poleva_pernicky-2

Pokud potřebujete alternativu k tradiční polevě na zdobení cukroví, je tato poleva skvělou volbou. Je to velmi hustá neprůhledná poleva, trvá asi 24 hodin, než zcela zaschne. Cukrářská poleva je nádherný způsob, jak dodat pečeným výrobkům sladkost a zářivé barvy. Ať už zdobíte košíčky, sušenky nebo dorty, jednoduchá cukrová poleva může vaše dobroty posunout na vyšší úroveň, aniž byste potřebovali složité techniky nebo ingredience.

V tomto článku prozkoumáme kouzlo cukrové polevy, způsob její výroby a několik kreativních nápadů na její použití.

Krásy polevy na cukroví

Cukrářská poleva, známá také jako cukrářská poleva nebo cukrová poleva, je univerzální poleva, která se rychle připravuje a snadno se s ní pracuje. Skládá se jen z několika základních ingrediencí, především z moučkového cukru a tekutiny (například vody, mléka nebo ovocné šťávy).

Výsledkem je lesklá, lehce průhledná vrstva, která dodá dezertům sladký nádech a vizuální přitažlivost každým vánočním sušenkám.

Kreativní využití cukrářské polevy

  • Namáčejte a polévejte: V cukrové polevě můžete namáčet sušenky, preclíky nebo plátky ovoce, abyste získali rychlou a chutnou polevu.
  • Efekt vitráže: Vyzkoušejte si, jak se cukrová poleva hodí k přípravě cukrové polevy: Na sušenkách vytvořte vitrážový efekt tak, že cukrovou polevu před ztuhnutím nanesete dovnitř vykrojených tvarů.
  • Ombre Design: Vychutnejte si cukrovou polevu, kterou můžete použít na cukrovou polevu: Pomocí různých odstínů polevy vytvoříte na dortech nebo cupcakes krásný ombre efekt.
  • Jednoduché okraje: Okraje cukroví obkreslete kontrastní barvou polevy, abyste dosáhli čistého a uhlazeného vzhledu.
Poleva na cukrovi
Polevu nemusíte použít na klasické cukroví, ale i vafle, cupcake nebo koláče.

Jednoduchá poleva na cukroví – recept

S jednoduchým receptem na cukrovou polevu a trochou kreativity můžete obyčejné pečivo proměnit v poutavé lahůdky, které jsou stejně chutné jako krásné.

Ať už jste nadšenci do pečení, nebo jen hledáte zábavný a snadný způsob zdobení, cukrová poleva je vaší tajnou zbraní pro přípravu nádherných dezertů.

Ingredience na jednoduchou polevu na cukroví

  • 360 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžičky lehkého kukuřičného sirupu
  • 67-75 ml vody, pokojové teploty
  • špetka soli

Postup na jednoduchou polevu na cukroví

  1. Ve středně velké míse smíchejte vidličkou moučkový cukr, vanilku, kukuřičný sirup a 4,5 lžíce vody. Bude to velmi husté a téměř nemožné rozmíchat.
  2. Pomocí šlehače zašlehejte 1/2 lžíce vody. Pokud zvednete metličku a necháte polevu odkapat zpět do mísy, bude poleva několik sekund držet tvar, než se rozpustí zpět. Tehdy poznáte, že má správnou konzistenci a je připravena k použití.
  3. Pokud je příliš hustá (někdy je), zašlehejte další 1/2 lžíce vody nebo trochu více, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  4. V případě potřeby barevné polevy vmíchejte gelové potravinářské barvivo. Pokud používáte více barev, můžete část polevy nalít do různých misek.
  5. Při barvení polevy použijte nejprve jen 1-2 kapky, rozmíchejte je a pak přidávejte podle potřeby, abyste dosáhli požadované barvy.
  6. Nezapomeňte, že barva při schnutí polevy tmavne.
Barevná poleva na cukroví
Poleva na cukroví dokonale povznese každý dezert.

Barevná poleva na cukroví – recept

Barevné cukrové polevy jsou skvělým způsobem, jak nechat vyniknout živé barvy pečiva. Ať už zdobíte dorty, sušenky nebo cupcakes či perníkovou chaloupku, tento recept vás provede vytvořením krásné, živé polevy, která je chutná i vizuálně přitažlivá.

Ingredience na barevnou polevu na cukroví

  • 2 šálky moučkového cukru (cukr moučka)
  • 2-3 lžíce mléka (upravte podle požadované konzistence)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (pro chuť; nepovinné)
  • potravinářské barvivo na gelové bázi (pro zářivé barvy)

Postup na barevnou polevu na cukroví

  1. Proséváním moučkového cukru zajistíte hladkou polevu bez hrudek. Cukr prosejeme do mísy pomocí jemného síta nebo prosévače.
  2. Do prosátého moučkového cukru postupně přidejte 2 lžíce mléka. Pokud chcete zvýraznit chuť, přidejte 1 lžičku vanilkového extraktu.
  3. Směs míchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Pokud se vám zdá poleva příliš hustá, přidejte po troškách další lžíci mléka, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  5. Gelová potravinářská barviva se nejlépe hodí k dosažení zářivých barev, aniž by se změnila struktura polevy.
  6. Do polevy přidejte malé množství vybraného potravinářského barviva a míchejte, dokud se barva rovnoměrně nerozdělí.
  7. Pokud chcete dosáhnout intenzivnějšího odstínu, přidejte více potravinářského barviva.
  8. Jakmile máte připravenou barevnou cukrovou polevu, naneste ji pomocí lžíce, stěrky nebo zdobicího sáčku na své dobroty.
  9. Můžete ji rozetřít, rozetřít nebo použít k vytlačování ozdobných vzorů. Před podáváním nebo přidáním dalších ozdob nechte polevu několik minut ztuhnout.
Bílková poleva na cukroví
Bílková poleva na cukroví ozvláštníte perníčky nebo další vánoční cukroví.

Čokoládová poleva – recept

Čokoládová poleva je oblíbená klasika, která dodá dortům, košíčkům a sušenkám z arašídového másla šťavnatý a dekadentní nádech. Tento recept vás provede přípravou jednoduché, ale požitkářské čokoládové polevy, která je ideální pro uspokojení vašich čokoládových chutí.

Ingredience na čokoládovou polevu

  • 1/2 hrnku (1 tyčinka) nesoleného másla, změklého
  • 2/3 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 3 šálky moučkového cukru (cukr moučka)
  • 1/3 šálku mléka (můžete použít plnotučné mléko nebo ho nahradit smetanou pro ještě bohatší polevu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup na čokoládovou polevu

  1. V míse vyšlehejte změklé máslo elektrickým mixérem, dokud nebude hladké a krémové.
  2. Neslazený kakaový prášek prosejte, abyste odstranili případné hrudky.
  3. Postupně přidávejte prosátý kakaový prášek ke krémovému máslu a míchejte na nízkých otáčkách, dokud se kakao s máslem zcela nespojí.
  4. Nejprve přidejte do směsi 1 šálek moučkového cukru a poté trochu mléka (asi 2-3 polévkové lžíce).
  5. Míchejte při nízkých otáčkách, dokud se cukr a mléko nespojí.
  6. Pokračujte střídavě v přidávání moučkového cukru a mléka a po každém přidání míchejte, dokud nespotřebujete všechen moučkový cukr a nedosáhnete požadované konzistence.
  7. Možná budete potřebovat více nebo méně mléka, takže upravte podle potřeby.
  8. Vmíchejte vanilkový extrakt a špetku soli, abyste zvýraznili chuť čokoládové polevy.
  9. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí a poleva nebude hladká.
  10. Ochutnejte polevu a podle potřeby upravte sladkost nebo intenzitu čokolády.
  11. Můžete přidat více moučkového cukru pro sladší polevu nebo více kakaového prášku pro výraznější čokoládovou chuť.
Cukrová poleva
Cukrová poleva je perfektní na mrkvový dort nebo koláč, který změkčí jeho texturu.

Bílková poleva na cukroví – recept

Bílková poleva je skvělým způsobem, jak zdobit cukroví, dává mu lesklý a elegantní vzhled. Tato poleva se snadno připravuje z bílků a cukru a můžete ji jednoduše obarvit potravinářskými barvami podle svého vkusu.

Ingredience na bílkovou polevu na cukroví

  • 2 velké bílky (mějte na paměti, že by měly být čerstvé a zbavené žloutků, pokud možno)
  • 3 až 4 šálky moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy (pro chuť a konzistenci)
  • potravinářské barvy (nepovinné, pro obarvení polevy)

Postup na bílkovou polevu na cukroví

  1. Ujistěte se, že bílky jsou čerstvé a neobsahují žádné stopy žloutku, protože tuk v žloutku může ovlivnit konzistenci polevy.
  2. Nalijte bílky do čisté a suché mísy. Měli byste použít mísy, která jsou zcela čistá, bez mastnoty nebo zbytků. Mastnota může zabránit vytváření pevné polevy.
  3. Postupně přidávejte moučkový cukr do bílků. Můžete přidat 3 šálky moučkového cukru jako výchozí bod a přidávat více podle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence polevy.
  4. Šlehejte směs bílků a cukru elektrickým šlehačem na střední rychlosti asi 5-7 minut, dokud nezískáte lesklou a pevnou polevu. Poleva by měla tvořit ostré špičky, které se neslepí.
  5. Přidejte citronovou šťávu pro chuť a lehkou konzistenci. Přidává se pouze malé množství, takže nepřidáváte příliš tekutiny a neovlivňujete strukturu polevy.
  6. Pokud chcete obarvit polevu, přidejte několik kapek potravinářské barvy do polevy a promíchejte, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu. Používejte potravinářské barvy v kapkách, abyste mohli kontrolovat intenzitu barvy.
  7. Nanášejte polevu na váš pečený a vychlazený cukroví. Můžete použít špachtli, rozetku nebo pytlíček na zdobení. Nechte polevu na cukroví ztuhnout před servírováním.

Citronová poleva – recept

Citronová poleva je osvěžující a příjemně kyselá, což ji činí skvělým doplňkem pro dezerty, jako jsou koláče, muffiny, cukroví a další sladkosti.

Ingredience na citronovou polevu

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2-3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1-2 lžičky citronové kůry (najemno nastrouhané)
  • 1-2 lžíce vody (pro nastavení konzistence)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nepovinné, pro lepší aroma)

Postup na citronovou polevu

  1. Ve středně velké misce smíchejte moučkový cukr s nastrouhanou citronovou kůrou. Tato kůra přinese polevě nádhernou citrusovou chuť.
  2. Postupně přilijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu do směsi s moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Můžete začít s 2 lžícemi citronové šťávy a podle potřeby přidávat další, abyste dosáhli požadované chuti.
  3. Pokud se zdá poleva příliš hustá, můžete přidat 1-2 lžíce vody, abyste dosáhli správné konzistence. Můžete také přidat vanilkový extrakt, pokud chcete polevě přidat trochu více aroma.
  4. Dobře promíchejte všechny ingredience, dokud nezískáte hladkou a homogenní polevu. Měla by být hustá, ale stále tekutá, aby se dala snadno nanášet.
  5. Polevu můžete nanášet na vaše vychlazené dezerty, jako jsou koláče, muffiny nebo cukroví. Můžete ji šířit lžící, špachtli, nebo použít pytlíček na zdobení pro precizní aplikaci.
  6. Nechte polevu na dezertech ztuhnout před servírováním. Zpravidla by měla za několik minut ztuhnout, ale nechejte ji dostatečně dlouho, aby se usadila.
Čokoládová poleva
Čokoládovou polevu využijete na donuty nebo koblihy.

Recept na karamelovou polevu

Karamelová poleva je sladká, bohatá a nesmírně lahodná. Můžete ji použít na zdobení zmrzliny, dortů, zdravých palačinek, cheesecaků nebo kávových dezertů.

Ingredience na karamelovou polevu

  • 1 šálek krémové smetany (33-36% tuku)
  • 1/2 šálku (1 tyčinka) másla
  • 1 šálek granulovaného cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup na karamelovou polevu

  1. Před začátkem připravte všechny ingredience. Krémový smetanu zahřejte do mírné teploty a nasekejte máslo na menší kousky.
  2. Ve středně velkém hrnci na středním ohni zahřejte granulovaný cukr, neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nedosáhne zlatohnědé barvy.
  3. Jakmile dosáhne cukr zlatohnědé barvy, opatrně a postupně přilijte krémový smetanu. Buďte opatrní, protože směs může prudce zakypřit. Míchejte, dokud se smetana a karamel nespojí do hladké polevy.
  4. Přidejte nasekané máslo a za stálého míchání vařte polevu ještě 2-3 minuty, dokud se máslo zcela nespojí a poleva získá bohatou a krémovou konzistenci.
  5. Přidejte vanilkový extrakt a špetku soli. Míchejte.
  6. Vařte polevu na mírném ohni ještě asi 1-2 minuty, abyste dosáhli požadované konzistence. Poleva by měla být hladká a bohatě karamelové barvy.
  7. Karamelovou polevu můžete použít na zdobení různých dezertů. Lze ji použít teplou nebo můžete nechat vychladnout, aby ztuhla na krémovou polevu.

Kakaová poleva – recept

Kakaová poleva je skvělým způsobem, jak přidat bohatou čokoládovou chuť a lesk na vaše dezerty. Tato poleva se hodí na zdobení dortů, zdravých muffinů nebo velikonočních donutů.

Ingredience na kakaovou polevu

  • 1/2 šálku kakaa (neslazené)
  • 1/2 šálku granulovaného cukru
  • 1/2 šálku mléka (můžete použít celé mléko nebo smetanu pro bohatší chuť)
  • 1/4 šálku másla (1/2 tyčinky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nepovinné)

Postup na kakaovou polevu

  1. Před začátkem připravte všechny ingredience. Můžete také nasekat máslo na menší kousky pro snazší přidání do směsi.
  2. Ve středně velkém hrnci spojte kakao, granulovaný cukr a mléko (nebo smetanu). Na středním ohni přiveďte směs k varu, za stálého míchání.
  3. Jakmile směs dosáhne varu, snižte teplotu na nízký stupeň a přidejte nasekané máslo. Míchejte, dokud se máslo zcela nespojí s ostatními ingrediencemi a poleva bude hladká.
  4. Vařte polevu na mírném ohni ještě asi 2-3 minuty, aby se ingredience pevněji spojily a poleva získala bohatou konzistenci. Občas zamíchejte, abyste zabránili připálení.
  5. Pokud chcete přidat extra aroma, můžete přidat vanilkový extrakt. Tento krok je nepovinný, ale vanilkový extrakt může polevě dodat příjemnější chuť.
  6. Kakaovou polevu můžete nanášet na vaše vychlazené dezerty. Můžete ji šířit lžící, špachtli, nebo použít pytlíček na zdobení pro precizní aplikaci.

Připravenou polevu skladujte v těsně uzavřené nádobě v lednici. Můžete ji mírně ohřát před použitím, aby byla snáze aplikovatelná.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang