kysane-zeli-5284388

Vyzkoušejte nejjednodušší způsob přípravy klasického kysaného zelí. Tato kvašená potravina je skvělá pro vaše střeva a velmi dobře se hodí ke klobásám a hořčici.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Počet porcí: 4 x 450ml sklenice

Ingredience na kysané zelí

  • 2 kg velmi pevného světle zeleného nebo bílého zelí (vnější kožovité listy odstraňte)
  • 3 lžíce hrubé krystalické mořské soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička zrnek pepře

Postup na kysané zelí

  1. Důkladně umyjte velkou vanu nebo mísu a poté ji vypláchněte vroucí vodou z konvice.
  2. Ujistěte se, že vaše ruce i vše ostatní, co přijde do styku se zelím, je velmi čisté.
  3. Použijte nádobu, do které se změklé zelí pohodlně vejde, přičemž nahoře musí být několik centimetrů místa, aby se zabránilo přetečení.
  4. Zelí nakrouhejte najemno – kuchyňský robot to zvládne bez problémů.
  5. Zelí a sůl navrstvěte do vany nebo mísy.
  6. Sůl vmasírujte do zelí na 5 minut, počkejte 5 minut a opakujte.
  7. Na konci byste měli mít mnohem menší objem zelí ve vlastním nálevu.
  8. Přimíchejte kmín a zrnka pepře.
  9. Povrch zelí zcela zakryjte potravinářskou fólií a vytlačte z něj všechny vzduchové bubliny.
  10. Zelí zatěžkejte několika těžkými talíři nebo jinými závažími, která se hodí do mísy, a zakryjte jimi co největší část zelí.
  11. Hladina nálevu se zvedne tak, aby zelí trochu zakryla.
  12. Kádě přikryjte a nechte je na tmavém místě při chladné pokojové teplotě (asi 18-20 °C) nejméně pět dní.
  13. Po pěti dnech bude zelí připraveno ke konzumaci, ale pro dosažení maximální chuti ho nechte kvasit 2-6 týdnů (nebo dokud bublání neustane).
  14. Zelí kontrolujte přibližně každý den a vypouštějte plyny, které se nahromadily během kvašení, a míchejte ho.
  15. Pokud se vytvoří pěna, odstraňte ji, propláchněte závaží ve vroucí vodě a vyměňte potravinovou fólii.
  16. Důležité je udržovat rovnoměrnou, chladnou pokojovou teplotu.
  17. Příliš chladno a kvašení bude trvat déle, než byste chtěli, příliš teplo a zelí může zplesnivět nebo kvasit příliš rychle, což povede k ne zcela dokonalému výsledku.
  18. Čím déle zelí kvasí, tím je kyselejší, proto ho občas ochutnejte.
  19. Až se vám bude chuť líbit, přelijte ho do menších sterilizovaných sklenic.
  20. V lednici vydrží až šest měsíců.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang