
Bez perníčků nejsou ty pravé Vánoce. Nemusí být ale plné cukru a bílé mouky. Tyhle obsahují směs špaldové a žitné celozrnné mouky a jen nepatrné množství medu, které jim společně s kořením dodává úžasnou vůni. Jak si doma upéct zdravé perníčky?
Zdravé perníčky nejsou o nic méně chutné než klasická varianta s bílé mouky a velkého množství cukru. Navíc i na Vánoce může člověk mlsat zdravě.
Ingredience
K přípravě špaldových perníčků budeme potřebovat:
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 120 g špaldové hladké mouky
- 40 g ghí
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka ( např. ovesné)
- 1 lžíce medu
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 a 1/2 lžíce perníkového koření
- 1/2 lžičky kakaa
- 1 bílek na potření
A jak zní postup?
Postup přípravy
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici uležet. Poté těsto vyválíme na silnější plát, ze kterého vykrajujeme vánoční motivy. Perníčky pečeme na 180 °C cca 10 minut. Ihned po vytažení je potřeme rozšlehaných bílkem, budou tak krásně lesklé.
Ze špaldové mouky je možné připravit také vánoční cukroví, zde recept na možná nejlepší linecké cukroví.