Tento recept na Pollo Asado, neboli grilované kuře, má charakteristickou chuť díky kyselým pomerančům, nicméně i stejný podíl čerstvé pomerančové a limetkové šťávy může být dobrý. Toto vynikající kuře podávejte spolu s vychlazenou sangrií.

Ingredience

  • 1 celé kuře
  • 1 svazek koriandru bez tvrdých stonků
  • 1 malá nahrubo nakrájená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 papričky habaňero
  • 1 šálek kyselé pomerančové šťávy
  • 2 lžíce pasty Achiote
  • 1 lžíce soli
  • rostlinný olej na grilování
  • plátky limetky na podávání

Postup

  1. Kuře nařízneme podél obou stran páteře kuchyňskými nůžkami nebo ostrým nožem. Odstraníme páteř, kterou si můžeme nechat na vývar, a otočíme kuře na prkénko tak, aby leželo prsíčky nahoru. Stiskneme střed prsou, dokud neuslyšíme prasknutí. To pomůže kuřeti ležet na grilu rovněji. Kuře osušíme.
  2. V mixéru rozmixujeme koriandr, cibuli, česnek, chilli papričku, šťávu z kyselých pomerančů, pastu Achiote a sůl.
  3. Kuře vložíme do uzavíratelného sáčku nebo velké mísy a zalijeme marinádou. Otočíme ho, aby se obalilo. Sáček uzavřeme, resp. mísu přikryjeme, a dáme do chladu nejméně na 4 hodiny, nejvýše na 1 den.
  4. Připravíme gril na středně silný nepřímý žár. V případě grilu na dřevěné uhlí položíme uhlí na jednu stranu roštu. Rošt potřeme olejem. Vyjmeme kuře z marinády a přebytečnou marinádu necháme odkapat zpět do sáčku nebo mísy. Kuře lehce osolíme.
  5. Grilujeme kuře kůží nahoru na přímém žáru asi 5 minut, dokud lehce nezuhelnatí. Otočíme ho a grilujeme dalších 5 minut, dokud není kůže i z druhé strany lehce spálená. Otočíme kuře zpět kůží nahoru a přesuneme ho do chladnější části grilu.
  6. Kuře přikryjeme a grilujeme přibližně 1 hodinu, dokud teploměr zapíchnutý do nejtlustší části stehen neukazuje 74 °C. Pokud kuře dosáhlo teploty, ale potřebuje ještě trochu barvy, vrátíme ho na teplejší část grilu a grilujeme ho na přímém žáru, dokud neztmavne, přičemž ho každou minutu kontrolujeme.
  7. Před porcováním přendáme kuře na prkénko a necháme ho 10 minut odpočívat. Podáváme s plátky limetky, kterou můžeme vymačkat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang