Polévka z červené čočky – recept

Polévky
polevka-z-cervene-cocky

Červená čočka je drobná, červenooranžová luštěnina, která se rychle vaří, takže je ideální surovinou pro rychlé a zdravé večeře. Její chuť je jemná a lehce nasládlá ve srovnání s výraznější zemitou chutí hnědé a černé čočky. Čočková polévka je jednoduchá na přípravu a skvělá k jídlu.

Červená čočka se při vaření rozpadá rychleji než jiné druhy čočky. Její struktura se rychle stává měkkou a krémovou, proto se červená čočka nejčastěji používá do polévek a kari. Existuje celá řada receptů z červené čočky. Rychlá polévka z červené čočky navíc zabere jen pár minut.

Červená čočka se rychle vaří a rychle se stává kašovitou. Většina červené čočky prodávané v obchodech je totiž dělená červená čočka. Dělená čočka má odstraněný obal se semeny a je rozpůlená. Ideální pro přípravu jednoduché čočkové polévky.

Zdravé recepty z červené čočky

Čočka je zdravá rostlinná bílkovina, která se často používá místo masa v chilli, boloňské omáčce, vegetariánských hamburgerech a dalších receptech z červené čočky.

Červená čočka má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, kyseliny listové, železa, hořčíku a zinku. Proto je skvělým základem pro zdravé recepty.

Klasická čočková polévka či čočková polévka s párkem nepatří k nejzdravější jídlům. Hodí se zkusit alternativu a vybrat některý z receptů na čočkovou polévku zdravě. Výborná čočková polévka z červené čočky potěší i ty nejnáročnější.

Zdravá polévka z červené čočky i další zdravé recepty z červené čočky se dají skvěle kombinovat se spoustou zeleniny. K nejoblíbenějším patří polévka z červené čočky s mrkví a rajčaty a skvělá je také polévka z červené čočky s dýní hokkaido.

Milovníci asijské kuchyně jistě ocení indickou čočkovou polévku či polévku z červené čočky s kokosovým mlékem.

Jak vařit červenou čočku

Recepty z červené čočky nepotřebují namáčet luštěninu pár hodin předem. Před vařením polévky z červené čočky či dalších jídel je však dobré čočku rychle propláchnout v misce s vodou nebo cedníku, aby se odstranily drobné nečistoty.

Při vaření červené čočky stačí smíchat 1 šálek čočky se 3 šálky vody. Pokud se připravuje polévka z červené čočky, je třeba přidat více vody, aby po uvaření zůstalo více tekutiny. Většina receptů na polévku z červené čočky vyžaduje 4 až 8 šálků vody nebo vývaru.

Při vaření receptu z červené čočky na sporáku má kuchař strukturu čočky pod větší kontrolou. Pokud chce, aby čočka měla stále určitou strukturu a nebyla úplně kašovitá, může ji po dosažení požadované struktury sundat z ohně a scedit zbylou vodu.

Červená čočka uvařená v tlakovém hrnci bude v podstatě zaručeně velmi měkká a krémová (jinými slovy kašovitá). Tlakový hrnec je tak ideální pro přípravu krémové polévky z červené čočky.

Recepty na nejlepší polévky z červené čočky

Zde je několik ověřených zdravých receptů z červené čočky. Fantazii se však meze nekladou, červenou čočku lze kombinovat se spoustou surovin a vytvořit tak nové originální recepty. Nejlepší čočková polévka je pro každého trochu jiná, záleží na chuti.

Jednoduchá čočková polévka z červené čočky

Čočková polévka je jednoduchá a snadno se připravuje. Je to vydatné a zdravé jídlo vhodné pro vegetariány i vegany. Tato verze polévky z červené čočky je skvělá pro chladné dny.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
  • 2 velké řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1/2 čajové lžičky soli a další podle potřeby
  • 1 šálek sušené červené čočky
  • 4 šálky vody nebo vývaru
  • 1 celý bobkový list
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (z 1/2 velkého citronu)
  • Pro podávání: olivový olej, jogurt nebo jiná zálivka (nepovinné)

Postup

  • Zahřejte olivový olej. Ve středně velkém (2 až 3litrovém) hrnci na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte mrkev, celer, cibuli a sůl a promíchejte. Přikryjte a nechte zeleninu za občasného míchání dusit, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  • Přidejte čočku, vodu nebo vývar a bobkový list a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte přikryté vařit, dokud se čočka nezačne rozpadat, asi 20 minut.
  • Vypněte oheň a vmíchejte citronovou šťávu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Naberte do misek a podle potřeby podávejte s přílohami.

Nejlepší čočková polévka s mrkví

Tato čočková polévka s mrkví je připravena převážně ze surovin, které má člověk běžně doma. Obsahuje vydatnou zeleninu a citron pro jasnou a svěží chuť. Je ochucena vyváženou směsí koření a spoustou čerstvě mletého černého pepře. Milovníci chilli jistě ocení také pikantní mrkvovo-čočkovou polévku.

Ingredience

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 oloupané a nakrájené mrkve
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička kari
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velká plechovka nakrájených rajčat, lehce okapaná
  • 1 šálek hnědé nebo zelené čočky, přebrané a propláchnuté
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička soli, více podle chuti
  • špetka červených pepřových vloček
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 1 šálek nakrájené čerstvé zelné kapusty nebo zelí, odstraněná tvrdá žebra
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy (½ až 1 střední citron), podle chuti

Postup

  • Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Čtvrtina šálku olivového oleje se může zdát hodně, ale dodává této výživné polévce krásnou bohatost.
  • Jakmile se olej začne třpytit, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  • Přidejte česnek, kmín, kari a tymián. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přilijte okapaná nakrájená rajčata a za častého míchání vařte ještě několik minut, aby se zvýraznila jejich chuť.
  • Přilijte čočku, vývar a vodu. Přidejte 1 lžičku soli a špetku vloček červené papriky. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte 25 až 30 minut nebo dokud čočka nezměkne, avšak stále si drží tvar.
  • Dva šálky polévky přendejte do mixéru. Pevně připevněte víko, ruce si chraňte před párou utěrkou položenou přes víko a polévku rozmixujte dohladka. (Nebo část polévky rozmixujte ponorným mixérem).
  • Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Ochutnejte a dochuťte další solí, pepřem a/nebo citronovou šťávou, dokud se chutě opravdu neprojeví. Pro pikantnější polévku přidejte ještě špetku nebo dvě vloček červené chilli papričky.
  • Podávejte ještě horkou. Zbytky vydrží v chladničce asi 4 dny nebo lze zmrazit na několik měsíců (před podáváním stačí rozmrazit).

Polévka z červené čočky s nakládaným citronem a křupavým česnekem

Jednoduchá nemusí znamenat nudu – příkladem je tato polévka z červené čočky s křupavými česnekovými lupínky a olejem s chilli papričkami, která je hotová za pouhých 40 minut.

Nakládaný citron, hvězda spíže, dodá polévce jas, který pronikne do syté dušené čočky. Protože se nakládané citrony mohou lišit v množství soli a kyselosti v závislosti na značce, je třeba podle toho upravit množství soli a citronu.

Co se týče bylinek, do této polévky se obzvlášť hodí kopr a bazalka, ale lze použít jakékoli jemné bylinky, které má člověk po ruce.

Ingredience

  • 2 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velká cibule, nakrájená
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • kousek zázvoru, očištěný, jemně nasekaný
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • ¾ lžičky mleté kurkumy
  • čerstvě mletý černý pepř
  • ½ nakládaný citron, opláchnutý, zbavený semínek, jemně nakrájený
  • 3 polévkové lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
  • 8 šálků kvalitního zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 šálky červené čočky, propláchnuté
  • ČESNEKOVÉ LUPÍNKY A SESTAVENÍ
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • sůl
  • 1 lžička pepře ve stylu Aleppo
  • 1 šálek natrhaných směsí jemných bylinek (např. bazalka, kopr, koriandr a/nebo petržel) a další bylinky
  • ½ nakládaného citronu, opláchnutý, zbavený semínek, jemně nakrájený

Postup

  • V těžkém hrnci rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje na střední teplotu. Za občasného míchání smažte 2 střední cibule nakrájené nadrobno, 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno a kousek zázvoru očištěný nadrobno, dokud cibule nezměkne, zaberete asi 6-8 minut.
  • Přidejte 2 lžičky mletého kmínu a ¾ lžičky mleté kurkumy a promíchejte, aby se cibule obalily. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
  • Přidejte ½ nakládaného citronu, opláchněte, odstraňte semínka, nakrájejte najemno a 3 PL dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku a za častého míchání vařte, dokud rajčatový protlak neztmavne, asi 4 minuty.
  • Přidejte 8 šálků kvalitního zeleninového nebo kuřecího vývaru a 2 šálky propláchnuté červené čočky a přiveďte k varu, přičemž podle potřeby sbírejte pěnu z povrchu.
  • Snižte teplotu na středně nízkou, částečně přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud čočka velmi nezměkne a polévka nebude téměř krémová, zaberet to asi 35-45 minut.
  • Zatímco se čočka vaří, zahřejte v malém hrnci na střední teplotu 2 lžíce extra panenského olivového oleje. Čtyři stroužky česneku nakrájené na tenké plátky smažte za častého míchání, dokud nezezlátnou a nezačnou křupat, asi 3 minuty; pánev stáhněte z ohně.
  • Děrovanou lžící přendejte česnekové lupínky na papírové utěrky a nechte na nich olej. Česnekové hranolky lehce osolte solí. Do oleje v pánvi vmíchejte 1 lžičku pepře ve stylu Aleppo a dejte stranou.
  • Odstavte polévku z ohně a vmíchejte 1 šálek natrhaných jemných bylinek (například bazalky, kopru, koriandru a/nebo petržele). Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji vodou. Ochutnejte a podle potřeby přidejte až ½ konzervovaného citronu, opláchnutého, zbaveného semínek a nadrobno nakrájeného (polévka vám může připadat dostatečně citronová i tak).
  • V případě potřeby ještě dosolte.
  • Naberte polévku do misek. Doplňte ji česnekovými lupínky a dalšími bylinkami a pokapejte pepřovým olejem.

Čočková polévka s kokosovým mlékem 

Díky kokosovému mléku je tato velmi jednoduchá polévka z červené čočky krémová a bohatá, zatímco oblíbené kari koření jí dodává hřejivost a vůni. Tato klasická indická směs kardamomu, koriandru, kmínu, zrnek pepře, hřebíčku, fenyklu, skořice a anýzu – je plná hřejivých, opojných chutí. Ideální základ pro indickou čočkovou polévku.

Koření musí být čerstvé, protože hraje opravdu důležitou roli v konečné báječnosti této krémové polévky z červené čočky a kari. Květák, špenát, hrášek a kuřecí maso (pokud ho chcete přidat) dodají polévce také další texturu – červená čočka se opravdu rozvaří a přidání nasekané zeleniny jí jen prospěje.

Ingredience

  • kokosový olej
  • cibule
  • česnek
  • koření: garam masala, mletý zázvor, kurkuma, skořice, kmín
  • zeleninový nebo masový vývar
  • drcená rajčata
  • kokosové mléko
  • růžičky květáku
  • červená dělená čočka
  • mražený hrášek
  • špenát
  • kuřecí maso (nemusí být)

Postup

  • Připravte základ polévky z červené čočky. Na oleji osmahněte cibuli a česnek a poté vmíchejte koření.
  • Polévku zjemněte. Přilijte rajčata, vývar, kokosové mléko, čočku a květák a přiveďte hrnec k varu. Vařte 15 minut nebo dokud se čočka zcela nerozvaří.
  • Vmíchejte hrášek, kuřecí maso, špenát a sůl. Vařte ještě několik minut, dokud není vše teplé a soudržné jako polévka.

Polévka z červené čočky pro děti 

Tato polévka z mrkve a červené čočky je skvělý tip na večeři pro děti. Je vhodná již od 12 měsíců, takže si na ní pochutnají i ti nejmenší. Čočková polévka s mrkví je zdravá a mlsné dětské jazýčky ji díky nasládlé chuti jistě ocení.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 střední cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 střední mrkve (nastrouhané)
  • 1 sladká brambora
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 150 g sušené červené čočky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml mléka (nemusí být)

Postup

  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, jakmile lehce zezlátne, vmíchejte kmín.
  • Vmíchejte nastrouhanou mrkev, čočku, sladkou bramboru, zeleninový vývar a mléko. Poté přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 20-30 minut, dokud se čočka a sladké brambory neuvaří a nezměknou.
  • Po mírném ochlazení rozmixujte ručním mixérem nebo kuchyňským robotem na hladké pyré.

Kategorie:

Polévky

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang