Perníčky ze špaldové a žitné mouky

CukrovíDezertyPečené cukrovíPerníkyVánoční cukroví

Bez perníčků nejsou ty pravé Vánoce. Nemusí být ale plné cukru a bílé mouky. Tyhle obsahují směs špaldové a žitné celozrnné mouky a jen nepatrné množství medu, které jim společně s kořením dodává úžasnou vůni. Jak si doma upéct zdravé perníčky?

Zdravé perníčky nejsou o nic méně chutné než klasická varianta s bílé mouky a velkého množství cukru. Navíc i na Vánoce může člověk mlsat zdravě.

Ingredience

K přípravě špaldových perníčků budeme potřebovat:

  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 120 g špaldové hladké mouky
  • 40 g ghí
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka ( např. ovesné)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 a 1/2 lžíce perníkového koření
  • 1/2 lžičky kakaa
  • 1 bílek na potření

A jak zní postup?

Postup přípravy

Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici uležet. Poté těsto vyválíme na silnější plát, ze kterého vykrajujeme vánoční motivy. Perníčky pečeme na 180 °C cca 10 minut. Ihned po vytažení je potřeme rozšlehaných bílkem, budou tak krásně lesklé.

Ze špaldové mouky je možné připravit také vánoční cukroví, zde recept na možná nejlepší linecké cukroví.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang