banánová bábovka

Můj dlouholetý zlozvyk. Je jím absolutní neschopnost zkonzumovat zakoupené banány, dokud jsou ještě krásně žluťoučké a lákavé. Fakt, co je na tom tak těžkého? Koupit banány a sníst banány? Prostě je koupíte a stejně prostě je sníte.

Stává se vám často, že později najdete zcela zapomenuté, hnědé a už lehce blátivé banány? Avšak jednu světlou stránku tahle situace přece jenom má.

Když vám totiž život (nebo vaše zapomnětlivost) nadělí přezrálé banány, upečte bábovku (či chlebíček). Proč jíst banán, když můžete jíst voňavou a neodolatelně vláčnou bábovku? Jednoduché počty.

Banánová bábovka 

Ingredience (na 1 bábovku)

  • 125 g změklého másla 
  • 150 g krupicového cukru 
  • 3 vejce 
  • 300 g hladké špaldové (nebo klasické pšeničné) mouky 
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 1 lžíce mleté skořice (nebo podle chuti) 
  • špetka soli 
  • 125 g bílého jogurtu 
  • 350 g nahrubo rozmačkaných hodně zralých banánů (cca 3 ks) 
  • 2 hrsti nahrubo nalámaných či nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů 
  • změklé máslo na vymazání a polohrubá či hrubá mouka na vysypání formy 
  • moučkový cukr na posypání 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180°C. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte polohrubou či hrubou moukou. 
  2. Máslo, cukr a vejce vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku, kypřicí prášek, sodu, skořici a sůl společně prosejte přes jemné síto. Jogurt a banány smíchejte.
  3. Moučnou směs i banánovou hmotu po třetinách zapracujte do základu. Nakonec vmíchejte ořechy. Těsto přendejte do připravené formy a povrch urovnejte stěrkou.
  4. Pečte cca 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky není po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte 15 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na talíř a nechte zcela vychladnout.
  5. Bábovku můžete před podáváním poprášit moučkovým cukrem nebo polít karamelovou polevou či čokoládou. 
  6. Do bábovky můžete místo ořechů (nebo spolu s ořechy) přidat i kousky čokolády nebo čokoládové pecičky. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang