polévka z červené čočky

Červená čočka je drobná, červenooranžová luštěnina, která se rychle vaří, takže je ideální surovinou pro rychlé a zdravé večeře. Její chuť je jemná a lehce nasládlá ve srovnání s výraznější zemitou chutí hnědé a černé čočky. Čočková polévka je jednoduchá na přípravu a skvělá k jídlu.

Červená čočka se při vaření rozpadá rychleji než jiné druhy čočky. Její struktura se rychle stává měkkou a krémovou, proto se červená čočka nejčastěji používá do polévek a kari. Existuje celá řada receptů z červené čočky. Rychlá polévka z červené čočky navíc zabere jen pár minut.

Červená čočka se rychle vaří a rychle se stává kašovitou. Většina červené čočky prodávané v obchodech je totiž dělená červená čočka. Dělená čočka má odstraněný obal se semeny a je rozpůlená. Ideální pro přípravu jednoduché čočkové polévky.

Zdravé recepty z červené čočky

Čočka je zdravá rostlinná bílkovina, která se často používá místo masa v chilli, boloňské omáčce, vegetariánských hamburgerech a dalších receptech z červené čočky.

Červená čočka má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, kyseliny listové, železa, hořčíku a zinku. Proto je skvělým základem pro zdravé recepty.

Klasická čočková polévka či čočková polévka s párkem nepatří k nejzdravější jídlům. Hodí se zkusit alternativu a vybrat některý z receptů na čočkovou polévku zdravě. Výborná čočková polévka z červené čočky potěší i ty nejnáročnější.

Zdravá polévka z červené čočky i další zdravé recepty z červené čočky se dají skvěle kombinovat se spoustou zeleniny. K nejoblíbenějším patří polévka z červené čočky s mrkví a rajčaty a skvělá je také polévka z červené čočky s dýní hokkaido.

Milovníci asijské kuchyně jistě ocení indickou čočkovou polévku či polévku z červené čočky s kokosovým mlékem.

Jak vařit červenou čočku

Recepty z červené čočky nepotřebují namáčet luštěninu pár hodin předem. Před vařením polévky z červené čočky či dalších jídel je však dobré čočku rychle propláchnout v misce s vodou nebo cedníku, aby se odstranily drobné nečistoty.

Při vaření červené čočky stačí smíchat 1 šálek čočky se 3 šálky vody. Pokud se připravuje polévka z červené čočky, je třeba přidat více vody, aby po uvaření zůstalo více tekutiny. Většina receptů na polévku z červené čočky vyžaduje 4 až 8 šálků vody nebo vývaru.

Při vaření receptu z červené čočky na sporáku má kuchař strukturu čočky pod větší kontrolou. Pokud chce, aby čočka měla stále určitou strukturu a nebyla úplně kašovitá, může ji po dosažení požadované struktury sundat z ohně a scedit zbylou vodu.

Červená čočka uvařená v tlakovém hrnci bude v podstatě zaručeně velmi měkká a krémová (jinými slovy kašovitá). Tlakový hrnec je tak ideální pro přípravu krémové polévky z červené čočky.

Recepty na nejlepší polévky z červené čočky

Zde je několik ověřených zdravých receptů z červené čočky. Fantazii se však meze nekladou, červenou čočku lze kombinovat se spoustou surovin a vytvořit tak nové originální recepty. Nejlepší čočková polévka je pro každého trochu jiná, záleží na chuti.

redlentilsoupwithtomatoesandlemoncloseuphorizontal
Polévka z červené čočky je skvělou volbou jako předchůdce hlavního chodu nebo jako lahodná večeře.

Jednoduchá čočková polévka z červené čočky – recept

Čočková polévka je jednoduchá a snadno se připravuje. Je to vydatné a zdravé jídlo vhodné pro vegetariány i vegany. Tato verze polévky z červené čočky je skvělá pro chladné dny.

Ingredience na jednoduchou čočkovou polévku z červené čočky

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
  • 2 velké řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1/2 lžičky soli a další podle potřeby
  • 1 šálek sušené červené čočky
  • 4 šálky vody nebo vývaru
  • 1 celý bobkový list
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (z 1/2 velkého citronu)
  • Pro podávání: olivový olej, jogurt nebo jiná zálivka (nepovinné)

Postup na jednoduchou čočkovou polévku z červené čočky

  1. Zahřejte olivový olej. Ve středně velkém (2 až 3litrovém) hrnci na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte mrkev, celer, cibuli a sůl a promíchejte. Přikryjte a nechte zeleninu za občasného míchání dusit, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  2. Přidejte čočku, vodu nebo vývar a bobkový list a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte přikryté vařit, dokud se čočka nezačne rozpadat, asi 20 minut.
  3. Vypněte oheň a vmíchejte citronovou šťávu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Naberte do misek a podle potřeby podávejte s přílohami.

Nejlepší čočková polévka s mrkví – recept

Tato čočková polévka s mrkví je připravena převážně ze surovin, které má člověk běžně doma. Obsahuje vydatnou zeleninu a citron pro jasnou a svěží chuť. Je ochucena vyváženou směsí koření a spoustou čerstvě mletého černého pepře. Milovníci chilli jistě ocení také pikantní mrkvovo-čočkovou polévku.

Ingredience na nejlepší čočkovou polévku s mrkví

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 oloupané a nakrájené mrkve
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velká plechovka nakrájených rajčat, lehce okapaná
  • 1 šálek hnědé nebo zelené čočky, přebrané a propláchnuté
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička soli, více podle chuti
  • špetka červených pepřových vloček
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 1 šálek nakrájené čerstvé zelné kapusty nebo zelí, odstraněná tvrdá žebra
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy (½ až 1 střední citron), podle chuti

Postup na nejlepší čočkovou polévku s mrkví

  1. Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Čtvrtina šálku olivového oleje se může zdát hodně, ale dodává této výživné polévce krásnou bohatost.
  2. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  3. Přidejte česnek, kmín, kari a tymián. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přilijte okapaná nakrájená rajčata a za častého míchání vařte ještě několik minut, aby se zvýraznila jejich chuť.
  4. Přilijte čočku, vývar a vodu. Přidejte 1 lžičku soli a špetku vloček červené papriky. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var.
  5. Vařte 25 až 30 minut nebo dokud čočka nezměkne, avšak stále si drží tvar.
  6. Dva šálky polévky přendejte do mixéru. Pevně připevněte víko, ruce si chraňte před párou utěrkou položenou přes víko a polévku rozmixujte dohladka. (Nebo část polévky rozmixujte ponorným mixérem).
  7. Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Ochutnejte a dochuťte další solí, pepřem a/nebo citronovou šťávou, dokud se chutě opravdu neprojeví.
  8. Pro pikantnější polévku přidejte ještě špetku nebo dvě vloček červené chilli papričky.
  9. Podávejte ještě horkou. Zbytky vydrží v chladničce asi 4 dny nebo lze zmrazit na několik měsíců (před podáváním stačí rozmrazit).
redlentilsoup-traditionalmiddleeasternfood
Polévka z červené čočky je skvělá také jako krémová polévka.

Polévka z červené čočky s nakládaným citronem a křupavým česnekem – recept

Jednoduchá nemusí znamenat nudu – příkladem je tato polévka z červené čočky s křupavými česnekovými lupínky a olejem s chilli papričkami, která je hotová za pouhých 40 minut.

Nakládaný citron, hvězda spíže, dodá polévce jas, který pronikne do syté dušené čočky. Protože se nakládané citrony mohou lišit v množství soli a kyselosti v závislosti na značce, je třeba podle toho upravit množství soli a citronu.

Co se týče bylinek, do této polévky se obzvlášť hodí kopr a bazalka, ale lze použít jakékoli jemné bylinky, které má člověk po ruce.

Ingredience na polévku z červené čočky

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velká cibule, nakrájená
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • kousek zázvoru, očištěný, jemně nasekaný
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • ¾ lžičky mleté kurkumy
  • čerstvě mletý černý pepř
  • ½ nakládaný citron, opláchnutý, zbavený semínek, jemně nakrájený
  • 3 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
  • 8 šálků kvalitního zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 šálky červené čočky, propláchnuté

Na česnekové lupínky a sestavení:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • sůl
  • 1 lžička pepře ve stylu Aleppo
  • 1 šálek natrhaných směsí jemných bylinek (např. bazalka, kopr, koriandr a/nebo petržel) a další bylinky
  • ½ nakládaného citronu, opláchnutý, zbavený semínek, jemně nakrájený

Postup na polévku z červené čočky

  1. V těžkém hrnci rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje na střední teplotu. Za občasného míchání smažte 2 střední cibule nakrájené nadrobno, 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno a kousek zázvoru očištěný nadrobno, dokud cibule nezměkne, zaberete asi 6-8 minut.
  2. Přidejte 2 lžičky mletého kmínu a ¾ lžičky mleté kurkumy a promíchejte, aby se cibule obalily. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
  3. Přidejte ½ nakládaného citronu, opláchněte, odstraňte semínka, nakrájejte najemno a 3 PL dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku a za častého míchání vařte, dokud rajčatový protlak neztmavne, asi 4 minuty.
  4. Přidejte 8 šálků kvalitního zeleninového nebo kuřecího vývaru a 2 šálky propláchnuté červené čočky a přiveďte k varu, přičemž podle potřeby sbírejte pěnu z povrchu.
  5. Snižte teplotu na středně nízkou, částečně přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud čočka velmi nezměkne a polévka nebude téměř krémová, zaberet to asi 35-45 minut.
  6. Zatímco se čočka vaří, zahřejte v malém hrnci na střední teplotu 2 lžíce extra panenského olivového oleje. Čtyři stroužky česneku nakrájené na tenké plátky smažte za častého míchání, dokud nezezlátnou a nezačnou křupat, asi 3 minuty; pánev stáhněte z ohně.
  7. Děrovanou lžící přendejte česnekové lupínky na papírové utěrky a nechte na nich olej. Česnekové hranolky lehce osolte solí. Do oleje v pánvi vmíchejte 1 lžičku pepře ve stylu Aleppo a dejte stranou.
  8. Odstavte polévku z ohně a vmíchejte 1 šálek natrhaných jemných bylinek (například bazalky, kopru, koriandru a/nebo petržele). Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji vodou. Ochutnejte a podle potřeby přidejte až ½ konzervovaného citronu, opláchnutého, zbaveného semínek a nadrobno nakrájeného (polévka vám může připadat dostatečně citronová i tak).
  9. V případě potřeby ještě dosolte.
  10. Naberte polévku do misek. Doplňte ji česnekovými lupínky a dalšími bylinkami a pokapejte pepřovým olejem.

Čočková polévka s kokosovým mlékem – recept

Díky kokosovému mléku je tato velmi jednoduchá polévka z červené čočky krémová a bohatá, zatímco oblíbené kari koření jí dodává hřejivost a vůni. Tato klasická indická směs kardamomu, koriandru, kmínu, zrnek pepře, hřebíčku, fenyklu, skořice a anýzu – je plná hřejivých, opojných chutí. Ideální základ pro indickou čočkovou polévku.

Koření musí být čerstvé, protože hraje opravdu důležitou roli v konečné báječnosti této krémové polévky z červené čočky a kari. Květák, špenát, hrášek a kuřecí maso (pokud ho chcete přidat) dodají polévce také další texturu – červená čočka se opravdu rozvaří a přidání nasekané zeleniny jí jen prospěje.

Ingredience na čočkovou polévku s kokosovým mlékem

  • kokosový olej
  • cibule
  • česnek
  • koření: garam masala, mletý zázvor, kurkuma, skořice, kmín
  • zeleninový nebo masový vývar
  • drcená rajčata
  • kokosové mléko
  • růžičky květáku
  • červená dělená čočka
  • mražený hrášek
  • špenát
  • kuřecí maso (nemusí být)

Postup na čočkovou polévku s kokosovým mlékem

  1. Připravte základ polévky z červené čočky. Na oleji osmahněte cibuli a česnek a poté vmíchejte koření.
  2. Polévku zjemněte. Přilijte rajčata, vývar, kokosové mléko, čočku a květák a přiveďte hrnec k varu. Vařte 15 minut nebo dokud se čočka zcela nerozvaří.
  3. Vmíchejte hrášek, kuřecí maso, špenát a sůl. Vařte ještě několik minut, dokud není vše teplé a soudržné jako polévka.

Polévka z červené čočky pro děti – recept

Tato polévka z mrkve a červené čočky je skvělý tip na večeři pro děti. Je vhodná již od 12 měsíců, takže si na ní pochutnají i ti nejmenší. Čočková polévka s mrkví je zdravá a mlsné dětské jazýčky ji díky nasládlé chuti jistě ocení.

Ingredience na polévku z červené čočky pro děti

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 střední cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 střední mrkve (nastrouhané)
  • 1 sladká brambora
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 150 g sušené červené čočky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml mléka (nemusí být)

Postup na polévku z červené čočky pro děti

  1. Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, jakmile lehce zezlátne, vmíchejte kmín.
  2. Vmíchejte nastrouhanou mrkev, čočku, sladkou bramboru, zeleninový vývar a mléko. Poté přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 20-30 minut, dokud se čočka a sladké brambory neuvaří a nezměknou.
  3. Po mírném ochlazení rozmixujte ručním mixérem nebo kuchyňským robotem na hladké pyré.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang