadají. Je hotový během chvilky, můžete k němu přidat vše, co zrovna najdete v lednici a vždycky to bude chutnat dobře.

A mám tu ještě jednu tajnou zbraň pro dokonalou chuť obyčejného jídla – ghí. Dejte tam přepuštěné máslo a uvidíte, jak se obyčejný pokrm stane chuťovým zážitkem. Opravdu, ghí u mě v lednici nesmí nikdy chybět.

Ingredience

Co budeme potřebovat?

  • šálek bulguru
  • sůl, pepř
  • lžíce ghí
  • 1/2 květáku
  • 1/3 menší brokolice
  • 3 mrkve
  • velká hrst kadeřávku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce ghí
  • šťáva z citronu

A postup je následující:

Postup přípravy

Bulgur propláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme a necháme na na mírném plameni vařit pod pokličkou cca 15 minut, zkrátka dokud se nevypaří voda. Ve chvíli, kdy je voda vyvařená, sundáme hrnec z plotny a necháme bulgur ještě deset minut po pokličkou dojít, nemícháme. Poté opatrně promícháme vidličkou a zlehka do něj zamícháme lžíci ghí.

Zeleninu důkladně očistíme od zeminy. Květák a brokolici rozebereme na menší růžičky a mrkev nakrájíme na 1 cm široká kolečka. takto připravenou zeleninu necháme krátce povařit, ale lehce změkla, ale stále byla tzv. na skus. Po uvaření ji ihned zchladíme ledovou vodou, aby si zachovala barvu.

Česnek nasekáme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme ghí a krátce na něm necháme rozvonět česnek. přidáme uvařenou zeleninu a krátce prohřejeme. Zeleninu smícháme s bulgurem a nadrobno posekaným kadeřávkem. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang