Nejlepší recept na nakládané okurky

Zavařené okurkyZavařeninyZeleninové zavařeniny
nejlepsi-recept-na-nakladane-okurky-7634088

Skvěle hodí k svačině nebo na sendviče. Konzervujte je na později ve vodní lázni nebo je jednoduše uložte do chladničky.

Jednoduchý tip

Vzhledem k tomu, že sklenice budou zpracovávány ve vodní lázni déle než 10 minut, není nutné je u tohoto receptu nejprve sterilizovat. Ujistěte se, že jsou sklenice čisté.

Pokud plánujete okurky ihned sníst a uchovávat je po celou dobu v lednici, můžete krok s vodní lázní vynechat.

Okurky (ať už jsou konzervované ve vodní lázni nebo ne) můžete konzumovat již 24 hodin po výrobě, ale nejlepší chuť budou mít, když je necháte alespoň týden (ideálně 3 a více týdnů) odležet.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 4 hodiny 50 minut
  • Počet porcí: 3 až 5 půllitrů

Poznámka: Začněte s těmi nejčerstvějšími okurkami, které najdete. Vaše okurky budou tak dobré, jak dobré budou produkty, s nimiž začnete. Čím čerstvější budou okurky, tím křupavější budou vaše okurky.

Ingredience

  • 2,5 kg nakládaných okurek
  • 1/4 šálku mořicí soli
  • 450 g bílé nebo žluté cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1 a 1/4 šálku bílého destilovaného octa
  • 1 šálek jablečného octa
  • 2 a 1/4 šálku cukru

Koření na nakládání:

  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžička drcených vloček červené papriky
  • 3/4 lžičky celerových semínek
  • skořicové tyčinky
  • 6 bobulí nového koření a špetka mletého nového koření
  • 6 celých hřebíčků a špetka mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy

Postup

  1. Okurky pečlivě opláchněte a zbavte je všech nečistot.
  2. Nakrájejte okurky na 6 cm silné plátky a vložte je do velké mísy.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli a všechnu nakládací sůl.
  4. Promíchejte, aby se sůl dobře rozprostřela mezi plátky okurek.
  5. Přikryjte čistou tenkou utěrkou (ne froté).
  6. Přikryjte několika centimetry ledu.
  7. Vložte do lednice a nechte 4 hodiny chladit.
  8. Led vyhoďte.
  9. Okurku a plátky cibule důkladně opláchněte a nechte okapat.
  10. Opět opláchněte a nechte okapat.
  11. Pokud plánujete nakládané okurky skladovat delší dobu mimo lednici, musíte sklenice po zavaření ohřát v horké vodní lázni.
  12. Chcete-li sklenice ohřát na zavařování, umístěte prázdné sklenice na kovový stojan do velkého zavařovacího hrnce.
  13. Sklenice musí stát na stojanu v hrnci, ne na jeho dně.
  14. Naplňte je teplou vodou alespoň 1 cm nad sklenice a přiveďte k varu.
  15. Snižte teplotu, aby byly sklenice horké a připravené ke zavařování.
  16. Víčka umyjte v horké mýdlové vodě.
  17. Do čtyř až šestikilitrového hrnce dejte ocet, cukr a všechno nakládací koření (nesolte).
  18. Přiveďte k varu.
  19. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte nakrájené okurky a cibuli.
  20. Opět přiveďte k varu.
  21. Jakmile sirup začne znovu vřít, naplňte horké sklenice okurkami a cibulí.
  22. Sklenice naplňte okurkami a cibulí až po okraj.
  23. Poté je zalijte horkým octovo-cukrovým sirupem.
  24. Otřete okraj papírovou utěrkou.
  25. Na sklenici nasaďte suché a čisté víčko.
  26. Postup opakujte se zbývajícími sklenicemi.

Zpracujte v horké vodní lázni:

  1. Pokud plánujete nakládané okurky skladovat mimo lednici, je třeba naplněné sklenice zpracovat v horké vodní lázni.
  2. Naplněné sklenice vraťte do stejného zavařovacího hrnce s již horkou vodou.
  3. Hladina vody musí být alespoň 2,5 cm nad horním okrajem sklenic.
  4. Přiveďte k varu a vařte 15 minut.
  5. Sklenice vyjměte z hrnce pomocí kleští nebo zvedáků na sklenice.

Nechte vychladnout a uskladněte:

  1. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Sklenice by měly při uzavírání víček vydávat praskající zvuk.
  3. Pokud víčko řádně netěsní, neskladujte sklenici mimo lednici.
  4. Správně konzervované okurky lze skladovat na chladném a tmavém místě (např. ve spíži) až 1 rok.
  5. Otevřené sklenice skladujte v lednici a spotřebujte je do 3 měsíců.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang