
- Příprava: 45 minut
- Vaření: 15 minut
- Dále: 5 minut
- Celkem: 1 hodina 5 minut
- Náročnost: snadné
- Porce: 3 kusy mozarelly, 12 porcí
Ingredience
- ¾ šálku studené vody
- 1/4 čajové lžičky tekutého syřidla
- 1 ½ čajové lžičky kyseliny citronové
- 3,8 l syrového mléka
- 1 čajová lžička soli (nepovinné)
Postup
- Krok 1 – V malé misce smíchejte 1/4 šálku vody a syřidlo; dobře promíchejte.
- Krok 2 – V další malé misce smíchejte zbývající 1/2 šálku vody a kyselinu citronovou; míchejte, dokud se nerozpustí.
- Krok 3 – Nalijte mléko do velkého hrnce postaveného na střední teplotu. Vmíchejte směs vody a kyseliny citronové. Za občasného míchání zahřívejte mléko na teplotu 32 °C, přibližně 5 minut.
- Krok 4 – Odstavte mléko z ohně a po dobu 30 sekund vmíchávejte syřidlovou směs pohybem ve tvaru osmičky. Míchejte 30 sekund proti směru hodinových ručiček, aby mléko zůstalo v klidu. Nechte zakryté stát, dokud se mléko nesrazí na sýřeninu, 5 až 10 minut. Okraje sýřeniny jemně stlačte nožem nebo hřbetem lžíce, abyste zkontrolovali, zda je sýřenina pevná.
- Krok 5 – Nakrájejte tvaroh nožem vertikálně do hrnce na zhruba 2 cm kostky. Tvaroh jemně promíchejte, ale kostky nechte většinou neporušené.
- Krok 6 – Vraťte hrnec na oheň; vařte na mírném ohni za jemného míchání tvarohu, dokud teplota nedosáhne 43 °C, přibližně 5 minut. Odstavte z ohně.
- Krok 7 – Pomocí děrované lžíce slijte tvaroh do cedníku postaveného nad velkou mísou. Jemně sýřeninu stlačte, abyste získali tekutou syrovátku. Odsátou syrovátku nalijte zpět do hrnce.
- Krok 8 – Zahřejte syrovátku na 85 °C asi 5 minut. V rukavicích odtrhněte kousek sýřeniny a položte ji na děrovanou lžíci. Ponořte sýřeninu na 5 až 10 sekund do horké syrovátky. Tvaroh roztáhněte, přeložte a prohněťte. Postup opakujte, dokud není mozzarella hladká a pružná. Vmíchejte sůl a zformujte tvaroh do kuličky. Postup namáčení a hnětení opakujte se zbývajícím tvarohem.
- Krok 9 – Nechte mozzarellu vychladnout. Pevně ji zabalte do plastové fólie a přeneste do chladničky.