Coleslaw je salát z bílého nebo červeného zelí a jeho příprava je snadná. Při podávání se tento zelný salát podává jako příloha k rybám, drůbeži, hamburgerům a dalším jídlům.
Coleslaw se může označovat jako cole slaw, cold slaw nebo jednoduše slaw, což jsou všechno běžné termíny pro tento salát ze zelí. Cold slaw je však starší termín, který se nejčastěji používal na počátku 19. století v Anglii.
Salát Coleslaw
Salát připravený z krouhaného, jemně nakrájeného zelí, nejčastěji bílého. Zelí může být kombinováno s další jemně nakrájenou zeleninou, jako je cibule a mrkev, a poté upraveno směsí bylinek a koření smíchanou v majonézové omáčce, omáčce na bázi octa nebo hořčice.
Po přípravě se salát Coleslaw nechá v omáčce marinovat alespoň několik hodin, aby se zvýraznila chuť takto připraveného salátu. Coleslaw lze připravit i z červeného zelí.
TIP: Mezi další oblíbené saláty patří šopský salát, těstovinový salát s tuňákem a salát s kuřecím masem.
Benefity zelí
Zelí je velmi výživné a bohaté na vitamin C, vlákninu a vitamin K. Některé výzkumy navíc naznačují, že může podporovat trávení, zlepšovat zdraví srdce a snižovat záněty.
Mezi zdravotní výhody zelí patří:
- Zelí je nízkokalorická zelenina bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty.
- Zelí obsahuje silné antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět.
- Vaše tělo potřebuje vitamin C pro mnoho důležitých funkcí a je to silný antioxidant. Červené zelí má obzvláště vysoký obsah této živiny.
- Zelí obsahuje nerozpustnou vlákninu, která udržuje zdravý trávicí systém tím, že poskytuje „palivo“ pro přátelské bakterie.
- Zelí obsahuje účinná barviva zvaná antokyany, u nichž bylo prokázáno, že podporují několik aspektů zdraví srdce.
- Draslík pomáhá udržovat krevní tlak ve zdravém rozmezí. Zvýšení příjmu potravin bohatých na draslík, jako je zelí, může pomoci snížit vysokou hladinu krevního tlaku.
- Zelí je dobrým zdrojem rozpustné vlákniny a rostlinných sterolů. Tyto látky prokazatelně snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu.
- Vitamin K je důležitý pro srážení krve. Zelí je vynikajícím zdrojem vitaminu K1.
- Zelí je univerzální zelenina, kterou lze snadno zařadit do jídelníčku. Můžete z ní připravit mnoho různých pokrmů, včetně salátů, dušených pokrmů, polévek, gulášů a kysaného zelí.
Coleslaw z červeného zelí – recept
Krémový a křupavý salát z červeného zelí se snadno připravuje a je tak lahodný. Hodí se např. ke smaženým pokrmům či polským pirohům.
Ingredience na coleslaw z červeného zelí
- 8 šálků červeného zelí nakrájeného na tenké plátky (1 střední zelí, asi 1 kg)
- ¼ červené cibule
- ½ šálku majonézy (nebo veganské majonézy)
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce cukru nebo javorového sirupu
- ½ lžičky sušeného kopru
- ½ lžičky celerových semínek
- 1 lžička košer soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup na coleslaw z červeného zelí
- Červené zelí nakrájejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Ve velké míse vyšlehejte majonézu, jablečný ocet, cukr, sušený kopr, celerová semínka, košer sůl a čerstvě mletý černý pepř.
- Přidejte zelí a červenou cibuli a promíchejte. Podávejte ihned nebo nechte v chladničce až do podávání. V chladu vydrží až 4 dny.
TIP: Vyzkoušejte veganský salát coleslaw, salát z červené čočky nebo okurkový salát s jogurtem.
Coleslaw – recept z červeného zelí
Tento recept na krémový zelný salát z červeného zelí je snadnou a rychlou přílohou ke všem druhům receptů. Vyrobeno v 1 míse z méně než 10 ingrediencí.
Ingredience na recept z červeného zelí
- ½ malé hlávky červeného zelí (4 šálky jemně nakrájené)
- 1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 velká mrkev (1 šálek nakrájené zeleniny)
- 1 velký řapíkatý celer (1/2 šálku jemně nakrájeného)
- ¾ šálku majonézy
- ½ lžičky celerové soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, nebo podle chuti
Postup na recept z červeného zelí
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience a vše dobře promíchejte.
- Salát si můžete vychutnat ihned nebo ho před podáváním vychladit.
Recept na salát z bílého zelí
Tento jednoduchý salát z hlávkového zelí je jednou z nejlepších salátových příloh, jaké si můžete představit.
Ingredience na salát z bílého zelí
- 500 g bílého zelí
- ½ lžičky jemné mořské soli
- 2 lžíce rostlinného oleje nebo více podle chuti, nejlépe slunečnicový olej jemné chuti
- 2 lžíce bílého vinného octa
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 malý svazek petrželky
Postup na salát z bílého zelí
- Bílé zelí nakrájejte co nejjemněji. Vložte ho do mísy, dobře promíchejte se solí a nechte půl hodiny odležet.
- Krátce zelí prohněťte rukou, přendejte do cedníku a mísu vytřete, abyste odstranili vlhkost a přebytečnou sůl.
- Vezměte hrsti zelí a zmáčkněte je v ruce, aby se uvolnila přebytečná vlhkost. Zelí vraťte zpět do mísy.
- Přidejte olej, ocet a čerstvě mletý černý pepř. Dobře promíchejte, až se zelný salát začne lesknout.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte množství soli, pepře, octa a oleje. Chuť by měla být spíše kyselá a slaná. Posypeme nasekanou petrželkou.
- V lednici vydrží přikryté dobře několik dní.
Recept na zelný salát s mrkví
Marinované zelí a mrkvový salát je základní a jednoduchý salát. Chutná trochu jako nakládané zelí. Není přehnaně kyselé a slané, ale s nádechem sladkosti z medu a trochou česneku.
Ingredience na zelný salát s mrkví
- 3 lžíce medu
- ⅔ lžičky soli
- 4 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce jablečného octa, nejlépe nefiltrovaného
- 8 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 malý rozdrcený stroužek česneku
- 450 g (5 šálků) jemně nakrouhaného bílého zelí
- 4 středně velké (2 šálky) nastrouhané mrkve
- čerstvě mletý pepř
Postup na zelný salát s mrkví
- V míse smíchejte med, dva druhy octa a sůl. Velmi dobře promíchejte ručním šlehačem. Přidejte olivový olej a znovu míchejte, dokud nevznikne pěkná a hladká zálivka.
- Do mísy vhoďte stroužek česneku, zelí a mrkev. Dochuťte trochou čerstvě mletého pepře. Velmi dobře promíchejte rukama. Poté mísu zakryjte plastovou fólií a dejte ji na 24 hodin do lednice. Pokud chcete, můžete zelí přendat do sklenic.
- Čím déle bude ležet, tím silnější bude jeho chuť. V lednici ho můžete uchovávat až 4 dny.
Hanácký salát z červeného zelí – recept
Tento salát z červeného zelí je příjemnou, lehkou, krémovou přílohou, kterou si můžete vzít s sebou na piknik nebo podávat k příjemným podzimním pokrmům, jako je chilli nebo sendviče.
Ingredience na hanácký salát z červeného zelí
- 1 malá hlávka červeného zelí, nakrájená na tenké plátky a nasekaná na kousky
- ½ šálku strouhané mrkve
- ½ šálku majonézy
- ¼ šálku sušených brusinek
- ¼ šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce mléka nebo více podle potřeby
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička bílého cukru nebo více podle chuti
Postup na hanácký salát z červeného zelí
- V míse smíchejte zelí, mrkev, majonézu, brusinky, vlašské ořechy, mléko, jablečný ocet a cukr; dobře promíchejte.
- Přikryjte a nechte v chladničce vychladnout, asi 4 hodiny.
Recept na coleslaw z červeného zelí
Tento svěží a barevný salát z červeného zelí je křupavý a zářivý. Dijon a med vyvažují chuť zelí.
Ingredience na coleslaw z červeného zelí
- ¼ šálku šalotky nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 a ½ lžičky citronové šťávy
- ¼ lžičky soli
- 2 lžičky medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky mletého pepře
- 4 šálky tence nakrouhaného červeného zelí
- 1 šálek mrkve na nudličky
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky
Postup na coleslaw z červeného zelí
- Ve velké míse smíchejte šalotku, ocet, citronovou šťávu a sůl. Nechte stát, dokud šalotka nezměkne, asi 5 minut.
- Do směsi šalotky přidejte med, hořčici a pepř; promíchejte. Přidejte zelí, mrkev a petržel; promíchejte.
- Za občasného promíchání nechte zelí stát, dokud nezměkne, asi 10 minut.
Existuje mnoho variant receptu, které zahrnují přidání dalších ingrediencí, jako je červené zelí, paprika, strouhaná mrkev, cibule, strouhaný sýr, ananas nebo jablko, smíchané se salátovou zálivkou, například majonézou nebo smetanou. Mohou se přidávat různá koření, například celerové semínko.
Zelí může být v jemně mletých kouscích, krouhaných proužcích nebo malých čtverečcích. Mezi další varianty salátu patří brokolicový salát, při kterém se místo zelí používá strouhaná syrová brokolice. Oblíbenými přísadami jsou také smetana, zakysaná smetana nebo podmáslí.