Nejlepší recept na zapečené kuře s rýží

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoRýže

Zapečené kuřecí maso s rýží představuje vynikající kombinaci, kterou si můžete připravit hned několika různými způsoby. Představíme si recept na snadné a chutné kuře s rýží, zapečené v troubě.

Kuřecí maso je jedním z nejoblíbenějších druhů masa. Je nejen široce dostupné a snadno se připravuje, ale také ho snadno najdete v řadě úprav a druhů. Rýže je výživná, obsahuje vlákninu a je lepší volbou při cukrovce, srdečních chorobách a udržování hmotnosti. Mezi veganské recepty s rýží patří rajská polévka, z vegetariánských receptů s rýží burrito.

Kuřecí maso

Kuřecí maso je skvělým zdrojem mnoha klíčových živin, včetně bílkovin, niacinu, selenu a fosforu.
Zařazení kuřecího masa do jídelníčku může podpořit hubnutí, růst svalů a zdraví kostí.

Smažené a obalované kuřecí maso může obsahovat více nezdravých tuků, sacharidů a kalorií. Některé druhy kuřecího masa jsou také silně zpracované a konzumace zpracovaného masa je spojována s negativními účinky na zdraví.

Pečení kuřete patří mezi nejzdravější způsoby, jak si kuře vychutnat.

Smažené kuře, kuře z rožně a zapečené maso k obědu jsou některé druhy úpravy kuřecího, které byste měli v rámci zdravé výživy omezit nebo se jim vyhnout.

Rýže

Hnědá rýže je výživnější než bílá, ale většina bílé rýže je obohacena, aby se zvýšila její výživová hodnota. Zdá se, že bílá rýže nemá příliš velký vliv na hubnutí. Studie však ukazují, že hnědá rýže může podpořit hubnutí i udržení hmotnosti.

Bílá rýže má vyšší glykemický index, což znamená, že sacharidy se v ní rychleji přeměňují na cukr v krvi než v hnědé rýži. Vyšší příjem bílé rýže může mít za následek vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Bílá rýže je oproti hnědé rýži méně zdravá.

TIP: Vyzkoušejte další recepty s rýží včetně rizota bez masa, kuřecího masa s rýží, kuřecího rizota a kuřete na houbách s rýží.

Rýže s kuřecím masem

Kuře s rýží je obecně zdravé jídlo. Díky vysokému obsahu bílkovin v kuřecím mase a sacharidech v rýži pokrm dodává tělu energii. Nejzdravější variantou kuřete s rýží je grilované kuře s hnědou rýží.

Zapečené kuře s rýží – recept

Tento recept na pečené kuře v troubě s rýží si získal srdce lidí po celém světě. Rýže a šťavnatá pečená kuřecí stehna s kořením se pečou dohromady a příprava trvá méně než 10 minut.

Ingredience na zapečené kuře s rýží

  • 5 kuřecích stehenních řízků s kostí, kůži sundat
  • 1 cibule, nakrájená (hnědá, bílá nebo žlutá)
  • 2 stroužky česneku (velké), mleté
  • 2 lžíce (30 g) másla (nebo olivového oleje)
  • 1 a 1/2 šálku (270 g) nevařené bílé rýže
  • 1 a 1/2 šálku (375 ml) kuřecího vývaru, horkého
  • 1 a 1/4 šálku (315 ml) vody, horké (stačí z kohoutku)

Na obalení kuřete

  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 3/4 lžičky soli
  • černý pepř

Volitelně

  • olej ve spreji
  • čerstvé lístky tymiánu nebo jemně nasekaná petrželka

Postup na zapečené kuře s rýží

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Cibuli a česnek rozprostřete do zapékací mísy (asi 25 x 35 cm) a do jejího středu vložte máslo. Pečte 15 minut (po 12 minutách zkontrolujte, zda některé kousky příliš nezhnědly).
  3. Mezitím smíchejte kuřecí směs. Posypte jím kuře z obou stran.
  4. Vyjměte pekáč z trouby. Přidejte rýži a poté promíchejte.
  5. Kuře položte na rýži. Poté kuře obklopte kuřecím vývarem a vodou.
  6. Přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Odstraňte alobal, postříkejte kuře olejem (není povinné, kuřeti dodá hezčí povrch) a pečte dalších 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá.
  7. Nechte 5 minut stát, pak kuře vyjměte a rýži načechrejte. Podle potřeby ozdobte petrželkou nebo tymiánem, podávejte a pochutnejte si.
Kuře s rýží patří mezi oblíbené pokrmy.

TIP: Pečené kuře s rýží můžete připravit i s hnědou rýží. Přidejte navíc 1/2 šálku horké vody. Pečte přikryté 1 hodinu a pak 15 minut odkryté, dokud rýže nezměkne.

Pečené kuře s rýží – recept

Je sezóna teplých a uklidňujících zázraků z jednoho hrnce. Tento pokrm z pečeného kuřete s rýží, křupavou kůží stehen, bohatou, hedvábnou rýží a pikantním citronem je dokonalou večeří bez zbytečného povyku.

Ingredience na pečené kuře s rýží

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 kuřecích stehenních řízků s kůží
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 svazek čerstvé petrželky, nasekaný
  • vločky mořské soli
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých tymiánových lístků
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých listů rozmarýnu
  • 1 citron, kůra jemně nastrouhaná, šťáva
  • 300 g (1 a ½ šálku) dlouhozrnné rýže
  • 125 ml (½ šálku) bílého vína
  • 625 ml (2 a ½ šálku) tekutého vývaru Massel na kuřecí způsob

Postup na pečené kuře s rýží

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Do velké ohnivzdorné zapékací pánve nalijte olej. Kuře ochuťte.
  3. Vložte kuře kůží dolů do pánve a zahřívejte na střední teplotě.
  4. Vařte, dokud se tuk nezačne škvařit, a poté vařte dalších 6 minut nebo dokud kůže nezezlátne.
  5. Otočte a vařte 1 minutu nebo dokud nezhnědne. Přendejte kuře na talíř. Tuk v pánvi si ponechte.
  6. Do pánve přidejte cibuli a stonky petrželky. Ochuťte je vločkami mořské soli a za stálého míchání vařte 3-4 minuty do změknutí.
  7. Přidejte česnek, tymián, rozmarýn a citronovou kůru a vařte 1 minutu nebo dokud se nerozvoní.
  8. Přidejte rýži a míchejte, dokud se neobalí, a poté ji 1-2 minuty vařte, dokud se lehce neopeče.
  9. Přidejte víno a za stálého míchání vařte, dokud se nezredukuje. Poté přidejte vývar a hrst petrželky.
  10. Povařte a seškrábejte kousky, které se připekly na dno. Přiveďte k varu.
  11. Přidejte kuře kůží nahoru a vložte ho do omáčky. Pevně zakryjte alobalem a pečte 30 minut. Odkryté pečte dalších 10 minut dozlatova.
  12. Při podávání posypte zbylou petrželkou a pokapejte citronovou šťávou.
Kuře posypte petrželkou a pokapejte šťávou z citronu.

Recept na kuřecí plátky s rýží

Když můžete mít na stole česnekové, lahodné kuře s rýží za méně než 30 minut a čistit jen jeden hrnec, proč byste to neudělali?

Ingredience na kuřecí plátky s rýží

  • 500 g kuřecích prsou nakrájených na plátky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžička soli
  • 1/2 lžička pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 3/4 šálku dlouhozrnné bílé rýže
  • 2 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 2 šálky baby špenátu
  • 2 lžíce tučné smetany

Postup na kuřecí plátky s rýží

  1. Kuřecí prsa smíchejte s česnekovým práškem, solí a pepřem. Na 25centimetrové pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.
  2. Přidejte kuřecí prsa a za častého míchání je asi 3 minuty smažte, dokud nezhnědnou. Přidejte na pánev česnek a vařte dalších 30 sekund.
  3. Vmíchejte rýži a kuřecí vývar. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a přikryjte. Za občasného míchání vařte 20 minut.
  4. Odstavte pánev z ohně a na rýži položte baby špenát. Přikryjte a nechte 5 minut odstát.
  5. Odstraňte pokličku a dobře promíchejte. Vmíchejte smetanu a podávejte.
Pokud jde o pohodlí a komfort, nic se nevyrovná tomuto receptu na krémové kuřecí nudličky s rýží v jednom hrnci.

Kuřecí maso se špenátem – recept

Vychutnejte si naše krémové kuře se špenátem a velkým množstvím omáčky s rýží nebo bramborami jako přílohou. Servírujeme pro čtyři osoby a je to ideální večeře uprostřed týdne pro rodinu.

Ingredience na kuřecí maso se špenátem

  • 30 g nesoleného másla
  • 240 g baby špenátu
  • 4 kuřecí prsa bez kůže, nakrájená příčně na proužky
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané nebo nastrouhané
  • 200 ml dvojité smetany
  • 40 g Parmigiano Reggiano (parmezán), jemně nastrouhaného
  • vařená rýže nebo brambory k podávání (nepovinné)

Postup na kuřecí maso se špenátem

  1. Na velké pánvi na mírném ohni rozpusťte polovinu másla a jemně na něm povařte špenát (asi 2-3 minuty). Promíchejte a dobře okořeňte. Přendejte do cedníku a nechte okapat.
  2. Pokud v pánvi zůstane nějaká tekutina, vylijte ji a vytřete. Zbytek másla rozpusťte na stejné pánvi na středním plameni a otáčejte jím tak, aby bylo pokryto dno pánve.
  3. Kuře smažte 1-2 minuty za stálého míchání, dokud lehce nezezlátne. Dobře okořeňte. Přidejte česnek a smažte ještě 1 minutu, pak přilijte smetanu a za častého míchání vařte 15 minut, dokud se kuře nepropeče – dávejte pozor, aby se smetana nerozvařila.
  4. Vmíchejte 30 g sýra a všechen špenát, přičemž nejprve vymačkejte přebytečnou tekutinu. Duste dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí a kuřecí maso není propečené.
  5. Hotovost kuřete zkontrolujete tak, že propíchnete nejsilnější část masa, abyste se ujistili, že šťáva vytéká.
  6. Kuře posypte zbylým sýrem a podávejte s velkým množstvím omáčky, případně s rýží nebo bramborami.

TIP: Dalšími přílohami ke kuřecímu masu se špenátem jsou americké brambory, česnekové brambory a batátové hranolky .

Salát s hnědou rýží a grilovaným kuřetem – recept

Tento vynikající pokrm je výživný a snadný na přípravu, která zabere 20 minut. Je to skvělý způsob, jak využít zbytky kuřecího masa, a můžete do něj přidat zeleninu podle chuti vaší rodiny.

Ingredience na salát s hnědou rýží a grilovaným kuřetem

  • 3 šálky vařené hnědé rýže
  • 2 šálky grilovaných kuřecích prsou nakrájených na kostičky
  • 2 středně velká jablka nakrájená na kousky
  • 1 středně velká sladká červená paprika, nakrájená na kousky
  • 2 celerové kousky, jemně nasekané
  • 2/3 šálku nasekané zelené cibule
  • 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
  • 3 lžíce mleté čerstvé petrželky
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • listy hlávkového salátu, nepovinné

Postup na salát s hnědou rýží a grilovaným kuřetem

  1. Ve velké míse smíchejte prvních osm ingrediencí. V malé misce našlehejte ocet, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Nalijte na salát a promíchejte.
  2. Podávejte ihned nebo uchovávejte v chladničce. V případě potřeby podávejte v miskách vyložených salátem.
K salátu s rýží můžete podávat místo kuřecích prsou kuřecí stehýnka.

Kuřecí maso a špenát se k sobě hodí. Šťavnaté kuřecí maso vám dodá potřebné bílkoviny a špenát je plný živin. Navíc obojí skvěle chutná.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang