christmas-cookies

Sváteční období s sebou přináší nespočet tradic, ale jedna věc zůstává neměnná – potěšení z čerstvě upečeného vánočního cukroví. I když existuje mnoho druhů, měkké vánoční cukroví má v srdcích a chutích mnoha lidí zvláštní místo.

Díky své jemné struktuře, lahodné chuti a okouzlujícím vzorům se toto cukroví stalo oblíbenou součástí svátečních oslav. V tomto článku se ponoříme do světa měkkého vánočního cukroví, prozkoumáme jeho historii, oblíbené příchutě a tipy pro vytvoření vlastní várky těchto lahodných pochoutek spolu s polevou na cukrovi.

Tradice vánočních sušenek

Tradice pečení arašídového cukroví během Vánoc sahá až do středověké Evropy. Původ měkkého vánočního cukroví lze přičíst německým a nizozemským vlivům, kde se původně vyrábělo z přísad, jako je med, koření a ořechy.

Postupem času se v různých regionech vyvinuly vlastní jedinečné recepty, které obsahovaly přísady, jako je melasa, čokoláda a ovoce. Dnes se měkké vánoční cukroví vyvinulo v rozmanitý sortiment, z něhož každý má svůj osobitý charakter a chuť.

Měkké vánoční sušenky
Mezi měkké vánoční sušenky můžeme zařadit i populární perníčky.

Populární vánoční cukroví

Měkké a nejlepší vánoční cukroví má širokou škálu příchutí a každá z nich nabízí jedinečný chuťový zážitek. Mezi klasické oblíbené patří:

Perníčky

Vánoční perníčky: Perníčky jsou okořeněné zázvorem, skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Jsou měkké a žvýkací a často mají půvabné zdobené tvary nebo je lze připravit jako perníkovou chaloupku.

Máslové sušenky

Snickerdoodle jsou díky své pikantní chuti a cukrové polevě oblíbenou volbou pro sváteční období. Díky své měkké máslové struktuře a skořicovo-cukrové polevě jsou neodolatelně chutné.

Linecké vánoční cukroví

Tyto rozkošné sušenky slouží jako prázdné plátno pro kreativní zdobení. Měkké cukrové sušenky lze vykrajovat do různých tvarů a zdobit barevnou polevou, což vám umožní přizpůsobit si je podle své fantazie a sváteční nálady.

Mátové

Tyto sušenky jsou prosycené osvěžující chutí máty peprné a přinášejí na vánoční stůl chladivý a mátový nádech. Měkké peprmintové sušenky se často posypou rozdrcenými cukrovými tyčinkami, které dodají sváteční nádech.

Za vyzkoušení stojí také na svátky připravit oblíbená dortová lízátka Cake pops nebo ovesné sušenky s banánem.

Milujete kokos? Pokud ano, nemohou vám uniknout ani tyto vláčné kokosky!

Máslové sušenky – recept

Vynikající recept na máslové sušenky, které si můžete vychutnat během svátků nebo kdykoli, když zatoužíte po máslové, v ústech se rozplývající pochoutce.

Ingredience na máslové sušenky

  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 a ½ šálku hladké mouky
  • ¼ lžičky soli

Postup na máslové sušenky

  1. V míse smíchejte změklé máslo a cukr krystal, dokud nebude světlý a nadýchaný.
  2. Do směsi másla a cukru přidejte vejce a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se důkladně nespojí.
  3. V samostatné míse prošlehejte univerzální mouku a sůl.
  4. Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi a míchejte, dokud se těsto nespojí. Dávejte pozor, abyste těsto nepromíchali.
  5. Rozdělte těsto na dvě části a každou z nich vytvarujte do tvaru špalku o průměru asi 2 cm.
  6. Špalíčky těsta pevně zabalte do plastové fólie a uložte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo dokud neztuhnou.
  7. Předehřejte troubu na 175 °C. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  8. Vyjměte špalíčky těsta z chladničky a nakrájejte je na ¼ palce silná kolečka.
  9. Kolečka sušenek položte na připravené plechy, přičemž mezi jednotlivými sušenkami nechte trochu místa.
  10. Sušenky pečte 10-12 minut nebo dokud nejsou okraje zlatohnědé.
  11. Vyjměte sušenky z trouby a nechte je několik minut vychladnout na plechu, než je přenesete na drátěný rošt, aby zcela vychladly.
  12. Po vychladnutí si můžete máslové sušenky vychutnat tak, jak jsou, nebo je můžete podle potřeby ozdobit polevou, posypem nebo rozpuštěnou čokoládou.
  13. Podle tohoto receptu připravíte přibližně 4 tucty máslových sušenek v závislosti na velikosti koláčků.
Vanocni susenky
Ingredience do vánočních sušenek vybírejte pečlivě, kvalitní máslo zajistí jejich jemnost.

Vánoční sušenky – recept

Vanocni susenky mají již několikaletou tradici v mnoha domácnostech. Tajemství souvisí s použitím kvalitního másla, které zajistí jejich měkkost a poddajnost. Doplnit je můžete skvělou domácí nutellou.

Ingredience na vánoční sušenky

  • 3 až 3 a ¾ hrnku univerzální mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 až 1 a ½ šálku bílého cukru
  • 1 šálek změklého margarínu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup na vánoční sušenky

  1. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl a dejte stranou.
  2. Cukr a margarín vyšlehejte ve velké míse do světlé a nadýchané pěny.
  3. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku.
  4. Postupně vmíchejte suché přísady, dokud se nespojí. Těsto zabalte a dejte na 2 hodiny do chladničky.
  5. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte dva plechy na sušenky.
  6. Těsto rozválejte na čistě pomoučeném povrchu na tloušťku 1/4 palce. Vykrajujte tvary pomocí formiček na sušenky; rozložte je na připravené plechy.
  7. Shromážděte zbytky a tento krok zopakujte.
  8. Pečte po částech v předehřáté troubě, dokud nejsou okraje sotva hnědé, 6 až 8 minut.
  9. Opatrně přeneste sušenky na drátěnou mřížku, aby vychladly.
Máslové sušenky
Máslové sušenky mohou být krásné měkké, ale zároveň i křupavé.

Domácí sušenky pro děti – recept

Tyto domácí sušenky jsou ideální k snídani nebo jako svačina pro děti. Jejich příprava je jednoduchá a lze je upravit různými polevami jako u cukroví Black Forest. Užijte si pečení se svými nejmenšími.

Ingredience na domácí sušenky pro děti

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku nesoleného másla, studeného a nakrájeného na kostky
  • 3/4 šálku mléka

Postup na domácí sušenky pro děti

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse prošlehejte univerzální mouku, prášek do pečiva a sůl, dokud se dobře nespojí.
  3. K suchým přísadám přidejte studené máslo nakrájené na kostičky.
  4. Pomocí nože na pečivo nebo prstů vmíchejte máslo do moučné směsi, dokud nebude připomínat hrubou drobenku.
  5. Uprostřed směsi udělejte důlek a přilijte mléko.
  6. Míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Dávejte pozor, abyste těsto nepromíchali.
  7. Přeneste těsto na lehce pomoučený povrch a několikrát ho jemně prohněťte, dokud se nevytvoří hladká koule.
  8. Těsto rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm.
  9. Pomocí vykrajovátka na sušenky nebo kulatého vykrajovátka na sušenky vykrájejte z těsta sušenky.
  10. Sušenky pokládejte na připravený plech a nechte mezi nimi malou mezeru.
  11. Shromážděte zbývající zbytky těsta a opakujte proces válení a vykrajování, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  12. Sušenky pečte v předehřáté troubě 12-15 minut nebo dokud nejsou na povrchu zlatohnědé.
  13. Vyjměte sušenky z trouby a nechte je mírně vychladnout na mřížce.
Domácí sušenky pro děti
Domácí sušenky pro děti můžete dozdobit marmeládou, nejvíce se k nim hodí rybízový nebo ostružinový džem.

Sušenky recept

Nebojte se být kreativní a přidejte do tohoto receptu své oblíbené přísady, jako jsou ořechy, sušené ovoce nebo dokonce posyp. Můžete také experimentovat s různými příchutěmi použitím různých čokolád nebo použití mandlového másla.

Ingredience na sušenky recept

  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 šálky čokoládových lupínků

Postup na sušenky recept

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, moučkový cukr a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny.
  3. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte.
  4. Poté vmíchejte vanilkový extrakt.
  5. V samostatné míse prošlehejte univerzální mouku, jedlou sodu a sůl.
  6. Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
  7. Dávejte pozor, abyste nemíchali příliš.
  8. Vmíchejte čokoládové lupínky (nebo jiné požadované přísady), dokud nejsou rovnoměrně rozprostřeny po celém těstě.
  9. Na připravené plechy na pečení dávejte po kulatých lžících těsto v rozestupech několika centimetrů.
  10. Sušenky pečte 10-12 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavě hnědé.
  11. Vyjměte sušenky z trouby a nechte je na plechu několik minut vychladnout.
  12. Poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  13. Po vychladnutí jsou sušenky připraveny k vychutnání! Zbytky sušenek uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Rychlé sušenky – recept

Tento rychlý recept na sušenky vám umožní připravit várku lahodných dobrot během chvilky. Nebojte se cookies upravit přidáním ořechů, sušeného ovoce nebo jiných ingrediencí podle vlastního výběru. Na odlehčení jsou skvělé i jablečné muffiny.

Ingredience na rychlé sušenky

  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 šálku čokoládových lupínků (oříšky, sušené ovoce)

Postup na rychlé sušenky

  1. Předehřejte troubu na 190 °C . Plechy na pečení vyložte pečícím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, moučkový cukr a hnědý cukr, dokud se dobře nespojí a nevznikne krém.
  3. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte. Poté vmíchejte vanilkový extrakt.
  4. V samostatné míse prošlehejte dohromady univerzální mouku, jedlou sodu a sůl.
  5. Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Vyvarujte se přílišného míchání.
  7. Vmíchejte čokoládové lupínky (nebo jiné požadované přísady), dokud nejsou rovnoměrně rozprostřeny po celém těstě.
  8. Na připravené plechy na pečení dávejte po kulatých lžících těsto v rozestupech.
  9. Sušenky pečte 9-11 minut nebo dokud nejsou okraje zlatohnědé.
  10. Vyjměte sušenky z trouby a nechte je na plechu několik minut vychladnout.
  11. Poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  12. Po vychladnutí jsou sušenky připraveny k vychutnání! Zbytky sušenek uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Sušenky recept
Recept na sušenky není nic složitého, postupujte dle instrukcí a dosáhnete zdárného cíle!

Recept na máslové sušenky

Máslové sušenky jsou lahodnou pochoutkou s bohatou máslovou chutí. Můžete si je vychutnávat jak obyčejné, tak zdobené pro různé příležitosti.

Ingredience na recept na máslové sušenky

  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli

Postup na recept na máslové sušenky

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte změklé máslo a moučkový cukr do světlé a nadýchané pěny.
  3. Do směsi másla a cukru přidejte vejce a vanilkový extrakt.
  4. Šlehejte, dokud se důkladně nespojí.
  5. V samostatné míse prošlehejte univerzální mouku a sůl.
  6. Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi a míchejte, dokud se těsto nespojí.
  7. Dávejte pozor, abyste těsto nepromíchali.
  8. Těsto rozválejte do tvaru koule a rozdělte ho na menší části, aby se s ním lépe manipulovalo.
  9. Vezměte vždy jednu část těsta a rozválejte ji na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku asi 1/4 palce.
  10. Pomocí vykrajovátek na sušenky vykrájejte z těsta požadované tvary.
  11. Vykrájené sušenky položte na připravené plechy a nechte mezi nimi malou mezeru.
  12. V případě potřeby sušenky ozdobte barevným cukrem, posypem nebo nasekanými ořechy.
  13. Postup válení, vykrajování a zdobení opakujte se zbývajícími částmi těsta.
  14. Sušenky pečte v předehřáté troubě 10-12 minut, nebo dokud nejsou okraje lehce zlatohnědé.
  15. Vyjměte sušenky z trouby a nechte je několik minut vychladnout na plechu.
  16. Poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  17. Po vychladnutí jsou máslové sušenky připraveny k vychutnání! Zbytky sušenek uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Skořicové sušenky – recept

Tyto skořicové sušenky jsou ideální pro milovníky skořice. Mají hřejivou a uklidňující chuť, která se dobře hodí k šálku čaje nebo kávy.

Ingredience na skořicové sušenky

  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

Postup na skořicové sušenky

  1. Smíchejte 1/4 šálku krystalového cukru s 1 lžící mleté skořice.
  2. Předehřejte troubu na 175 °C. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  3. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, moučkový cukr a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny.
  4. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte.
  5. Poté vmíchejte vanilkový extrakt.
  6. V samostatné míse prošlehejte dohromady univerzální mouku, mletou skořici, prášek do pečiva a sůl.
  7. Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste nemíchali příliš.
  8. Z těsta vyválejte malé kuličky.
  9. V případě potřeby každou kuličku těsta obalte ve směsi skořicového cukru, dokud se neobalí.
  10. Obalené kuličky těsta položte na připravené plechy a rozmístěte je několik centimetrů od sebe.
  11. Pomocí dna sklenice nebo dlaně jemně zploštěte každou kuličku těsta.
  12. Sušenky pečte v předehřáté troubě 10-12 minut, nebo dokud okraje lehce nezezlátnou.
  13. Vyjměte sušenky z trouby a nechte je několik minut vychladnout na plechu. Poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Po vychladnutí jsou sušenky připraveny k vychutnání. Zbytky sušenek uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, vydrží vám déle čerstvé.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang