Bernská omáčka – recept

OmáčkyOmáčky a dipy
bernska-omacka-receptr

Bernská omáčka (béarnská omáčka), také známá jako „sauce béarnaise,“ je jednou z klenotů francouzské kuchyně. Tato lahodná omáčka je oblíbená pro svou bohatou chutí a krémovou konzistenci, která výrazně obohacuje pokrmy, jako jsou hovězí steak, ryby, kuře a zelenina. V tomto článku si podrobněji probereme historii, složení a způsob přípravy této lahodné omáčky.

Bernská omáčka má své kořeny ve francouzské kuchyni a je pojmenována po francouzském regionu Béarn. Tato omáčka byla poprvé popsána v 19. století a stala se rychle oblíbenou po celé Francii a později i ve světě.

Základními složkami béarnské omáčky jsou máslo, bílý víno, cibule, estragon (pelyněk) a šalotka. Estragon dodává omáčce charakteristickou chuť, která je svěží a lehce bylinková.

Při přípravě se estragon vaří ve vinném octu, což vytvoří základ pro tuto omáčku. Poté se smíchá se žloutky a máslem, což vytvoří bohatou a krémovou texturu. Šalotka přidává omáčce jemnou cibulovou chuť.

Tato omáčka se podává horká a je oblíbená pro svou schopnost zjemnit a vylepšit chuť pokrmu, k němuž je přidána.

Přestože příprava bernaise omáčky může být trochu náročná a vyžadovat pečlivé promíchání a kontrolu teploty, výsledná chuť stojí za to.

Pokud si přejete vyzkoušet něco z klasické francouzské kuchyně a zpestřit své pokrmy, bernaise omáčka je skvělou volbou. Buď můžete vyzkoušet její přípravu doma, nebo si ji dopřát v restauraci, kde ji podávají jako lahodnou omáčku k mnoha pokrmům.

Bernaise omáčka je omáčka holandského typu s přídavkem estragonu a skvěle doplňuje hovězí maso.

Bernská omáčka – recept

Pokud máte v oblibě steaky, určitě byste měli vyzkoušet náš dnešní recept na vynikající steakovou bernaise omáčku.

Bernská omáčka – ingredience

Na octový základ

  • 1 a 1/2 lžíce bílého vína
  • 1 a 1/2 lžíce bílého vinného octa
  • 1/4 lžičky černého pepře, nahrubo rozdrceného
  • 1/4 lžičky šalotky
  • 2 snítky estragonu

Na omáčku

  • 3 žloutky při pokojové teplotě
  • 1/4 lžičky soli
  • 225 g másla nakrájeného na 1 cm kostky
  • 1/2 lžíce estragonových lístků, jemně nasekaných
  • 1/2 lžíce kerblíku

Bernská omáčka – postup

  1. Přísady na octový základ vložte do malého hrnce a zapněte sporák na středně nízkou teplotu.
  2. Vařte 2 minuty, poté sundejte ze sporáku a nechte 5 minut odstát, aby se vylouhoval.
  3. Přeceďte a stlačte, abyste získali co nejvíce tekutiny. Měli byste mít asi 1 polévkovou lžíci tekutiny. Před použitím nechte 5 minut vychladnout.
  4. Máslo vložte do vhodné nádoby a ohřejte v mikrovlnné troubě, dokud se nerozpustí.
  5. Nechte stát 30 sekund, dokud se na dně neusadí mléčné bílky (to je mléčná sušina) a nad nimi vyčištěné máslo (zlatá část).
  6. Odlijte 175 g přepuštěného másla, zbylé mléčné bílky vyhoďte.
  7. Vložte žloutky, octový základ a sůl do vysoké úzké nádoby, do které se tyčový mixér vejde až po dno. Krátce rozmixujte, aby se spojily.
  8. S tyčovým mixérem zapnutým na nejvyšší stupeň pomalu přilévejte máslo po dobu asi jedné minuty.
  9. Po přidání veškerého másla mixujte dalších 10 sekund a pohybujte tyčovým mixérem nahoru a dolů.
  10. Přidejte 1 lžíci vody a rozmixujte. Podle potřeby přidávejte další vodu po lžičkách, dokud nebude omáčka hustá, ale zároveň natolik řídká, aby se dala rozetřít po steaku a hustě ho obalit. Vmíchejte estragon a kerblík.

Omáčka z bílého vína – recept

Jednou z nejoblíbenějších omáček, která dodává jídlu jemnost a lahodnou chuti, je omáčka z bílého vína. Tato omáčka se vyznačuje svěžím a komplexním profilem chuti a je ideálním doplněním k různým druhům masa, ryb, těstovin nebo zeleniny.

Omáčka z bílého vína – ingredience

  • 1/2 šálku bílého vína (nejlépe suchého)
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 stroužek česneku, nasekaný na drobné kousky
  • 1 šalotka, nasekaná na drobné kousky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • můžete přidat čerstvě nasekaný petržel nebo estragon pro vylepšení chuti

Omáčka z bílého vína – postup

  1. Do hlubšího hrnce si dejte bílé víno, kuřecí vývar, citrónovou šťávu, cibuli a česnek. Přiveďte směs k varu a nechte ji vařit, dokud tekutina nepoklesne na polovinu původního množství. To by mělo trvat asi 10-15 minut.
  2. Jakmile se tekutina sníží na polovinu, přidejte máslo a citrónovou kůru. Míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí a omáčka bude mít krémovou konzistenci. Nedovolte, aby omáčka vařila, pouze se zahřívala.
  3. Omáčku můžete dochutit solí a čerstvě mletým černým pepřem. Můžete také přidat čerstvé bylinky, jako je petržel nebo estragon, pro vylepšení chuti.
  4. Omáčku podávejte horkou jako doplněk k rybě, kuřecímu masu, těstovinám nebo zelenině.
Ideálním doplňkem k různým druhům masa, ryb, těstovin nebo zeleniny je právě omáčka z bílého vína.

Estragonová omáčka – recept

Tato omáčka, pojmenovaná podle své hlavní složky, estragonu, má výraznou chuť a aroma, které z ní činí skvělý doplněk k mnoha pokrmům. Estragonová omáčka se vyrábí především z čerstvého estragonu, což je aromatická bylina známá také jako pelyněk. Estragon má jemnou anýzovou a pikantní chuť, která dodává omáčce charakteristickou povahu.

Estragonová omáčka – ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1/2 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce estragonu (nasekaného)
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1/2 šálku smetany
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti

Estragonová omáčka – postup

  1. Rozehřejte máslo v hrnci na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a smažte je dozlatova.
  2. Přidejte nasekaný estragon a vařte další minutu, dokud se aroma estragonu uvolní.
  3. Přidejte bílé víno a nechte ho vařit, dokud se zredukuje na polovinu.
  4. Přidejte smetanu a vinný ocet. Vařte omáčku asi 5-7 minut, dokud se zahustí. Můžete přidat sůl a pepř podle své chuti.
  5. Omáčku přeceďte do hladké konzistence, abyste odstranili větší kousky estragonu a cibule.
Recept na omáčku Bernaise se vám bude hodit při přípravě pečeného hovězího nebo jehněčího masa, ale také chutná k rybám, kuřecímu masu a zeleninovým pokrmům.

Recept na omáčku ke grilovanému masu

Omáčka ke grilovanému masu může být tím pravým tajemstvím, které udělá z obyčejného pokrmu něco nezapomenutelného.

Recept na omáčku ke grilovanému masu – ingredience

  • 1/2 šálku kečupu
  • 1/4 šálku hořčice
  • 1/4 šálku medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku (rozmačkaného nebo nasekaného)
  • 1 lžička oleje (např. olivového)
  • sůl a pepř podle chuti

Recept na omáčku ke grilovanému masu – postup

  1. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience. Ujistěte se, že máte k dispozici kečup, hořčici, med, sójovou omáčku, česnek, olej, sůl a pepř.
  2. V malé misce smíchejte kečup, hořčici, med, sójovou omáčku a česnek. Pokud máte rádi silnější česnekovou chuť, můžete přidat více česneku. Přidejte také lžičku oleje pro hladší konzistenci omáčky.
  3. Přidejte sůl a pepř podle své chuti. Začněte s malým množstvím a můžete později přidat více, pokud budete potřebovat.
  4. Přeneste směs do malého hrnce a zahřejte ji na středním ohni. Nechte omáčku zahřát a stále míchejte. Když se začne vařit, snižte teplotu a nechte ji vařit 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Po vaření nechte omáčku vychladnout na pokojovou teplotu. Během chladnutí bude omáčka ještě více houstnout.
  6. Můžete omáčku použít k potírání masa během grilování, nebo ji nabídnout jako přílohu. Tato omáčka skvěle doplňuje chutě grilovaného kuřecího masa, vepřového, hovězího nebo dokonce grilovaných klobás.
Experimentujte s množstvím jednotlivých ingrediencí podle svých preferencí, až dosáhnete dokonalé rovnováhy sladké, pikantní a slané chuti.

Bernská omáčka, s její bohatou chutí a krémovou texturou, je bezpochyby jedním z pokladů francouzské kuchyně. Je známá svou schopností zlepšit chuť mnoha pokrmů, zejména masových jídel a ryb.

Přestože její příprava může být náročná a vyžadovat pečlivost a trpělivost, výsledek stojí za to. Je to omáčka, která může oživit vaše pokrmy a udělat z nich gastronomický zážitek.

Ať už si bernskou omáčku připravíte doma nebo si ji vychutnáte v restauraci, určitě oceníte její bohatou a plnou chuť. Je to jedna z těch omáček, které vám zanechají dojem a budou vás lákat na další kulinářské dobrodružství. S její historií sahající až do 19. století má béarnská omáčka stále trvalé místo ve světové kuchyni a nadále inspirovat kuchaře po celém světě.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang