
Líčka jsou vemi jemné maso, které se dlouhým dušením promění v absolutní lahůdku, která se téměř rozplývá na jazyku.
Jako příloha je k vepřovým líčkům vhodná například topinamburová kaše a restovaná kořenová zelenina.
TIP: Dušené vepřové je také základem receptu na segedínský guláš. Stojí za to vyzkoušet také další recepty z vepřového, například recept vepřová pečeně a tradiční vepřový guláš.
Ingredience:
- vepřová líčka
- kořenová zelenina
- cibule
- česnek
- demi-glace
- víno
- rajčatový protlak nebo rajčata
- sůl
- pepř
Potup:
Vepřová líčka očištit a dobře osolit a okořenit. Ve větším kastrole zprudka osmahnout, aby se zatáhla. Poté vyjmout a nechat stranou v teple.
Do výpeku vsypat kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Stáhnout oheň a na mírném plamenu dusit asi 20 minut až základ krásně zezlátne. Stále míchat, aby se nepřipálil. Přidat protlak nebo v sezoně nakrájená zralá rajčata, ještě chvilku restovat a pak přilít víno a demi-glace.
Do vroucího základu vložit orestované maso a zakryté dusit v troubě rozpálené na 160 °C doměkka. Kastrol vyjmout z trouby, maso dát stranou a zeleninu propasírovat tak, aby zůstala pěkně hladká omáčka.