Cake pops je oblíbený a zábavný dezert, což jsou malé kulaté kuličky z dortu, které se máčejí v polevě nebo čokoládě a poté se zdobí posypem, oříšky nebo jinými zábavnými polevami. Často se podávají na špejli, takže jsou ideální pochoutkou pro každou příležitost jako oblíbené domácí sušenky pro děti.

Co je to Cake Pops?

Tyto pečená dortová lízátka se v posledních letech staly oblíbenou pochoutkou díky své pohodlnosti a zábavné prezentaci.

Dortové lízátka jsou relativně novým dezertem, který se stal populárním v posledním desetiletí. Za vynález Cake pops vděčíme Angie Dudleyové, která vede populární blog Bakerella. Angie hledala způsob, jak znovu využít zbytky dortu, a přišla s nápadem na dortové lízátko. Na narozeninové oslavy můžete připravit i všemi milovaný karamelový popcorn.

Jak připravit Cake pops?

Recept na dortová lízátka je jednoduchý a vyžaduje jen několik základních ingrediencí. Nejprve připravte svůj oblíbený recept na dort a upečte ho v 23 cm kulaté dortové formě. Po vychladnutí dort rozdrobte do mísy a smíchejte s polevou.

Ze směsi vytvarujte centimetrové kuličky a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Plech vložte asi na hodinu do mrazáku. To usnadní namáčení dortových kuliček do rozpuštěné čokolády.

Jakmile jsou dortové kuličky zmražené, rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku trochu čokolády. Každou dortovou kuličku namočte do rozpuštěné čokolády a položte ji na pečícím papírem vyložený plech.

Posypte je ozdobami, například posypem, cukrovinkami nebo ořechy. Dortové lízátka dejte na hodinu do chladničky, aby čokoláda ztuhla.

Kombinace příchutí na Cake pops

  • Čokoládová mánie – čokoládový dort, čokoládová poleva, máčená v mléčné čokoládě
  • Red Velvet – červený sametový dort, tvarohová poleva, máčená v bílé čokoládě
  • Churro – žlutý dort, vanilková poleva (do polevy přidejte trochu skořice), bílá čokoláda, posypaná směsí skořice a cukru
  • Mrkvový dort – mrkvový dort, tvarohová poleva, máčený v bílé čokoládě

Lze připravit Cake pops dopředu?

Dortové lízátko není nic, co byste mohli připravit na poslední chvíli, ale můžete si postup rozdělit a připravit si jej dopředu. Udělejte si dort a polevu, vše smíchejte dohromady a druhý den (nebo o několik dní později) udělejte montážní část.

Pokud je těsto na Cake pops v lednici, můžete ho tam nechat (samozřejmě zakryté) asi 1 týden.

Pečená dortová lízátka jsou zábavným, snadným a skvělým pohoštěním na večírky a lze je přizpůsobit jakémukoli tématu. Můžete je upravit podle příležitosti, například přidat růžová srdíčka na valentýnskou oslavu nebo zelené šamánky na oslavu Dne svatého Patrika.

Můžete být také kreativní s příchutěmi. Zkuste přidat různé extrakty, například mandlový nebo kokosový, nebo použijte různé druhy polevy a čokolády.

Díky nekonečným možnostem zdobení a příchutí bude dortové lízátko jistě hitem. Cake pops jsou také skvělým způsobem, jak využít zbytky dortu. Vezměte si tedy ingredience a pusťte se do kreativních výtvorů!

Pokud hledáte nový a chutný dezert, vyzkoušejte Cake pops. Určitě si je zamilujete.

TIP: Díky našemu receptu si doma připravíte dokonalá pečená dortová lízátka jako z cukrárny.

Připravte si svoji oblíbenou kombinaci Cake pops.

Cake pops – recept – domácí dortová směs

Znáte Cake pops? Jedná se o takzvané dortové lízátka – kuličky z těsta na špejli, které můžete kreativně zdobit. Recept na dortová lízátka si jistě ihned zamilujete stejně jako super rychlý dezert parfait.

Příprava na Cake pops

  • Příprava: 2 hodiny
  • Pečení: 36 minut
  • Celkem: 2 hodiny 36 minut

Ingredience na Cake pops

Kuličky:

  • 1 a 2/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 šálek cukru krystal
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek plnotučného mléka (nebo podmáslí)

Do polevy:

  • 7 lžic nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 a 3/4 šálku moučkového cukru
  • 2-3 lžičky tučné smetany nebo mléka
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Poleva:

  • bílá, mléčná nebo hořká čokoládová poleva

Postup na Cake pops

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Vymažte vhodnou formu.
  3. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve střední míse.
  4. Odstavte.
  5. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru s pádlem nebo šlehacím nástavcem vyšlehejte máslo a cukr ve velké míse do krému, asi 2 minuty.
  6. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte na vysoké otáčky, dokud se nespojí.
  7. Podle potřeby seškrábejte dno a stěny mísy.
  8. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady a mléko k mokrým přísadám, dokud se nespojí.
  9. Těsto ručně prošlehejte, aby se na dně mísy netvořily velké hrudky.
  10. Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy.
  11. Pečte 30-36 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud začne horní část těsta v troubě příliš rychle hnědnout, položte na ni volně kousek alobalu.
  12. Upečené těsto nechte zcela vychladnout ve formě položené na drátěné mřížce.
  13. Připravte polevu – máslo šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem s pádly při střední rychlosti do krémové konzistence asi 2 minuty.
  14. Přidejte moučkový cukr, hustou smetanu a vanilkový extrakt a mixér zapněte na nízký výkon.
  15. Zvýšíme rychlost a šleháme celé 3 minuty.
  16. Vychladlé upečené těsto rozdrobte do mísy s polevou. Dbejte na to, aby se v ní netvořily velké hrudky.
  17. Zapněte mixér na nízký výkon a šlehejte polevu a drobky dortu dohromady, dokud se nespojí.
  18. Odměřte 1 polévkovou lžíci vlhké dortové směsi a srolujte ji do kuličky.
  19. Kuličky položte na vyložený plech.
  20. Dejte na 2 hodiny do chladničky nebo na 1 hodinu do mrazničky.
  21. Rozpusťte čokoládovou polevu v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.
  22. Vždy vyjměte z chladničky pouze 2-3 dortové kuličky.
  23. Ponořte tyčinku na lízátko asi 1/2 cm do polevy a pak ji vložte do středu kuličky.
  24. Zatlačte ji jen asi do poloviny dortové koule.
  25. Kuličku namáčejte do polevy, dokud není zcela pokryta.
  26. Ujistěte se, že poleva pokrývá spodek kuličky v místě, kde se setkává s tyčinkou na lízátko.
  27. Velmi jemně poklepejte tyčinkou o okraj odměrky, aby přebytečná poleva opadla.
  28. Ozdobte vrchní část posypem a postavte ji vzpřímeně do polystyrenového bloku nebo krabice.
  29. Postup opakujte se zbývajícími dortovými kuličkami, přičemž vždy pracujte pouze s některými z nich vyjmutými z chladničky.
  30. Povlak ztuhne do hodiny.
  31. Cake pops skladujte v chladničce až 1 týden.
Ujistěte se, že poleva pokrývá spodek kuličky v místě, kde se setkává s tyčinkou.

Cake pops – recept – krabicová dortová směs

K tomuto receptu na Cake pops potřebujete speciální vybavení, jako jsou tyčinky na dort, stojan na dort a polystyrenový blok s květinami.

Budete potřebovat 1 krabici dortové směsi a přísady uvedené na obalu. Ingredience a množství se mohou lišit v závislosti na značce dortové směsi.

Na čokoládovou polevu použijte kolečka z rozpuštěných cukrovinek. Při použití běžné čokolády se vám dortové lízátka v rukou roztečou.

Ingredience na Cake pops

  • 1 krabice dortové směsi
  • 1 šálek máslové polevy
  • 10 až 20 uncí čokoládových oplatek na rozpouštění, rozdělit (viz poznámka k receptu)
  • 1-2 lžičky zkrácení
  • zdobení – posyp

Postup na Cake pops

Upečte dort:

  1. Vymíchejte a upečte dort podle návodu na obalu.
  2. Hodí se jakákoli forma uvedená na zadní straně krabice. Výborná je forma o rozměrech 23 x 33 cm.

Připravte polevu:

  1. Zatímco se dort peče, připravte si polevu ve stojanovém mixéru.
  2. Přeneste polevu do jiné nádoby a uchovávejte ji při pokojové teplotě, ale zatím si nedělejte starosti s čištěním mixéru.
  3. V dalším kroku ho použijete na drobení dortu.

Dort nechte vychladnout a poté jej rozdrobte:

  1. Nechte dort úplně vychladnout a pak ho nakrájejte na zhruba 8 čtverců.
  2. Každý koláč dejte do mísy, ve které jste právě připravili polevu.
  3. Směs dortu rozdrťte pomocí nástavce na pádla stojanového mixéru, dokud se dort nepromění v malé, jemné a rovnoměrně velké drobky.
  4. Nechcete, aby z dortu zůstaly velké hrudky.

Smíchejte polevu s dortovou drobenkou:

  1. Přidejte polevu k drobkům po 1/4 šálku.
  2. Každá dortová směs má jinou konzistenci, takže nakonec můžete použít pouze 1/2 až 3/4 šálku polevy.
  3. To nevadí! Jen se ujistěte, že směs drží tvar a nelepí se.

Směs uložte do chladničky:

  1. Přikryjte směs plastovou fólií a dejte ji do chladničky nejméně na 2 hodiny až přes noc.

Z vychlazené směsi vytvarujte kuličky:

  1. Vyložte plech pečícím papírem.
  2. Směs naberte na plech pomocí centimetrové naběračky na sušenky.
  3. Každou naběračku srolujte rukama do kuličky.
  4. Pokud chcete dortové lízátka zmrazit na později, je na to právě teď čas!

Rozpusťte čokoládu:

  1. Rozpusťte trochu čokolády ve středně velké žáruvzdorné misce (nebo hrnku na kávu!) v mikrovlnné troubě po 30 sekundách.
  2. Nechcete teď přidávat příliš mnoho čokolády, protože tato čokoláda bude v podstatě sloužit k tomu, aby se dortové lízátka udržely na tyčce.
  3. Pokud je vaše čokoláda opravdu hustá, můžete do rozpuštěné čokolády přidávat po 1/2 lžičce tuku.
  4. Promíchejte a tuk zcela rozpusťte.
  5. To pomůže čokoládu zředit, pokud je příliš hustá.
  6. Chcete, aby se čokoláda pěkně roztekla.
  7. Čokoládu není třeba chladit.

Sestavte dortové lízátka:

  1. Vložte špičku tyčinky do rozpuštěné čokolády a zasuňte ji asi do poloviny dortového lízátka.
  2. Položte dortové lízátko na plech a postup opakujte u všech lízátek.
  3. Nechte je 1 až 2 hodiny zmrazit, aby ztuhly.

Rozpusťte zbývající čokoládu:

  1. Zbytek čokolády rozpusťte po malých částech podle postupu výše.
  2. Dávejte pozor, abyste neroztavili příliš mnoho čokolády najednou, jinak se čokoláda spojí.
  3. Je lepší pracovat v menších dávkách.

Dortové lízátka namočte do čokolády:

  1. Pomocí lžičky pomozte čokoládu rozetřít po celém lízátku.
  2. Vyhlaďte čokoládu otáčením tácku o lžíci.
  3. Chcete-li se zbavit přebytečné čokolády, poklepejte dortovým lízátkem o okraj misky a přitom otáčejte tyčinkou.

Ozdobte:

  1. Vložte čokoládová lízátka do stojánku nebo polystyrenu.
  2. Dokud je čokoláda ještě mokrá, přidejte případné posypky.
  3. Při polévání čokoládou rozpusťte trochu čokolády a naberte ji do uzavíratelného sáčku.
  4. Odstřihněte malý roh a čokoládou lízátka pokapejte!

Vychutnejte si:

  1. Počkejte asi 5 minut, než čokoláda ztuhne, a pak si pochutnejte!

Tipy

  • Před drobením nechte dort zcela vychladnout. Pokud přidáte polevu do teplého dortu, ovlivní to konzistenci polevy.
  • Dort rozdrobte pomocí stojanového mixéru. Ručně to trvá dlouho!
  • Nepoužívejte příliš mnoho polevy! Chcete, aby směs držela tvar, ale zároveň byla trochu pevná.
  • Po spojení dortu a polevy ho uložte do chladničky. Opravdu to zpevní a snáze se to bude stáčet do kuliček. Dobré je to udělat přes noc, ale můžete to udělat i za pár hodin.
  • Na čokoládovou polevu použijte kolečka z rozpuštěné čokolády. Při použití běžné čokolády se vám dortová čokoládová lízátka roztaví v rukou.
  • Do polevy přidejte trochu tuku, abyste ji trochu zředili. Když je konzistence polevy trochu řidší, můžete dortová čokoládová lízátka rychleji namáčet. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě v žáruvzdorné misce po 30 sekundách a pak přidejte tuk po 1/2 čajové lžičce. Nepoužívejte rostlinný ani kokosový olej na ředění. Čokoláda by pak správně neztuhla.
  • Použijte naběračku na sušenky, abyste to rozjeli… Doslova. Ha! Všechno vyndejte naběračkou a pak vyválejte dortové lízátka. Pokud se lízátka při válení netvoří, vezměte kuličku, promněte ji mezi dlaněmi a pak rozválejte.
  • Pokud používáte posypky, přidejte je, dokud je čokoládová poleva ještě mokrá! Pokud cukrářská poleva ztuhla, namočte vrchní část dortového lízátka do čokolády a poté přidejte posyp. Určitě si toho nikdo nevšimne.
  • Pokud chcete Cake pops zamrazit, nedělejte je úplně celé. Čokoláda by se špatně rozmrazovala a měli byste na rukou nepořádek. Pokud byste chtěli udělat pečená dortová lízátka bez čokolády, můžete je zmrazit ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku v mrazáku až na 3 měsíce.
  • Chcete-li je rozmrazit, vytáhněte je z mrazáku a nechte je stát při pokojové teplotě, poté začněte s procesem máčení v čokoládě a čokoládová lízátka jsou na světě.
Pokud používáte posypky na Cake pops, přidejte je, dokud je čokoládová poleva ještě mokrá!

Cake pops forma

Cake pops jsou neuvěřitelně oblíbenou pochoutkou a formy na lízátka se staly nezbytným nástrojem pro pekaře, kteří chtějí tyto chutné pochoutky vyrábět. Cake pops formy se obvykle vyrábějí ze silikonu a jsou k dispozici v široké škále tvarů, velikostí a barev.

Jsou navrženy tak, aby pekařům pomáhaly vytvářet tyto dokonale tvarované pečené dortové lízátka, a mohou také pomoci výrazně usnadnit a urychlit proces výroby Cake pops.

Při hledání formy na lízátka je důležité vybrat takovou, která odpovídá velikosti a tvaru dortových lízátek, které chcete vyrobit. Pokud je forma příliš malá, vaše dortová lízátka budou nakonec vypadat deformovaně nebo příliš malé.

Pokud je forma příliš velká, budou vaše dortová lízátka vypadat mnohem větší, než by měly. Před zakoupením formy si nezapomeňte zkontrolovat její velikost.

Dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit, je materiál použitý ve formě. Nejběžnějším typem jsou silikonové formy, protože jsou neuvěřitelně odolné a snadno se používají. Někteří pekaři však dávají přednost kovovým nebo plastovým formám na lízátka, protože s nimi mohou vytvářet složitější vzory.

Důležité je také zvážit snadnost použití Cake pops formy. Některé formy se používají snadněji než jiné, proto hledejte takové, které se snadno ovládají a čistí. To vám může ušetřit spoustu času a frustrace při pečení.

Nakonec zvažte cenu Cake pops formy. I když obvykle nejsou drahé, jejich cena se může poměrně lišit v závislosti na velikosti, materiálu a značce. Nezapomeňte se porozhlédnout po obchodech, abyste našli tu nejlepší nabídku.

Formy na pečená dortová lízátka jsou nezbytným nástrojem pro každého pekaře, který chce vyrábět dokonale tvarované dortové lízátka, jejichž výroba je rychlá a snadná.

Před nákupem formy na lízátka nezapomeňte zvážit její velikost, materiál, snadnost použití a cenu. Se správnou formou budete moci během okamžiku vyrobit chutné a krásné Cake pops.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang