Nadýchané smažené mozzarellové tyčinky

PředkrmySlané receptySnackySýry

Recept na smaženou mozzarellu je velice populární v zámoří, kde se dají koupit přímo tyčinky z mozzarelly, případně mozzarella na strouhání v bloku. Tu u nás nejspíše neseženete, ale i běžná mozzarella vám poslouží.

Mozzarellu je lepší dát na chvíli dát do mrazáku, aby se vám s ní lépe pracovalo. Jakmile je dost tuhá, nakrájejte ji na tyčinky nebo hranolky podle vaší chuti, stejně dobře budou fungovat i jen plátky.

Požadované tvary obalte v klasickém trojobalu z mouky, vajíčka a a strouhanky a smažte v klasické nebo horkovzdušné fritéze, případně ji můžete i péct v troubě.

A pokud jste milovníky smažených pokrmů, zkuste si připravit i některý z těchto receptů:

Recept na nadýchané smažené mozzarellové tyčinky

Máte naplánované setkání s přáteli a chcete připravit jako pohoštění něco opravdu opravdu výjimečného? Potom vyzkoušejte smažené sýrové tyčinky z mozzarelly s domácí tatarkou nebo jiným oblíbeným dipem. Budou všem zaručeně chutnat.

Ingredience na nadýchané smažené mozzarellové tyčinky

  • 1 velké vejce
  • 1 lžička italského koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek strouhanky
  • 2-3 balení mozzarelly

Na domácí tatarku

  • 300 ml majonézy
  • 1 kyselá okurka
  • ¼ cibule
  • 1 lžička bílého vína
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup na nadýchané smažené mozzarellové tyčinky

  1. Vyložte plech na pečení voskovaným papírem. V široké mělké míse lehce rozšlehejte vejce. V druhé mělké míse smíchejte italské koření, sůl a strouhanku.
  2. Ponořte tyčinky mozzarelly do rozšlehaného vejce a zcela ji obalte. Ponořte tyčinky do misky se strouhankou a zcela ji obalte.
  3. Přeneste je na plech vyložený voskovaným papírem a seřaďte je tak, aby se nedotýkaly. Zamrazte minimálně na 1/2 hodiny, maximálně na 1 hodinu.
  4. Poté tyčinky mozzarelly vytáhněte z mrazáku, namočte je do vajíčka a poté do směsi strouhanky a zmrazte je na další minimálně 1/2 hodiny, maximálně 1 hodinu.
  5. Připravte si tatarku. Cibuli i okurku nakrájíme nadrobno. K nim přidáme majonézu, bílé víno a dijonskou hořčici. Zamícháme a osolíme a opepříme.
  6. Horkovzdušnou fritézu nastavte na 200 °C. Nastříkejte koš fritézy a mozzarellové tyčinky nepřilnavým sprejem na vaření. Smažte mozzarellové tyčinky (v dávkách, pokud je to žádoucí nebo nutné, podle prostoru) po dobu 6 až 8 minut, dokud nebude vnější strana zlatavá a křupavá.
  7. Vyndejte z fritézy, nechte vychladnout jen tak dlouho, abyste si nespálili jazyk, a ihned jezte.

Obalovaná mozzarella – recept

Obalované mozzarella tyčinky podáváme jako výbornou chuťovku k různým příležitostem nebo jako alternativu oblíbeného klasického smaženého sýra.

Ingredience na obalovanou mozzarellu

  • 1 balení mozzarelly
  • 1 vejce
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky strouhaného parmazánu
  • volitelně k dochucení: bazalka, oregano, petrželová nať, sladká mletá paprika

Postup na obalovanou mozzarellu

  1. Mozzarellu nakrájíme na tyčinky a minimálně 30 minut před přípravou je dáme do mrazáku.
  2. Do tří misek si připravíme vejce, mouku a směs ze strouhanky, parmezánu, oregana, bazalky, petrželové nati a červené papriky. Do směsi můžeme přidat i chilli koření.
  3. Zmraženou mozzarellu obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a směsi ze strouhanky, parmazánu a koření. Tento postup zopakujeme ještě jednou, abychom předešli tomu, že se mozzarella na plechu rozteče.
  4. Obalené tyčinky položíme na plech s alobalem a trochou olivového oleje, můžeme použít i pečící papír.
  5. Mozzarella tyčinky pečeme 10 minut při teplotě 200 °C. Po 5 minutách tyčinky otočíme.
Pokud k obalení mozzarelly použijete panko strouhanku, výsledek bude ještě křupavější.

Recept na tyčinky z mozzarelly

Tyčinky z mozzarelly připravíte snadno a rychle a když k nim přidáte tento domácí dip s uzenou paprikou, budete za hvězdy každého letního pikniku.

Ingredience na tyčinky z mozzarelly

  • 250 g mozzarelly
  • 2 vejce
  • cca 200 g strouhanky
  • 3 lžíce italského koření
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst sekané thajské bazalky
  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • Chilli paprička
  • Sůl
  • Olej na smažení

Postup na tyčinky z mozzarelly

  1. Mozzarellu nakrájíme na vetší hranolky o hraně zhruba 1 cm. Obalíme v rozšlehaném osoleném vejci a poté ve strouhance, smíchané s italským kořením. Dáme na 30 minut do mrazáku.
  2. Poté opět obalíme ve vajíčku a ve strouhance. Strouhanku při obou obalování důkladně vmačkáme do sýru, aby nám při smažení nevytekl. Dáme na hodinu do mrazáku.
  3. Mezitím si připravíme dip. Smícháme zakysanou smetanu s kečupem, rozmačkaným česnekem a uzenou paprikou. Osolíme a přimícháme chilli papričku dle chuti. Dáme vychladit do lednice.
  4. Zmrzlé sýrové tyčinky smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Po usmažení je vyskládáme na ubrousky, aby vsákly přebytečný tuk. Podáváme s vychlazeným dipem.

Smažená mozzarella – recept

Smaženou mozzarellu si připravte jako alternativu ke klasickému smaženému sýru. Kapary vmáčknuté do kuliček sýra dodají každému soustu nový rozměr chuti. Jako přílohu podávejte čerstvý salát a bramborovou kaši.

Ingredience na smaženou mozzarellu

  • kuličky mozzarelly
  • kapary
  • vejce
  • špetka soli
  • mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup na smaženou mozzarellu

  1. Sýr osušíme a nožem uděláme zářez, kde vmáčkneme kapary.
  2. Obalíme v mouce, vejcích, strouhance a znovu ve vejcích a strouhance.
  3. Smažíme v hodně rozpáleném oleji do růžové barvy. Podáváme ihned dokud je to teplé.
Když neseženete mozzarellu v bločku, klidně obalte v trojobalu mozzarellové kuličky, výsledkem budete nadšení.

Recept na smažené mozzarellové sendviče

Tyto sendviče jsou obdobou tradičních grilovaných sýrových sendvičů, které jsou velice populární v USA, jelikož se jedná o rychlou a vydatnou svačinu nebo večeři.

Ingredience na smažené mozzarellové sendviče

  • 3 balení mozzarelly (125 g)
  • 8 krajíčků toastového chleba
  • 3 vejce
  • 1 šálek mouky
  • trocha mléka
  • sůl
  • olivový olej na smažení

Postup na smažené mozzarellové sendviče

  1. Mozzarellu nakrájejte na osm stejnoměrných, asi 1 cm silných plátků. Z toastového chleba odkrojte kůrku. Mezi dva plátky chleba položte plátek sýra, zlehka obalte v mouce a dávejte pozor, aby všechny okrájené strany byly pomoučněné.
  2. Takto připravené sendviče položte v jedné vrstvě do velkého hlubokého talíře. Vejce spolu s pěti polévkovými lžícemi mléka ušlehejte a sendviče jimi zalijte. Několikrát je zlehka otočte a nechejte je odpočinout, dokud se všechna vejce nevsáknou.
  3. Do pánve nalijte velké množství oleje a až bude silně rozpálený, sendviče v něm osmažte. Jednou je obraťte. Celkem smažte asi 4–5 minut, až zezlátnou. Nechejte okapat a podávejte horké.

Recept na smaženou mozzarellu

Plátky smažené mozzarelly se stanou vaší rychlou večeří. Pokud chcete, můžete místo nakrájených rajčat připravit skvělý rajčatový salát jako přílohu a doplnit oblíbeným dipem.

Ingredience na smaženou mozzarellu

  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce strouhanky
  • 250 g mozzarelly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 rajčata
  • několik snítek bazalky

Postup na smaženou mozzarellu

  1. Vejce rozšleháme v hlubokém talíři. Na další talíře vsypeme mouku a strouhanku.
  2. Mozzarellu necháme okapat a rozkrojíme na 4 plátky. Sýr obalíme nejprve v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a usmažíme na něm plátky mozzarelly po obou stranách dozlatova.
  4. Rajčata omyjeme, osušíme, vyřízneme stopky a plody nakrájíme na plátky. Bazalku opereme a otrháme lístky.
  5. Smaženou mozzarellu s plátky rajčat a listy bazalky rozdělíme na talíře. Můžeme podávat s bagetou nebo topinkami.
Obalované kuličky mozzarelly si s sebou zabalte na letní piknik a nezapomeňte na oblíbený dip.

Obalovaná mozzarella – recept

Tyto obalované kuličky z mozzarelly jsou skvělou volbou pro ty, kteří se vyhýbají lepku, recept je totiž přirozeně bezlepkový.

Ingredience na obalovanou mozzarellu

  • 40 g mandlové mouky
  • 40 g lahůdkového droždí
  • 200 g kuliček mini mozzarelly
  • 2 vejce

Postup na obalovanou mozzarellu

  1. Vajíčka rozšleháme a přidáme do nich mini mozzarelly.
  2. Mandlovou mouku a lahůdkové droždí vysypeme na pracovní desku. Jednotlivé kuličky mozzarelly v nich obalíme tak, že je válíme po ploše a potom je ještě vytvarujeme v ruce.
  3. Obalené kuličky vložíme zpět do vajíčka a ještě jenou obalíme.
  4. Dvakrát obalené kuličky smažíme krátkou dobu na pánvi nebo ve fritéze. Maximálně 3 minuty, aby došlo pouze k osmažení obalové části, jinak se nám kuličky roztečou. Hotové přendáme na ubrousek.
  5. Je to chutná příloha k salátu a nebo jsou výborné i samotné.

Mozzarella a její původ

Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, dnes tak ale nazýváme i stejně vyráběné sýry z mléka kravského. Využít ji můžete nejen do salátů.

Buvoli byli do Itálie dovezeni v 9. století z Asie, původně jako tažné zvíře. O pár set let později se z buvolího mléka začal vyrábět sýr. Buvolí mozzarella se dnes označuje názvem Mozzarella di Bufala

Campana a má ochrannou známku. Bývá dražší, chuťově výraznější a tučnější. Samotné jméno mozzarella ale mohou nést i sýry z kravského mléka, a nejen italské. Jsou levnější a označují se názvem fior di latte.

V České republice se takto nejčastěji prodává sýr z kravského mléka se zhruba 45 % tuku v sušině. Můžete najít i nízkotučnou variantu s 30 % tuku v sušině, takzvanou mozzarellu light. V Itálii také můžete narazit na příbuzné sýry – burrata, která je plněná smetanou, nebo scamorza, která se prodává bez nálevu ve tvaru zavěšené hrušky a má suchou konzistenci.

Mozzarella není energeticky příliš hodnotná, můžete si ji proto dopřát, i když držíte dietu. Přínosem může být i vysoké procento vápníku a nižší obsah soli a fosforu.

Jméno sýru pochází od slova mozzare, tedy uříznout. Z hmoty vzniklé z okyseleného mléka a syřidla se totiž odřezávají malé kousky, které se potom házejí do horké vody. Pružné těsto s vláknitou strukturou se pak tvaruje nejčastěji do kuliček. Na závěr se sýr uloží do slaného nálevu, který chrání chuť a aroma.

Čerstvou mozzarellu byste měli sníst ten samý den, balená vydrží do data spotřeby. Jakmile ji ale otevřete, skladujte v původním nálevu v lednici maximálně dva dny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang