Dušené vepřové líčko

Hlavní jídlaMasoOmáčkyVepřové maso

Dušená vepřová líčka jsou lahodným pokrmem, kterým dokážete okouzlit své chuťové buňky. Tato tradiční kuchařská specialita nabízí kombinaci měkkého a šťavnatého masa, provoněného aromatickými bylinkami a kořením. Připravte se na neodolatelnou chuťovou explozi, kterou můžete snadno připravit i v pohodlí své kuchyně.

Dušená vepřová líčka jsou podobně jako třeba vepřové na houbách, vepřová panenka nebo vepřové v mrkvi jedním z těch pokrmů, které vás vtáhnou do světa kulinářských dobrodružství. Tato jednoduchá, ale zároveň chutná variace vepřového masa je oblíbená po celém světě.

Od středoevropských zemí až po asijské kuchyně, dušená vepřová líčka se přizpůsobují různým kulturám a chutím. V tomto článku vám představíme recepty na dušená vepřová líčka, které si můžete připravit doma a užít si lahodný pokrm plný výrazných chutí a vůní.

K vepřovým líčkům můžete podávat například zapečené brambory.

Základem pro skvělá dušená vepřová líčka je kvalitní vepřové maso, které se po dlouhém dušení stane neskutečně měkkým a šťavnatým. Můžete si vybrat mezi různými částmi vepřového masa, jako jsou líčka, krk, nebo plecko.

Kombinací masa s různými kořenícími směsmi, zeleninou a tekutinou vytvoříte jedinečnou chuťovou symfonii. Ať už si vyberete tradiční českou verzi s knedlíkem a zelím, nebo exotičtější variaci s rýží a kokosovým mlékem, dušená vepřová líčka se stanou oblíbeným pokrmem ve vaší domácnosti.

Připravte se na dobrodružství v kuchyni a objevte svůj vlastní oblíbený recept na dušená vepřová líčka.

Veprova licka
K vepřovým líčkům se hodí pestrá paleta nejrůznějších omáček.

Nejlepší vepřová líčka – recept

Líčka jsou velmi jemné maso, které se dlouhým dušením promění v absolutní lahůdku, která se téměř rozplývá na jazyku. Líčka si můžete připravit mnoha způsoby – třeba také jako dušené vepřové s mrkví. Jako příloha je k vepřovým líčkům vhodná například topinamburová kaše a restovaná kořenová zelenina.

TIP: Dušené vepřové je také základem receptu na segedínský guláš. Stojí za to vyzkoušet také další recepty z vepřového, například recept vepřová pečeně a tradiční vepřový guláš.

Ingredience na nejlepší vepřová líčka

  • vepřová líčka
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • česnek
  • demi-glace
  • víno
  • rajčatový protlak nebo rajčata
  • sůl
  • pepř

Postup na nejlepší vepřová líčka

  1. Vepřová líčka očištit a dobře osolit a okořenit. Ve větším kastrole zprudka osmahnout, aby se zatáhla. Poté vyjmout a nechat stranou v teple.
  2. Do výpeku vsypat kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Stáhnout oheň a na mírném plamenu dusit asi 20 minut až základ krásně zezlátne.
  3. Stále míchat, aby se nepřipálil. Přidat protlak nebo v sezoně nakrájená zralá rajčata, ještě chvilku restovat a pak přilít víno a demi-glace.
  4. Do vroucího základu vložit orestované maso a zakryté dusit v troubě rozpálené na 160 °C doměkka.
  5. Kastrol vyjmout z trouby, maso dát stranou a zeleninu propasírovat tak, aby zůstala pěkně hladká omáčka.

Vepřová líčka v troubě – recept

Vepřová líčka v troubě jsou skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí připravit výjimečně chutné a šťavnaté maso. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou tohoto lahodného pokrmu. Vepřová líčka pečená v troubě jsou jednoduchá na přípravu a zaručeně oslní vaše chuťové buňky.

Ingredience na vepřová líčka v troubě

  • 4 vepřová líčka (přibližně 600 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené na kolečka
  • 3 stroužky česneku, nasekané na plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • nať petržele pro ozdobu

Postup na vepřová líčka v troubě

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Vepřová líčka osolte a opepřete z obou stran.
  3. V hluboké troubě nebo rendlíku na sporáku rozehřejte olivový olej na středním ohni. Smažte vepřová líčka z obou stran, dokud nezezlátnou. Poté je vyjměte z rendlíku a dejte stranou.
  4. Do stejného rendlíku přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Smažte je dozlatova.
  5. Přidejte nakrájené papriky a smažte je ještě asi 5 minut, nebo dokud nezměknou.
  6. Následně přidejte rajčatový protlak, kuřecí vývar, sušené oregáno a mletou papriku. Vše promíchejte.
  7. Vraťte vepřová líčka zpět do rendlíku a zalijte je omáčkou.
  8. Rendlík zakryjte a přesuňte do předehřáté trouby. Pečte 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a šťavnaté.
  9. Hotová jídlo můžete ozdobit nasekanou natí petržele a podávat s rýží nebo bramborovou kaší.

Vepřové líčka – recept

Vepřová líčka na pánvi na smetaně jsou jedním z těch receptů, které se připraví rychle a přesto vás okouzlí bohatou a krémovou omáčkou. Tato chutná pochoutka je ideální pro večeři s rodinou nebo jako romantický pokrm pro dva.

Připravte se na lahodnou kombinaci měkkého vepřového masa a krémové omáčky, která vám rozproudí v ústech.

Ingredience na vepřové líčka

  • 4 vepřová líčka (přibližně 600 g)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané na plátky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje pro smažení

Postup na vepřové líčka

  1. Vepřová líčka osolte a opepřete z obou stran.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni.
  3. Vepřová líčka smažte na pánvi z obou stran dozlatova. Poté je vyjměte z pánve a dejte stranou.
  4. Do pánve přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a smažte je dozlatova.
  5. Vraťte vepřová líčka zpět na pánev.
  6. Přidejte sušený tymián a zalijte vývarem a smetanou ke šlehání. Důkladně promíchejte.
  7. Nechte omáčku povařit asi 10 minut na středním ohni, nebo dokud omáčka nepodstatně zhoustne.
  8. Omáčku můžete dochutit solí a pepřem podle chuti.
  9. Hotová jídlo můžete podávat s těstovinami, rýží nebo bramborovou kaší.
Veprova licka
Vepřová líčka chutnají výtečně i s houbami.

Vepřová líčka – nejlepší recept na vepřová líčka

Vepřová líčka po italsku jsou lahodným italským pokrmem, který spojuje bohaté a aromatické chutě. Tato tradiční italská specialita je plná bylinek, rajčat a česneku, což dodává vepřovému masu jedinečnou chuť. Připravte se na kulinářskou cestu do Itálie a vytvořte si toto výtečné jídlo přímo v pohodlí vaší kuchyně.

Ingredience na vepřová líčka

  • 4 vepřová líčka (přibližně 600 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané na plátky
  • 400 g oloupaných rajčat, nakrájených na kousky
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky červeného pepře (podle chuti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • čerstvá bazalka a petržel na ozdobu

Postup na vepřová líčka

  1. Vepřová líčka osolte a opepřete z obou stran.
  2. Na hlubší pánvi s tlustým dnem rozehřejte olivový olej na středním ohni.
  3. Vepřová líčka smažte na pánvi z obou stran dozlatova. Poté je vyjměte z pánve a dejte stranou.
  4. Do stejné pánve přidejte nasekanou cibuli a česnek a smažte je dozlatova.
  5. Přidejte oloupaná rajčata, sušené oregáno, sušený rozmarýn, červený pepř, sůl a pepř podle chuti. Směs promíchejte.
  6. Přilijte bílé víno a vařte asi 5 minut, nebo dokud se alkohol nevypaří a omáčka se zredukuje.
  7. Vraťte vepřová líčka zpět do pánve a zalijte je kuřecím vývarem.
  8. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 45 minut až 1 hodinu, nebo dokud masa nebude měkké a omáčka nezhoustne.
  9. Hotové jídlo můžete podávat s vařenými brambory, těstovinami nebo křupavým chlebem.
  10. Při servírování ozdobte čerstvou bazalkou a petrželí.

Vepřová líčka lze připravit na nespočet způsobů podle různých kulinářských tradic. Bez ohledu na to, zda jste zvolili tradiční český recept, romantický italský pokrm, nebo bohatou smetanovou omáčku, jedno je jisté – vepřová líčka nabízí širokou paletu možností pro vaše chuťové buňky.

Veprova licka na rozmarynu
Vepřová líčka můžete připravit s rozmarýnem.

Doufáme, že jste našli recept, který vás nadchnul a že se těšíte na jeho přípravu doma. Experimentujte s různými bylinkami, kořením a přísadami, abyste vytvořili svou vlastní verzi vepřových líček, která oslní vaši rodinu a hosty.

Nezapomeňte si také dopřát čas na společné vaření a stolování, protože vepřová líčka nejsou pouze o výborném jídle, ale také o sdílení chvilek s těmi, které máte rádi. Ať už si vyberete kterýkoli recept.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang