nakládaná červená řepa

Červenou řepu lze nakládat od podzimu až hluboce do zimy. Tak dlouho při dobrém uskladnění vydrží ty na první pohled nenápadné bulvy, po rozkrojení hrající červenými a fialovými barvami. Naložit červenou řepu je snadné, praktické, a levné. Je to užitečný počin, protože naložená červená řepa je chutná, zdravá a výživná.

Červená řepa je jednoduchá na pěstování a pokud nemáte zahradu, seženete ji na farmářském trhu, ale běžně už také v supermarketu. Jde o poměrně levnou surovinu, kterou seženete během celého roku. Když je její sezóna, byla by škoda nezkusit ji sterilovanou nebo nakládanou jako pikantní utopence.

Nejlepší nakládaná červená řepa

Nakládaná řepa je výtečná a vy dostanete nejen pochutinu, když vás večer u televize honí mlsná, ale také základ do řepového brownies, pomazánek a salátů. Skvěle chutná také pečená řepa, polévka z řepy nebo tvarohová pomazánka s červenou řepou.

Ingredience na nejlepší nakládanou červenou řepu

  • cca 8 kg červené řepy

Na nálev

  • 2,5 l vody
  • 700 ml 8 % octa
  • 130 g cukru krupice
  • 90 g soli
  • lžičku kuliček nového koření
  • lžíci kuliček pepře (část může být i mletá)
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžičku fenyklu

Postup na nejlepší nakládanou červenou řepu

  1. Červenou řepu dokonale umyjte, neloupejte, jen okrojte vršek a kořen a dejte vařit stejně velké bulvy pospolu. Ty musí být zcela ponořeny. Vařte téměř doměkka, což bude trvat asi 45 minut.
  2. Fázi vaření vyzkoušejte pomocí zapíchnutí nože do řepy. Ta je vařená, pokud tam jde zapíchnout asi jako do ne zcela uvařených brambor. Následně řepu sceďte a nechte vychladnout. Mezi tím si nachystejte lák.
  3. Lák na řepu není nepodobný láku na kyselé okurky, možná jen poněkud kořeněnější. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Všechny suroviny dejte do většího hrnce a za stálého míchání nechte rozpustit cukr. Snožte teplotu a nechte asi 5 minut jemně probublávat, aby koření uvolnilo svou chuť.
  4. Nakrájenou řepu dejte do čistých suchých sklenic, sklepněte nebo malinko přimáčkněte, aby se řepy vešlo co nejvíce. Zalijte lákem až po okraj a zavíčkujte.
  5. Takto nacpané sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C. Nám se osvědčila sterilizace v myčce na nádobí na dlouhý program 70 °C.
  6. Sterilovanou řepu nechte několik dní uležet. Skladujte na suchém tmavém místě a zkonzumujte nejlépe do roka.

Recept na nakládanou řepu – červená řepa recept

Zapomeňte na špatně naloženou řepu ze školní jídelny a připravte si ji tak, aby vám konečně chutnala! Kdykoli tak budete mít po ruce zdravý základ do salátů, rizot či pomazánek, který stojí jen pár korun.

Ingredience na nakládanou řepu – červená řepa recept

  • 8 středně velkých čerstvých řep
  • 1 šálek octa
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 a 1/2 lžičky celého hřebíčku
  • 1 a 1/2 lžičky celého nového koření
  • 1/2 lžičky soli

Postup na nakládanou řepu – červená řepa recept

  1. Řepu vydrhněte a ořízněte vršky. Vložte ji do holandské trouby a přidejte vodu tak, aby byla zakrytá. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a přikryté vařte 25-30 minut nebo do změknutí.
  2. Vyjměte z vody a nechte vychladnout. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky, vložte do mísy a dejte stranou.
  3. V malém hrnci smíchejte ocet, cukr, hřebíček, nové koření a sůl. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Nalijte na řepu. Nechte v chladničce odležet alespoň 1 hodinu. Před podáváním sceďte.
Řepu můžete zavařovat i s jinými druhy zeleniny, například s růžičkami květáku.

Nálev na červenou řepu – recept

Kromě pepře, bobkového listu a nového koření můžete řepu doplnit i kmínem, fenyklem nebo čerstvým křenem

Ingredience na nálev na červenou řepu

Na 1 l vody dejte:

  • 350 ml 8% octa
  • 60 g cukru krupice
  • 40 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy

Postup na nálev na červenou řepu

  1. Vodu asi 5 minut povařte s octem, cukrem, solí a kořením (to buď rozbijte v hmoždíři, aby bylo výraznější, a lák poté slejte, nebo ho nechte v celku a přidejte pak do sklenic spolu s nálevem).
  2. Ještě horkým lákem řepu zalejte a sterilujte 20 minut při 85 °C.
  3. To můžete udělat buď v troubě v hlubokém pekáči s vodou, nebo ponořené v hrnci na plotně. Konzumovat ji můžete hned, ale ještě o něco lepší bude po pár dnech uležení.

Nejlepší salát z vařené červené řepy – recept

Na tento salát si můžete uvařit syrovou řepu, nebo ji koupit už uvařenou a ušetřit si tím plno času.

Ingredience na nejlepší salát z vařené červené řepy

  • 200 g sýra cottage
  • 500 g čerstvé nebo již uvařené červené řepy
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • čerstvý tymián
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • čerstvá máta
  • šťáva z půlky citronu
  • sýr Grana Padano

Postup na nejlepší salát z vařené červené řepy

  1. Pokud máte syrovou řepu, dejte si ji vařit spolu s 1 stroužkem česneku a svazkem tymiánu v osolené vodě doměkka.
  2. Poté oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a přendejte do mísy. Přidejte 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, 4 lžíce červeného vinného octa a lžíci nasekaného tymiánu, osolte, opepřete a nechte odstát.
  3. Rukolu a mátu natrhejte na kousky a smíchejte ve druhé míse. Osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou a zlehka promíchejte.
  4. Na mělký talíř rozprostřete dokola připravenou červenou řepu, doprostřed dáte ochucenou rukolu a nahoru sýr cottage. Nakonec posypejte salát hoblinkami sýru Grana Padano.
Červená řepa má mnoho vitaminů a minerálních látek, pro které se vyplatí ji zavařit i na zimní měsíce.

Recepty z červené řepy – salát ze syrové řepy

Na práci s řepou si nezapomeňte vzít rukavice, abyste neměli obarvené ruce. Nebo ji můžete oloupat ve dřezu pod tekoucí vodou, kdy se prsty také neobarví.

Ingredience na salát ze syrové řepy

  • 1 menší bulva červené řepy (větší bývají dřevnatější)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce octu (balsamikového)
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 10 dkg balkánského sýru
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 lžička oregana
  • polníček či rukola
  • hrst ořechů

Postup na salát ze syrové řepy

  1. Řepu oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme na větší nudličky. Promícháme s olejem, octem, prolisovaným česnekem, lehce osolíme.
  2. Balkánský sýr rozdrobíme na menší kusy a zlehka promícháme se smetanou a oreganem.
  3. Na talíři salát promícháme polníčkem či rukolou, přidáme zjemněný balkánský sýr a posypeme sekanými ořechy.

Salát z červené řepy s křenem – recept

Tento salát z řepy doplňte čerstvým celozrnným pečivem a máte rychlou lehkou večeři, nebo jej podávejte jako přílohu ke grilovanému masu.

Ingredience na salát z červené řepy s křenem

  • 400 g červené řepy
  • 1 jablko
  • 1 malá cibule
  • 50 g křenu
  • sůl
  • 2 lžičky cukru
  • kmín
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • zelená petrželka nebo kopr na ozdobu

Postup na salát z červené řepy s křenem

  1. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky (doporučujeme vzít si rukavice).
  2. Řepu dáme do misky a přidáme k ní nastrouhané jablko, drobně pokrájenou cibulku a jemně nastrouhaný křen. Osolíme, ocukrujeme a přidáme trochu kmínu.
  3. Olej s citronovou šťávou promícháme a nalijeme přes salát.
  4. Jemně promícháme, přidáme trochu nasekané petrželky či kopru a můžeme servírovat.

Červená řepa s křenem – recept

Nakládanou řepu můžete připravit i s křenem a získat tak výraznou pikantní chuť v každém soustu. U jedné sklenice rozhodně nezůstanete.

Ingredience na červenou řepu s křenem

  • 1 litr vody
  • 500 ml octa
  • 20 dkg cukru
  • 3 a 1/2 lžíce soli
  • 1 kus velkého křenu (asi 30-40 dkg)

Postup na červenou řepu s křenem

  1. Řepu uvaříme jako brambory ve slupce. Oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Dáme do mísy a přidáme oloupaný a najemno nastrouhaný nebo nasekaný křen. Důkladně promícháme a plníme do sklenic.
  3. Poté zalijeme teplým lákem, který vznikne svařením uvedených ingrediencí. A zavaříme.
  4. Zavařujeme v horkovzdušné troubě na 250 °C po dobu 8 minut. Poté sklenice vyndáme a do druhého dne je otočíme dnem vzhůru.
Do salátu z červené řepy přidejte nějakou výraznou čerstvou bylinku, například kopr se k ní skvěle hodí.

Luxusní pomazánka z červené řepy – recept

Řepa je velice rozmanitá surovina a kromě jejího nakládání a použití v salátech z ní můžete vykouzlit i skvělé pomazánky.

Ingredience na luxusní pomazánku z červené řepy

  • 500 g uvařené červené řepy
  • 1 malá červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek křenu dle chuti (v receptu jsme použili křen o velikosti palce)
  • 100 g majonézy nebo 50 g majonézy a 50 g bílého jogurtu
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 kávová lžička plnotučné nebo kremžské hořčice
  • sůl

Postup na luxusní pomazánku z červené řepy

  1. Uvařenou řepu opatrně oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  2. Křen očistěte a nastrouhejte nadrobno. Obojí dejte do střední misky.
  3. Česnek prolisujte k řepě a křenu.
  4. Cibuli zbavte slupky, nakrájejte ji nadrobno a přidejte do mísy k řepě.
  5. Vše zakápněte citrónovou šťávou.
  6. Nyní přidejte majonézu, hořčici a sůl a vše důkladně promíchejte.
  7. Podávejte vychlazené s pečivem.

Pomazánka z červené řepy s lučinou – recept

Díky lučině a zakysané smetaně má tato pomazánka skvěle krémovou konzistenci. Skvělá vegetariánská pomazánka je během chvíle na světě.

Ingredience na pomazánku z červené řepy s lučinou

  • 200 g červené řepy
  • sůl
  • 100 g lučiny
  • 50 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks citron
  • 1 menší červená cibule
  • 50 g rukoly

Postup na pomazánku z červené řepy s lučinou

  1. Řepu důkladně očistíme a vaříme se slupkou ve slané vodě asi 60 minut doměkka. Po vychladnutí bulvy oloupeme a nastrouháme je najemno. Vymačkáme asi polovinu šťávy, přendáme do druhé mísy a šťávu uchováme.
  2. K řepě přimícháme sýr rozšlehaný se zakysanou smetanou, utřený česnek se solí, citrónovou kůru a šťávu. Opatrně promícháme a podle hustoty přidáme odloženou šťávu.
  3. Pomazánku natřeme na oblíbené pečivo. Nakonec doplníme kroužky červené cibule a lístky rukoly.

Červená řepa patří, navzdory své nevalné oblibě v našich končinách, mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít.

Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům. Ve starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům, dnes se jí kořen a listy zpravidla moc ne.

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, nachází se v ní železo, draslík, vitamín C, vitamín A, vitamíny skupiny B a řada dalších významných látek.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang