Recept na pomerančovou marmeládu

Džemy, marmelády a povidlaSladká jídlaZavařeniny
pexels-roman-odintsov-6588487

Vyzkoušejte tento recept na domácí pomerančovou marmeládu.

Ingredience

  • 800 g pomerančů, 4 až 5 středních pomerančů
  • 1 citron, kůra nastrouhaná najemno a odšťavněná
  • 1,5 l vody
  • 1,7 kg cukru krupice

Postup

  1. Pomeranče a citron důkladně omyjte. Nakrájejte pomeranče na 1/4 cm plátky a odstraňte z nich semínka.
  2. Plátky pomerančů naskládejte na sebe a nakrájejte je na čtvrtky. Pomeranče vložte do 8litrového nerezového hrnce. Do hrnce přidejte citronovou kůru a šťávu a vodu, přiveďte k varu.
  3. Po dosažení varu snižte teplotu, a za častého míchání vařte 40 minut nebo dokud ovoce není velmi měkké.
  4. Zatímco se ovoce vaří, naplňte velký hrnec (alespoň 12 litrů) do 3/4 vodou, postavte na vysoký plamen a přiveďte k varu.
  5. Do vroucí vody vložte 10 (235 ml) sklenic s kroužky, zavařovací nálevku, naběračku a kleště a ujistěte se, že voda pokrývá sklenice alespoň 2 cm. Vařte 10 minut.
  6. Vypněte oheň, přidejte víčka a nechte vše v hrnci, dokud nebude směs na marmeládu hotová.
  7. Zvyšte teplotu pod pomerančovou směsí, aby se vrátila do plného varu.
  8. Přidejte cukr a směs průběžně míchejte, dokud na fritovacím nebo cukrářském teploměru nedosáhne 105 až 106 °C a neztmavne na barvě, přibližně 15 až 20 minut.
  9. Možná bude nutné upravit teplotu, aby nedošlo k vyvaření.
  10. Vyjměte sklenice z vody a nechte je okapat na čisté utěrce. Na horní okraj jedné ze sklenic nasaďte zavařovací nálevku a naberte marmeládu těsně pod dno závitů sklenice.
  11. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu směs. Množství marmelády se může lišit o 1 až 2 sklenice.
  12. Otřete okraje a závity sklenic vlhkou papírovou utěrkou a každou z nich zavřete víčkem. Na každou sklenici nasaďte kroužek a utáhněte ji.
  13. Vraťte sklenice do hrnce s vroucí vodou a dbejte na to, aby se nedotýkaly dna hrnce ani sebe navzájem.
  14. V případě potřeby přidejte další vodu, aby byly sklenice zakryté alespoň 2 cm. Vařte 10 minut.
  15. Pomocí zavařovacích kleští opatrně vyjměte sklenice z vody, umístěte je na chladné a suché místo a před otevřením je nechte alespoň 24 hodin stát při pokojové teplotě.
  16. Po otevření je uložte do chladničky. Neotevřená marmeláda vydrží až 6 měsíců.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang