tomatova-salsa

Tato čerstvá rajčatová salsa s chilli, jalapeňos, cibulí a česnekem je ideální pro zavařování. Naučte se to s námi, krok za krokem.

Ingredience

  • 2,3 kg rajčat
  • 5-6 ks velkých zelených chilli papriček
  • 3 ks jalapeňos papriček, zbavené semínek a stonků, nakrájené na kousky
  • 190 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek jablečného octa
  • čerstvý koriandr
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1-2 lžíce cukru, případně více, podle sladkosti rajčat

Postup

  1. Opečte chilli papričky nad plamenem (případně na pánvi), dokud nezčernají. Poté vložte chilli do sáčku (nebo do zakryté misky), sáček uzavřete a nechte chilli několik minut zapařit.
  2. Poté opatrně setřete vnější slupku, odřízněte stonky a odstraňte semínka a případné výrazné žilky a poté nakrájejte na kousky
  3. Rajčata nařízněte, spařte vroucí vodou, abyste se zbavili slupky a poté vyřízněte jádřince. Rajčata pokrájejte na kousky.
  4. Všechny suroviny vložte do hrnce a přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum. Vařte odkryté asi 10 minut.
  5. Hotovou salsu rozmixujte do požadované konzistence a ochutnejte. Pokud je příliš kyselá, přidejte více cukru, abyste vyvážili ocet. Pokud je příliš sladká, přidejte ještě trochu octa.
  6. Horkou salsu přelijte do horkých zavařovacích sklenic, přičemž mezi vrcholem salsy a okrajem sklenice ponechte 1/2 cm volného prostoru.
  7. Otřete okraje čistou navlhčenou papírovou utěrkou, aby na okrajích nezůstaly zbytky jídla.
  8. Sklenice zavíčkujte a vložte do hrnce s horkou vodou. Sklenice zakryjte alespoň 1 cm vody. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Poté vypněte oheň a nechte sklenice 5 minut stát v horké vodě.
  9. Sklenice nechte vychladnout a poté zkontrolujte, zda těsní. Pokud ne, buď víčko vyměňte a znovu zavařte ve vodní lázni dalších 15 minut, nebo uložte do chladničky a spotřebujte během několika následujících dnů.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang