Dušené vepřové líčko

Hlavní jídlaMasoOmáčkyVepřové maso

Líčka jsou vemi jemné maso, které se dlouhým dušením promění v absolutní lahůdku, která se téměř rozplývá na jazyku.

Jako příloha je k vepřovým líčkům vhodná například topinamburová kaše a restovaná kořenová zelenina.

TIP: Dušené vepřové je také základem receptu na segedínský guláš. Stojí za to vyzkoušet také další recepty z vepřového, například recept vepřová pečeně a tradiční vepřový guláš.

Ingredience:

  • vepřová líčka
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • česnek
  • demi-glace
  • víno
  • rajčatový protlak nebo rajčata
  • sůl
  • pepř

Potup:

Vepřová líčka očištit a dobře osolit a okořenit. Ve větším kastrole zprudka osmahnout, aby se zatáhla. Poté vyjmout a nechat stranou v teple.

Do výpeku vsypat kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Stáhnout oheň a na mírném plamenu dusit asi 20 minut až základ krásně zezlátne. Stále míchat, aby se nepřipálil. Přidat protlak nebo v sezoně nakrájená zralá rajčata, ještě chvilku restovat a pak přilít víno a demi-glace.

Do vroucího základu vložit orestované maso a zakryté dusit v troubě rozpálené na 160 °C doměkka. Kastrol vyjmout z trouby, maso dát stranou a zeleninu propasírovat tak, aby zůstala pěkně hladká omáčka.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang