Tato čočková polévka se připravuje převážně ze surovin ze spíže, ovšem obsahuje vydatnou zeleninu a citron pro jasnou a svěží chuť. Je ochucená oblíbenými kořeními a spoustou čerstvě namletého černého pepře.

Recept vyžaduje sezónní zeleninu a suroviny co dům dal, avšak chutná gurmánsky. Tato čočková polévka má úžasnou vydatnou konzistenci, která je lehce krémová (přesto v ní není žádná smetana). Trik spočívá v tom, že část polévky rozmixujete, jakmile čočka změkne, a pak ji vlijete zpět do hrnce.

Tato výživná a vyvážená čočková polévka se počítá jako hlavní jídlo, pokud si dopřejete velkorysou porci. Čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo. Pokud se použije červená čočka, vznikne nejlepší polévka z červené čočky.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 55 minut
  • Porce: 4

Z receptu získáte čtyři velké mísy polévky nebo šest skromnějších porcí.

Ingredience

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 oloupané a nakrájené mrkve
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička kari
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velká plechovka nakrájených rajčat
  • 1 šálek čočky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička soli
  • špetka červených pepřových vloček
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek nakrájené čerstvé zelné kapusty nebo zelí
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy

Postup

Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na středním ohni. Čtvrtina šálku olivového oleje se může zdát jako hodně, avšak dodává této výživné polévce krásnou bohatost a srdečnost. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.

Přidejte česnek, kmín, kari a tymián. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přilijte okapaná nakrájená rajčata a za častého míchání vařte ještě několik minut, aby se zvýraznila jejich chuť.

Přilijte čočku, vývar a vodu. Přidejte 1 lžičku soli a špetku vloček červené papriky. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte 25 až 30 minut nebo dokud čočka nezměkne.

Dva šálky polévky přendejte do mixéru. Pevně přivřete víko a polévku rozmixujte dohladka. Rozmixovanou polévku vlijte zpět do hrnce.

Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Dochuťte další solí, pepřem a/nebo citronovou šťávou, dokud se chutě opravdu neprojeví. Pro pikantnější polévku přidejte ještě špetku nebo dvě vloček červené papriky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang