Recept na směs pečených ovesných vloček

Sladká jídlaSnídaně
směs pečených ovesných vloček

Ovesné vločky jsou nejen jednou z nejzdravějších snídaní, ale také skvělým základem pro různé recepty, které potěší chuťové buňky a poskytnou tělu potřebnou energii.

V tomto článku se podíváme na několik lahodných a výživných receptů, které vám ukážou, jak můžete využít ovesné vločky ve vaření od snídaně až po večeři. Ovesné vločky jsou flexibilní surovinou, kterou můžete začlenit do různých pokrmů a přizpůsobit podle svých chutí.

Ovesné vločky jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží o zdravý životní styl, a to z několika důvodů. Jsou plné vlákniny, která zajišťuje dlouhodobý pocit sytosti, a jsou bohaté na živiny, jako je vitamín B, železo a hořčík.

Navíc mají nízký obsah tuku a přispívají k regulaci hladiny cholesterolu. To všechno je důvod, proč by měly být ovesné vločky součástí vašeho jídelníčku, a nejenom ve formě snídaně. Pokud si přejete objevit různé způsoby, jak je začlenit do vašeho jídelníčku, pokračujte v čtení a najděte inspiraci v našich receptech.

Směs pečených vloček je skvělou snídaní.

Pečení z ovesných vloček – ovesné vločky recepty

Pečení z ovesných vloček otevírá dveře do světa chutných a zdravých pokrmů. Ovesné vločky jsou výborným základem pro různé recepty, ať už se jedná o ovesné sušenky, lívance, müsli tyčinky, nebo dokonce ovesné muffiny. Ve studené kuchyni můžete vločky použít na smoothie.

Jejich bohatý a ořechový základ přidává texturu a vlákninu do každého pokrmu, což z nich činí oblíbenou volbu pro ty, kteří hledají zdravější alternativy v pečení.

Ovesné vločky jsou také skvělým způsobem, jak vylepšit chuť a výživovou hodnotu vašich oblíbených receptů, což zahrnuje i bezlepkové varianty pro ty, kteří mají zvláštní stravovací požadavky.

TIP: Vyzkoušet můžete také ovesné sušenky nebo lívance.

Ovesné sušenky jsou nejen dobré, ale i zdravé.

Jak připravit ovesné vločky – rychlá snídaně

Připravit si rychlou a zdravou snídani z ovesných vloček je snadné a chutné. Stačí jednoduše zalít ovesné vločky horkou vodou nebo mlékem a nechat je krátce odpočinout.

Můžete je doplnit o kousek ovoce, med, skořici, nebo oříšky, abyste získali snídani plnou energie, vlákniny a výživných látek. Tato rychlá snídaně je nejen lehká na přípravu, ale také vám poskytne potřebný start do dne.

Pečená ovesná kaše – ovesná kaše na slano – recept

Pečená ovesná kaše na slano je skvělou alternativou k tradiční sladké snídani. Tento recept vás přivede k chutnému a zdravému jídlu, které vás zasytí a dodá energii na celé dopoledne. Ovesné vločky spojené s syrovými zeleninami a sýrem tvoří harmonickou kombinaci chutí.

Ingredience na ovesnou kaši na slano

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostky
  • 1 hrnek strouhaného tvrdého sýra (např. cheddar)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na ovesnou kaši na slano

  1. V hrnci přivedeme vodu k varu. Jakmile voda vaří, přidáme ovesné vločky.
  2. Vaříme ovesné vločky na mírném ohni podle návodu na obalu (obvykle 5-7 minut), občas mícháme.
  3. Mezitím si připravíme zeleninu. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji osmahneme cibuli a papriky dozlatova.
  4. Po uvaření ovesných vloček je přidáme do pánve se smaženou zeleninou.
  5. Přidáme strouhaný sýr a důkladně promícháme, dokud se sýr nerozpustí.
  6. Osolíme a opepříme podle chuti.
  7. Přesuneme směs do pekáči na pečení a urovnáme ji.
  8. Vložíme pekáč do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C po dobu 20-25 minut, nebo dokud povrch nezezlátne.
  9. Po upečení necháme kaši trochu vychladnout, a poté ji můžeme krájet na porce a podávat.
  10. Pečenou ovesnou kaši na slano můžete podávat jako samostatnou snídani nebo přídavek k obědu nebo večeři.

Placky z ovesných vloček – recept

Placky z ovesných vloček jsou vynikající a zdravou alternativou k tradičním plackám. Tento recept vám ukáže, jak snadno připravit výživné a chutné placky s využitím ovesných vloček jako hlavní složky.

Jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat sypké a vlákninou bohaté placky, které lze servírovat jak s náplní na sladko, tak na slano.

Ingredience na placky z ovesných vloček

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek horké vody
  • 1 střední brambor, nastrouhaný
  • 1 střední cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra
  • 1 vajíčko
  • 1/4 hrnku strouhanky (volitelné)
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej pro smažení

Postup na placky z ovesných vloček

  1. Do velké mísy vlijeme horkou vodu nad ovesné vločky a necháme je nabobtnat asi 10 minut.
  2. Připravíme brambor a cibuli.
  3. Brambor nastrouháme a cibuli nakrájíme na drobné kousky.
  4. Po namočení ovesných vloček přidáme nastrouhaný brambor, nakrájenou cibuli, strouhaný sýr a vajíčko. Dobře promícháme.
  5. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Pokud je směs příliš vlhká, můžeme přidat strouhanku pro lepší konzistenci.
  6. Rozehřejeme pánev s olivovým olejem na středním ohni.
  7. Lžící odebíráme porce směsi a vytvarujeme z nich placky, které smažíme na pánvi dozlatova (asi 2-3 minuty na každé straně).
  8. Hotové placky z ovesných vloček podáváme teplé. Můžete je servírovat s jogurtem, tvarohem, nebo oblíbenou omáčkou podle vašeho výběru.
Ovesné vločky jsou prakticky univerzální ingrediencí.

Ovesné sušenky s jablky a banánem – rychlé sušenky z ovesných vloček – recept

Rychlé sušenky z ovesných vloček s jablky a banánem jsou dokonalým doplňkem k ranní kávě nebo zdravou svačinou na cestu. Tento recept vám ukáže, jak připravit lahodné a výživné sušenky, které kombinují chutnou sladkost banánu a jablek s ovesnými vločkami pro šťavnaté a zdravé pamlsky.

Ingredience na rychlé sušenky z ovesných vloček

  • 2 středně velké banány
  • 1 velké jablko
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup na rychlé sušenky z ovesných vloček

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech s pečicím papírem.
  2. Banány a jablko oloupejte a rozmačkejte vidličkou v míse, dokud vznikne hladká kaše.
  3. Přidejte ovesné vločky, rozinky, med, skořici, vanilkový extrakt a špetku soli do misky s banánovou a jablkovou kaší. Dobře promíchejte všechny ingredience, dokud vznikne kompaktní těsto.
  4. S vlažnými rukama vytvořte malé placky z těsta a umístěte je na připravený plech.
  5. Pečte sušenky v předehřáté troubě po dobu 15-20 minut, nebo dokud nezezlátne a nezpevní.
  6. Po upečení nechte sušenky chvíli vychladnout na plechu, než je přesunete na drátěnku, aby zcela vychladly.
  7. Po vychladnutí můžete tyto lahodné sušenky s jablkem a banánem podávat s horkým nápojem nebo je mít připraveny na svačinu.
  8. Důležité je, že jsou skvělou zdravou alternativou k tradičním sušenkám a zasytí vaši chuť na sladké.

Výborné ovesné sušenky – recept

Výborné ovesné sušenky jsou jedním z těch pokrmů, které potěší chuťové buňky i svědomí. Tyto sušenky jsou skvělou kombinací chutí, které spojují ovesné vločky s čerstvým máslem, skořicí a sladidlem pro dosažení dokonalého balancu mezi sladkostí a nutriční hodnotou.

Ingredience na výborné ovesné sušenky

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 hrnku másla, změklého
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku bílého cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku rozinek (volitelné)

Postup na výborné ovesné sušenky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech s pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, jedlou sodu, skořici a špetku soli.
  3. V jiné misce smíchejte máslo, hnědý cukr, bílý cukr, med, mléko a vanilkový extrakt. Promíchejte dohladka.
  4. Postupně přidejte směs suchých ingrediencí do směsi s máslem a cukrem a dobře promíchejte.
  5. Pokud chcete, můžete přidat rozinky a opatrně je vmíchat do těsta.
  6. Lžící odebírejte porce těsta a tvarujte z nich kuličky. Umístěte je na připravený plech a lehce je zploštěte.
  7. Pečte sušenky v předehřáté troubě po dobu 10-12 minut, nebo dokud nezezlátne.
  8. Po upečení nechte sušenky chvíli vychladnout na plechu, než je přesunete na drátěnku, aby zcela vychladly.
  9. Výborné ovesné sušenky jsou připraveny k podávání. Užijte si je s hrníčkem mléka nebo šálkem čaje pro sladkou chuťovou rozkoš.

Pečené vločky – pečené ovesné vločky – recept

Vyzkoušejte tyto zapečené ovesné vločky s banánem, vejcem a mandlovým mlékem. Opravdu zralý banán dodá sladkost.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience na pečené ovesné vločky

  • sprej na vaření
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 velký zralý banán
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ⅛ lžička soli
  • ½ šálku mandlového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo sladidla dle vašeho výběru)
  • 1 lžička vanilky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ šálku čerstvých borůvek

Postup na pečené ovesné vločky

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Postříkejte dvě misky sprejem na vaření na dně a po stranách.
  3. V mixéru smíchejte ovesné vločky, banán, vejce, prášek do pečiva, sůl, mandlové mléko, javorový sirup, vanilku a skořici.
  4. Mixujte, dokud se vše dobře nespojí, asi 30 až 60 sekund.
  5. Vmíchejte borůvky. Směs naplňte do připravených misek.
  6. Pečte v předehřáté troubě, dokud neztuhnou, asi 25 minut.
Ovesné vločky jsou skvělým základem pro báječné sušenky.

Ovesné vločky jsou opravdovou superpotravinou, která poskytuje nepřeberné možnosti pro kulinářskou kreativitu. Ať už si je připravujete jako rychlou a výživnou snídani nebo začleníte do pokrmů na oběd či večeři, ovesné vločky vám dodají potřebnou energii a nutriční hodnotu.

S recepty zahrnujícími ovesné vločky, které jsme vám představili, máte na dosah ruky lahodná a zdravá jídla pro každý den. Takže neváhejte, pusťte se do vaření a objevte všechny chutě, které ovesné vločky nabízejí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang