Domácí nutella – nejlepší recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryPomazánky

Miluju ovesné kaše na milion různých způsobů, lívanečky, palačinky nebo opečený celozrnný toast s banánem. Co ale ze snídaně udělá opravdu tu nejlepší je rozhodně domácí nutella. Zdánlivě nezdravě vypadající, pomalu se rozpouštějící čokoládová delikatesa skvěle nastartuje váš den a nabije vás energií a dobrou náladou.

Recept na domácí nutellu neobsahuje přidaný rafinovaný cukr a ztužené tuky, takže vašemu tělu dopřáváte vážně zdravou snídani. Já jí sladím nejraději medem, ale můžete zvolit sladidlo podle toho, jaké máte nejraději nebo zrovna doma ve spíži. Skvěle se hodí i javorový nebo rýžový sirup. Pokud použijete nepražené kakao jako já, obohatíte nutellu o spoustu cenných vitamínů a antioxidantů, kterých raw kakao obsahuje opravdu velké množství.

Ingredience

Budeme potřebovat:

  • 200 g lískových oříšků
  • 5 vrchovatých lžic neprženého kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 150 ml vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce vanilkového extraktu

A jak na to?

Postup přípravy podle receptu

Lískové oříšky nasypeme na plech a vložíme je cca na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Tuhle část byste rozhodně neměli vynechávat, a to hned ze dvou důvodů. V první řadě se oříšky opražením úžasně rozvoní a získají tak svoji božskou charakteristickou vůni, díky které bude vaše nutella ještě lepší. A hlavně, oříšky po krátkém opražení půjdou krásně zbavit slupky.

Stačí je ještě teplé nasypat na utěrky, kterou zabalíme a oříšky v ní důkladně promneme, dokud se slupka sama neodrolí. Samozřejmě se vám nepodaří odstranit úplně každý kousek, ale to vůbec nevadí.

Po oloupání necháme oříšky lehce zchladnout. Nasypeme je do mixeru a začneme mixovat, dokud nezačnou uvolňovat tuk a vytvářet tekutější konzistenci. Občas bude potřeba stěrkou očistit stěny mixeru, aby se vše rozmixovalo rovnoměrně. Mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké oříškové máslo.

K máslu přidáme kakao, med, vanilkový extrakt a špetku soli. Společně vše promícháme a postupně přiléváme vodu, dokud nevznikne krásně hladká nutellová konzistence. Nebojte se, že je krém příliš tekutý, v lednici krásně ztuhne, ale jakmile ho namažete na teplé lívance nebo si přidáte lžičku na horkou ovesnou kaši, opět krásně povolí a začne se pomalu rozpouštět. A přesně kvůli tomu ta rána a domácí snídaně miluju.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang