Papriky

Naučte se připravit domácí, pikantní a sladké, gurmánské nakládané papriky jalapeño a papričky! Je to velmi snadné a nakládané papriky vydrží v lednici několik měsíců.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Počet porcí: 230 g nakládaných paprik

Ingredience

  • 230 g jalapeños (pro méně pálivé zvolte větší jalapeños)
  • 1 červená paprika
  • 1 šálek jablečného octa (nebo bílého vinného octa či bílého destilovaného octa)
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce medu nebo cukru dle výběru
  • 2 oloupané a rozmačkané stroužky česneku
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Nejprve si připravte papriky: vezměte si rukavice, abyste si nespálili prsty.
  2. Pro méně pálivé papriky odstraňte před krájením pomocí příborového nože blány a semínka papriček jalapeño (je to hodně práce, takže jsem z nakrájených okurek můžete vytáhnout jen větší blány).
  3. Nakládané okurky nakrájejte na tenké plátky pomocí kuchařského nože.
  4. Pokud se stále obáváte, že nakládané papriky budou kořeněné, přejeďte nakrájené papričky jalapeños pod tekoucí vodou v cedníku, abyste se pokusili odstranit zbylá semínka.
  5. Nakrájejte horní část papriky a odstraňte semínka a blány.
  6. Papriku nakrájejte.
  7. Smíchejte připravené papriky a rozmačkaný česnek ve skleněné nádobě o objemu 3,3 litru nebo větší.
  8. V malém hrnci smíchejte ocet, vodu, med a sůl.
  9. Směs přiveďte na sporáku k varu a občas zamíchejte, aby se sladidlo v tekutině rozpustilo.
  10. Odstavte z ohně a opatrně přelijte tekutinu přes papriky.
  11. Pomocí nože na máslo papriky pokropte, aby se všechny vešly a nezůstaly v nich skryté vzduchové kapsy.
  12. Nakládané okurky nechte ve sklenici vychladnout na pokojovou teplotu, poté je zavřete a uložte do chladničky.
  13. V závislosti na tom, jak tenké plátky jste nakrájeli, mohou být papriky připravené k okamžité konzumaci nebo mohou potřebovat několik dní v chladničce, než budou chutnat plně naložené (stačí občas jednu ochutnat, abyste to zjistili).
  14. Nejlepší jsou relativně čerstvé, ale dobře vydrží alespoň měsíc.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang