cake-pops-recept

Znáte cake pops? Jedná se o takzvaná dortová lízátka – kuličky z těsta na špejli, které můžete kreativně zdobit. Díky našemu receptu si doma připravíte dokonalé cake pops jako z cukrárny.

Příprava

  • Příprava: 2 hodiny
  • Pečení: 36 minut
  • Celkem: 2 hodiny 36 minut

Ingredience na kuličky

  • 1 a 2/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 šálek cukru krystal
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek plnotučného mléka (nebo podmáslí)

Ingredience na polevu

  • 7 polévkových lžic nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 a 3/4 šálku moučkového cukru
  • 2-3 lžičky tučné smetany nebo mléka
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Poleva

  • Bílá, mléčná nebo hořká čokoládová poleva

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte vhodnou formu.
  2. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve střední míse. Odstavte.
  3. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru s pádlem nebo šlehacím nástavcem vyšlehejte máslo a cukr ve velké míse do krému, asi 2 minuty.
  4. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte na vysoké otáčky, dokud se nespojí. Podle potřeby seškrábejte dno a stěny mísy.
  5. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady a mléko k mokrým přísadám, dokud se nespojí. Těsto ručně prošlehejte, aby se na dně mísy netvořily velké hrudky.
  6. Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy. Pečte 30-36 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud začne horní část těsta v troubě příliš rychle hnědnout, položte na ni volně kousek alobalu.
  7. Upečené těsto nechte zcela vychladnout ve formě položené na drátěné mřížce.
  8. Připravte polevu: Máslo šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem s pádly při střední rychlosti do krémové konzistence asi 2 minuty.
  9. Přidejte moučkový cukr, hustou smetanu a vanilkový extrakt a mixér zapněte na nízký výkon. Zvýšíme rychlost a šleháme celé 3 minuty.
  10. Vychladlé upečené těsto rozdrobte do mísy s polevou. Dbejte na to, aby se v ní netvořily velké hrudky. Zapněte mixér na nízký výkon a šlehejte polevu a drobky dortu dohromady, dokud se nespojí.
  11. Odměřte 1 polévkovou lžíci vlhké dortové směsi a srolujte ji do kuličky. Kuličky položte na vyložený plech. Dejte na 2 hodiny do chladničky nebo na 1 hodinu do mrazničky.
  12. Rozpusťte čokoládovou polevu v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.
  13. Vždy vyjměte z chladničky pouze 2-3 dortové kuličky. Ponořte tyčinku na lízátko asi 1/2 cm do polevy a pak ji vložte do středu kuličky. Zatlačte ji jen asi do poloviny dortové koule. Kuličku namáčejte do polevy, dokud není zcela pokryta. Ujistěte se, že poleva pokrývá spodek kuličky v místě, kde se setkává s tyčinkou na lízátko.
  14. Velmi jemně poklepejte tyčinkou o okraj odměrky, aby přebytečná poleva opadla. Ozdobte vrchní část posypem a postavte ji vzpřímeně do polystyrenového bloku nebo krabice.
  15. Postup opakujte se zbývajícími dortovými kuličkami, přičemž vždy pracujte pouze s některými z nich vyjmutými z chladničky.
  16. Povlak ztuhne do hodiny. Cake pops skladujte v chladničce až 1 týden.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang