Tento recept na kuře na rožni je tak snadný, že se dá připravit na grilu s jednoduchým kořením. Občasné polévání máslovou směsí zajistí křupavou kůži a vláčné maso. Skvěle se hodí jako hlavní jídlo spolu s hranolky, salátem coleslaw nebo s jakoukoliv jinou přílohou. Za vyzkoušení stojí naložit maso v nejlepší marinádě na grilovaní.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 70 minut
  • Dodatečný čas: 10 minut
  • Celkem: 1,5 hodiny
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1 celé kuře
  • špetka soli
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1/4 lžíce mletého černého pepře

Postup

  1. Předehřejeme venkovní gril na vysokou teplotu a rošt lehce potřeme olejem.
  2. Kuřecí dutinu osolíme a přidáme špetku soli. Svážeme nohy kuchyňským provázkem a poté přivážeme i křídla. Kuře připevníme na nástavec na rožně.
  3. Umístíme rožně na předehřátý gril a grilujeme 10 minut.
  4. Mezitím rychle smícháme máslo, 1 lžíci soli, papriku a pepř. Ztlumíme gril na střední stupeň. Kuře potřeme máslovou směsí.
  5. Zavřeme víko a za občasného podlévání grilujeme na středním ohni zhruba 1-1,5 hodiny, dokud není kuře propečené a vnitřní teplota nedosáhne na 83 °C.
  6. Před porcováním vyjmeme kuře z rožně a necháme ho 10-15 minut odpočívat.

Postup porcování

  1. Kuře položíme prsíčky nahoru na prkénko.
  2. Odtáhneme jednu nohu od těla a prořízneme maso, dokud se neobjeví kyčelní kost. Poté za stehno zatáhneme silněji, dokud se neoddělí.
  3. Nožem oddělíme stehno a kýtu.
  4. Odtáhneme špičku křídla od prsou, dokud nebudeme moci snadno proříznout kloub.
  5. Odřízneme jedno z prosou od hrudní kosti. Postup opakujeme i s druhým prsem.

Tip

Uvařené kuře na rožni by mělo v mělké vzduchotěsné nádobě v ledničce vydržet dobré asi 4 dny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang