Grilované kuře na pivu – recept

Drůbeží masoGrilováníHlavní jídlaKuřecí masoMaso

Pokud si připravíte toto kuře grilované na plechovce od piva, připravte se na křehké, od kosti odpadávající celé kuře, které je uvnitř vláčné a na povrchu křupavé a obalené slanou, bylinkovou a křupavou kůží.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 90 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 celé kuře
  • 2 lžíce extra panenského olivového nebo jiného rostlinného oleje
  • 1 plechovka piva o pokojové teplotě
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých tymiánových lístků nebo 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce černého pepře

Postup

  1. Nejprve si připravíme gril. Pokud používáme dřevěné uhlí, položíme uhlí na jednu stranu grilu a druhou stranu necháme bez uhlí. Pokud používáme plynový gril, rozpálíme pouze polovinu hořáků.
  2. Z dutiny kuřete vyjmeme krk a vnitřnosti, pokud je kuře má. V malé misce smícháme sůl, pepř, tymián a směsí potřeme celé kuře. Po celém povrchu potřeme kuře také olivovým olejem.
  3. Ujistíme se, že naše plechovka piva je naplněná pouze z poloviny. Pokud chceme, můžeme do plechovky piva vložit snítku tymiánu či jiné bylinky. Kuře položíme na otevřenou plechovku tak, aby sedělo vzpřímeně a plechovka byla v jeho dutině.
  4. Umístíme kuře na chladnou stranu grilu a použijeme nohy a plechovku piva jako trojnožku, která kuře na grilu podepře a udrží ho stabilní.
  5. Přikryjeme gril a odejdeme. Nejméně hodinu kuře ani nekontrolujeme. Po hodině kuře zkontrolujeme a v případě potřeby obnovíme uhlí, používáme-li gril na dřevěné uhlí.
  6. Kuře kontrolujeme každých 15 minut, dokud teploměr na maso zapíchnutý do nejsilnější části stehna neukáže 74 °C. Celková doba přípravy se bude lišit v závislosti na velikosti kuřete a vnitřní teplotě grilu. Čtyřkilové kuře se obvykle peče přibližně 1,5 hodiny. Pokud nemáme teploměr na maso, zjistíme, zda je kuře hotové tak, že do něj hluboce píchneme nožem. Pokud je šťáva čirá, nikoliv růžová, je kuře hotové.
  7. Kuře opatrně přeneseme na tác nebo pánev. Dáváme pozor, protože plechovka s pivem i pivo uvnitř jsou poměrně horké. Nejlepším způsobem jak to udělat, je zasunout kovovou špachtli pod dno plechovky a vrchní část kuřete si přidržovat kleštěmi.
  8. Kuře necháme 10 minut odpočívat. Poté ho opatrně vyjmeme z plechovky. Pokud se kuře zasekne, položíme ho na bok a plechovku vytáhneme kleštěmi.

Tipy

  1. U tohoto receptu můžete také snadno experimentovat s vaším oblíbeným kořením nebo dokonce místo standardního piva použít víno či kořenové pivo.
  2. Místo plechovky od piva můžete též použít plechovku od zeleniny či fazolí. Jednoduše z plechovky sundejte víčko, vyprázdněte obsah, odstraňte etiketu a do plechovky nalejte pivo.
  3. Ke kuřeti na pivu se skvěle hodí např. bramborový salát, sladké brambory či kukuřičný chléb.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang