Původu tohoto receptu se asi nedopátráme, ale jedno je jisté, jedná se o pikantní placičky z mletého masa zdobené hořčicí a křenem. Spolu s legendárním katovým šlehem je to jedno z jídel, které si čas od času dopřeje téměř každý. Kromě tohoto receptu vám přinášíme i několik dalších tipů, co připravit z mletého masa.

Je oblíbené v mnoha kulturách a používá se k přípravě různých pokrmů, jako jsou hamburgery, sekaná, tacos, chilli a mnoho dalších. Mleté maso se vyrábí z různých druhů hovězího, vepřového a drůbežího masa a lze je koupit předem namleté nebo si je vyrobit doma.

Mleté maso má tu výhodu, že je univerzální, protože se dá snadno použít do různých pokrmů. Je to také ekonomicky výhodná volba masa, protože je obvykle levnější než jiné kusy. Mleté maso se navíc rychle a rovnoměrně uvaří, takže je skvělou volbou pro zaneprázdněné kuchaře.

Ingredience na krumlovského draka

  • 350 g vepřového boku
  • sůl
  • 350 g předního hovězího masa
  • 50 g cibule
  • 50 g čerstvých chilli papriček
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • pepř
  • 100 g oleje
  • 50 g hořčice
  • 50 g křenu
  • 300 g tatarské omáčky

Postup na krumlovského draka

  1. Maso si v mlýnku umeleme najemno.
  2. Do umletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a papričky, mouku, vejce, sůl, pepř a dobře promícháme.
  3. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po obou stranách na oleji. Na opečené placičky dáme trochu hořčice a posypeme strouhaným křenem.
  4. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory přelité tatarskou omáčkou.
Krumlovský drak, to je mleté maso doplněné hořčicí a křenem.

Mleté maso

Při nákupu mletého masa je důležité zkontrolovat obsah tuku na etiketě. Čím vyšší je obsah tuku, tím vyšší je počet kalorií. Pro zdravější jídlo je nejlepší volit libovější mleté maso, například extra libové mleté hovězí nebo mleté krůtí.

Kromě toho je důležité dbát na to, aby bylo mleté maso čerstvé. Čerstvé mleté maso by mělo mít jasnou barvu a jemnou, čistou vůni.

Při přípravě mletého masa dbejte na jeho důkladnou tepelnou úpravu, abyste se vyhnuli nemocem z potravin. Mleté maso by mělo být vždy uvařeno na vnitřní teplotu 71 °C.

Při manipulaci s mletým masem a jeho skladování je navíc důležité dodržovat správné zásady bezpečnosti potravin, například oddělovat syrové a vařené maso, často si mýt ruce a povrchy a zbytky masa ihned zchladit.

Co uvařit z mletého masa?

Mleté maso se v naší kuchyni objevuje velice často a známe jej už od dětství. Kdo by nemiloval karbanátky, ať už obyčejné nebo kapustové, sekanou, nebo třeba pštrosí vejce, kde je základ vajíčko uvařené natvrdo, obalené mletým masem a osmažené dozlatova.

Klasikou každého rautu a oslavy je potom tatarský biftek, jemně mleté hovězí maso ochucené solí, pepřem, kečupem a hořčicí, paprikou, cibulkou a worcesterovou omáčkou podávaný na topinkách.

Věděli jste ale, že existuje i belgický tatarský biftek, který je ochucený kapary a podává se s hranolkami?

Pokud zabrousíme do jiných kuchyní, mleté maso se používá v oblíbených hamburgrech, masových koláčích typu empanadas nebo třeba v chilli con carne. Italskou kuchyní jsou pak inspirované kuličky z mletého masa s těstovinami a omáčkami různých druhů a nebo populární lasagne.

Mleté maso je velice variabilní a můžete z něj připravit mnoho lahodných jídel.

Jednoduché recepty z mletého masa

Mleté maso je jednou z nejuniverzálnějších surovin v kuchyni. Je ideální pro rychlé a snadné večeře během všedního dne a lze z něj připravit vše od tacos až po karbanátky.

Recepty z mletého masa jsou skvělým způsobem, jak nasytit dav lidí nebo si jen zpestřit běžný týdenní jídelní plán. Ať už používáte hovězí, vepřové, kuřecí nebo krůtí maso, tyto nápady vám pomohou být při práci s mletým masem kreativní.

Špagety a masové kuličky

Tento klasický pokrm je jedním z nejoblíbenějších receptů z mletého masa. Mleté hovězí maso jednoduše smíchejte se strouhankou, vejci, česnekem a bylinkami a vytvarujte kuličky.

Osmažte je na pánvi a přidejte do jednoduché rajčatové omáčky a uvařených špaget. Podávejte se strouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.

Taco salát

Z mletého hovězího masa opečeme na pánvi koření taco a připravíme chutný taco salát. Přidejte fazole, kukuřici a nakrájená rajčata a poté je navrstvěte do velké mísy se salátem, sýrem a oblíbenými taco přílohami. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a guacamole.

Masová sekaná

Z mletého hovězího masa, strouhanky, vejce, cibule, česneku a bylinek připravte lahodnou sekanou. Vytvarujte bochník a pečte při 180 °C, dokud není upečený. Podávejte s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Chilli

Chilli je jedním z nejlepších receptů z mletého masa pro chladné letní večery. Mleté hovězí maso opečte na pánvi s cibulí, česnekem a chilli. Přidejte konzervovaná rajčata, fazole a kukuřici a vařte 30 minut. Podávejte s rozdrobeným sýrem, nakrájenou cibulí a zakysanou smetanou.

Burgery

Z mletého hovězího masa, soli, pepře, česneku a cibule připravte šťavnaté hamburgery. Vytvarujte placičky a grilujte, dokud nejsou propečené. Podávejte na houskách s oblíbenými přílohami.

Rychlovky z mletého masa

Vždy se vyplatí mít po ruce půl kila mletého masa. Mleté maso je všestranná surovina, která vám pomůže s rychlou a snadnou přípravou pokrmů. Abychom vám usnadnili plánování večeře, shromáždili jsme několik oblíbených receptů z mletého hovězího masa.

Neplněné papriky – recept

Pokud máte rádi plněné papriky, bude se vám tato rychlá verze líbit. Nabízí veškerou uklidňující chuť originálu, ale trvá jen půl hodiny. Místo vaření instantní rýže můžete použít 2 hrnky zbylé vařené rýže, pokud ji máte po ruce.

Ingredience na neplněné papriky

  • 1 hrnek nevařené instantní rýže
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 střední zelené papriky nakrájené na centimetrové kousky
  • 1/2 hrnku nakrájené cibule
  • 1 sklenice marinara omáčky
  • 1 a 1/2 lžičky kořenící směsi bez soli
  • 1/2 hrnku směsi drceného italského sýra
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup na neplněné papriky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Uvařte rýži podle návodu na obalu.
  2. Mezitím ve velké litinové nebo jiné troubě odolné pánvi opečte hovězí maso, zelenou papriku a cibuli na středním plameni, dokud maso nezrůžoví, nechte okapat. Vmíchejte rýži, marinara omáčku a směs koření. Vmíchejte sýr.
  3. Vmíchejte strouhanku a olej; posypte povrch. Pečte, dokud se neprohřeje a poleva nezíská zlatohnědou barvu, 8-10 minut.

Lasagne z pánve – recept

Skvělý rychlý recept na lasagne, které lehce připravíte na jedné pánvi.

Ingredience na lasagne z pánve

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 plechovka nakrájených rajčat s bazalkou, oreganem a česnekem, nerozpuštěná
  • 2 sklenice omáčky na špagety
  • 2/3 hrnku kondenzované cibulové polévky, neředěné
  • 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • 1 a 1/4 hrnku cottage sýra
  • 3/4 lžičky italského koření
  • 9 lasagní bez vaření
  • 1/2 hrnku rozdrobeného sýra Colby-Monterey Jack
  • 1/2 hrnku strouhaného polotučného sýra mozzarella

Postup na lasagne z pánve

  1. Ve velké pánvi vařte hovězí maso a česnek na středním ohni, dokud maso nezrůžoví, a rozbijte ho na drobné kousky; nechte okapat. Vmíchejte rajčata a omáčku na špagety; prohřejte. Přeneste do velké mísy.
  2. V malé misce smíchejte polévku, vejce, sýr cottage a italské koření.
  3. Vraťte 1 hrnek masové omáčky na pánev, rovnoměrně ji rozetřete. Navrstvěte 1 hrnek cottage sýrové směsi, 1-1/2 hrnku masové omáčky a polovinu těstovin, které rozlámejte, aby se vešly. Opakujte vrstvy sýrové směsi, masové omáčky a těstovin.
  4. Navrch dejte zbývající masovou omáčku. Přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 15-17 minut nebo dokud těstoviny nezměknou.
  5. Odstavte z ohně. Posypeme rozdrobenými sýry, přikryjeme a necháme 2 minuty stát nebo dokud se sýr nerozpustí.
Listové těsto můžete naplnit i masem a libovolnou zeleninou.

Závin z mletého masa a brokolice – recept

Každý kousek tohoto rychle připraveného zlatavého závinu je jako horký sendvič plný hovězího masa, brokolice a mozzarelly.

Ingredience na závin z mletého masa a brokolice

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1/2 hrnku nakrájené cibule
  • 3 hrnky mražené nasekané brokolice
  • 1 hrnek strouhaného polotučného sýra mozzarella
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • listové těsto

Postup na závin z mletého masa a brokolice

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Ve velké pánvi vařte hovězí maso a cibuli na středním ohni 6-8 minut nebo dokud hovězí maso nezrůžoví a nerozpadne se na drobky; nechte okapat.
  3. Vmíchejte brokolici, sýr, zakysanou smetanu, sůl a pepř; prohřejte.
  4. Z těsta vytvarujte obdélník a polovinu hovězí směsi dejte podélně do středu obdélníku.
  5. Na každé delší straně nakrájejte pod úhlem proužky o šířce 3 cm. Přeložte 1 proužek z každé strany přes náplň a konce přitiskněte k sobě; opakujte.
  6. Zopakujte to se zbývajícími přísadami, abyste vytvořili druhý cop. Pečte 15-20 minut nebo dozlatova.

Mleté maso je cenově dostupná a všestranná surovina, kterou lze použít v široké škále pokrmů. Mleté maso se neuvěřitelně snadno připravuje a je poměrně všestranné.

Může se smažit, péct nebo grilovat. Lze ho také použít jako přísadu do různých pokrmů, od tacos a burritos až po masové sekané a nákypy. Mleté maso lze použít také do polévek, dušených pokrmů a chilli.

Věříme, že jste si z našich tipů vybrali a příště už nebudete váhat, co z mletého masa tentokrát připravit.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang