Recept na pepřovou omáčku

OmáčkyOmáčky a dipySmetanová omáčka
peprova omacka

Tato jednoduchá pepřová omáčka je plná chuti a při servírování steaku rozhodně nesmí chybět. Červené víno, vysokotučná smetana a vývar vytvářejí bohaté, aromatické koření a chuť.

Pepřová omáčka chutná výborně zejména k nejrůznějším steakům a dalším masitým pokrmům. Podávat ji můžete ale třeba také k těstovinám nebo dokonce k rýži. Pepřová omáčka patří mezi populární omáčky k masu.

Jednoduchá pepřová omáčka – recept

Příprava pepřové omáčky nemusí být vůbec složitá, jak dokazuje tento snadný recept.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Počet porcí: 4
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience na jednoduchou pepřovou omáčku

  • 1 lžíce másla
  • 2 velké šalotky nakrájené nadrobno
  • 3 lžičky zeleného pepře ve slaném nálevu, okapané
  • 3 lžíce brandy
  • 100 ml červeného vína
  • 200 ml kvalitního hovězího vývaru
  • 4 lžíce vysokotučné smetany

Postup na jednoduchou pepřovou omáčku

  1. Do velké pánve s vysokým okrajem dáme máslo a na středním plamenu restujeme 5 minut šalotku a zrnka pepře, dokud šalotka nezměkne, ale nezhnědne.
  2. Přidáme brandy a vaříme, dokud se téměř nezredukuje.
  3. Do pánve nalijeme víno, zvýšíme teplotu a rychle vaříme, dokud se jeho množství nezredukuje na polovinu.
  4. Přidáme vývar a znovu redukujeme, tentokrát na 2/3, což trvá asi 5 minut. Do omáčky vmícháme smetanu a necháme ji mírně zhoustnout.
  5. Před podáváním se steakem zkontrolujeme, zda je omáčka ochucená podle našich představ.

TIP: Vyzkoušejte také recept na netradiční klobásovou omáčku.

Peprova omacka
Pepřovou omáčku můžete podávat ke steaku s hranolkami.

Nejlepší pepřová omáčka – recept

Díky tomuto postupu si doma připravíte tu nejlepší pepřovou omáčku, ke které se vždy budete rádi vracet.

Ingredience na nejlepší pepřovou omáčku

  • 1 lžíce másla
  • 2 velké šalotky, jemně nasekané
  • 3 lžičky zeleného pepře , ve slaném nálevu, okapané
  • 3 lžíce brandy
  • 100 ml červeného vína
  • 200 ml kvalitního hovězího vývaru
  • 4 lžíce dvojité smetany

Postup na nejlepší pepřovou omáčku

  1. Do velké pánve s vysokým okrajem dejte máslo a na středním plameni 5 minut smažte šalotku a kuličky pepře, dokud šalotka nezměkne, ale nezhnědne.
  2. Přidejte brandy a vařte, dokud se téměř nezredukuje.
  3. Do pánve nalijte víno, zvyšte teplotu a rychle vařte, dokud se jeho množství nezredukuje na polovinu. Přidejte vývar a znovu zredukujte, tentokrát na dvě třetiny, což bude trvat asi 5 minut.
  4. Do omáčky vmíchejte smetanu a nechte ji mírně zhoustnout. Před podáváním se steakem zkontrolujte, zda je omáčka ochucená podle vašich představ.

Pepřová omáčka – recept

Chcete si doma třeba ke steaku připravit pepřovou omáčku? Recept je překvapivě snadný – přesvědčte se sami.

Ingredience na pepřovou omáčku

  • 4 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • ½ lžíce slunečnicového oleje
  • 2 šalotky, oloupané a nadrobno nakrájené
  • ¼ lžičky soli
  • 3 lžíce brandy
  • 180 ml (¾ šálku) hovězího vývaru
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 120 ml (½ šálku) tučné smetany

Pepřová omáčka postup

  1. Vložte 3 lžičky zrnek pepře do zipového sáčku a nahrubo je rozdrťte válečkem (nebo použijte tlouček a hmoždíř, pokud ho máte). Nedrťte příliš, je lepší spíše struktura než jemný prášek. Dejte stranou.
  2. Na pánev přidejte máslo a olej a zahřejte je na středním plameni.
  3. Když se máslo rozpustí, přidejte šalotku, osolte drcené papriky z dřívějška a zbývající 1 lžičku celých zrnek pepře. Vařte 2-3 minuty, dokud šalotka nezačne měknout.
  4. Do pánve přidejte brandy, 1 minutu probublávejte a poté přidejte vývar a worcestrovou omáčku. Přiveďte k varu a prudce vařte 5 minut, dokud se množství nezredukuje na polovinu.
  5. Vmíchejte smetanu (pokud máte šťávu z restování steaku, přidejte ji do pánve také). Znovu přiveďte k varu a vypněte oheň.
  6. Podávejte na steaku.
Peprova omacka recept
Pepřovou omáčku můžete buďto nalít přímo na steak, nebo ji servírovat zvlášť v miskách.

Pepřová omáčka ze zeleného pepře – pepřová omáčka k masu – recept

Specifickým druhem pepřové omáčky k masu je pepřová omáčka ze zeleného pepře. Jak ji připravit?

Ingredience na pepřovou omáčku k masu

  • 2 lžíce másla
  • 1 červená cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 2 lžíce čerstvého zeleného pepře
  • 1 bobkový list
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 šálky smetany ke šlehání/tučné smetany
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl podle chuti

Postup na pepřovou omáčku ze zeleného pepře

  1. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte ji do měkka.
  2. Přidejte česnek a smažte dalších 30 sekund, poté přidejte pepř a bylinky.
  3. Jemně opékejte pepř, dokud se nerozvoní, a poté přilijte smetanu.
  4. Dochuťte citronovou šťávou a solí a nechte 10-15 minut mírně vařit, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne podle vašich představ.
  5. Podávejte.

Vepřové na pepři – recept

Hledáte recept na pepřovou omáčku i na maso? Můžete vyzkoušet tento návod na luxusní vepřové na pepři.

Ingredience na vepřové na pepři

  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 vepřové kotlety nakrájené na silné plátky (s kostí nebo bez kosti)
  • ½ lžičky soli nebo podle chuti
  • ½ lžičky pepře nebo podle chuti

Na pepřovou omáčku:

  • 1 lžíce nesoleného másla
  • ¼ šálku šalotky nakrájené nadrobno
  • ½ šálku koňaku nebo brandy
  • 1 šálek hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 šálek tučné smetany
  • 1 lžíce celých zrnek pepře nahrubo rozdrcených

Vepřové na pepři postup

  1. Uvařte vepřové kotlety: Vložte máslo a olej do velké pánve a zahřejte ji na středním plameni. Přidejte kotlety a opékejte je ze všech stran, asi 4 až 6 minut z každé strany.
  2. Neobracejte je, dokud nejsou z každé strany řádně opečené. Dbejte na to, abyste opekli i boky kotlet, zejména pokud používáte silnější kotlety.
  3. Kotlety nechte odpočinout: Přeneste kotlety na prkénko a před krájením je nechte 10 minut odpočívat.
  4. Na stejnou rozpálenou pánev přidejte lžíci másla a rozpusťte ji na středním plameni. Přidejte šalotky a vařte je asi 1 až 2 minuty, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout.
  5. Vmíchejte koňak a nechte ho povařit, přičemž seškrábejte dno pánve. Vařte, dokud se většina koňaku nezredukuje a nebude cítit alkohol. Do pánve přidejte hovězí vývar a dijonskou hořčici a přiveďte k varu. Vařte 2 až 3 minuty nebo dokud se omáčka trochu nezredukuje.
  6. Vmíchejte do pánve hustou smetanu a zrnka pepře a vařte další 2 minuty. Omáčku ochutnejte a podle potřeby ji osolte a opepřete.
  7. Vepřové kotlety podávejte s omáčkou přelitou lžící a s bramborovou kaší.

Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou – recept

K obědu či večeři si můžete uvařit také vepřové medailonky s pepřovou omáčkou podle následujícího receptu.

Ingredience na vepřové medailonky s pepřovou omáčkou

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 150 ml mléka (plnotučného nebo polotučného)
  • 1-2 lžičky brandy
  • 2 lžičky konzervovaného zeleného pepře
  • Sůl
  • Olivový olej
  • 400-500 g vepřové panenky nakrájené na medailonky

Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou postup

  1. V hrnci rozpusťte máslo s moukou a šlehejte, aby se v něm netvořily hrudky. Pomalu zašlehejte mléko a 2-3 minuty povařte, přičemž dávejte pozor, aby se omáčka nepřichytila ke dnu.
  2. Odstavte z ohně, vmíchejte brandy a zrnka pepře a podle chuti osolte. Odstavte.
  3. Velkou pánev lehce potřete olejem a nastavte vysokou teplotu. Přidejte medailonky a opékejte je z obou stran, dokud nezískají příjemnou barvu.
  4. Snižte teplotu na nejnižší stupeň, přidejte do pánve omáčku, přikryjte ji a 10-15 minut vařte, dokud nejsou medailonky propečené.
  5. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte během vaření trochu vody. Podávejte s bramborovou kaší a dušenou zeleninou.
  6. Pokud chcete tento recept ještě urychlit, kupte si medailonky předem nakrájené.
Peprova omacka recept
Pepřová omáčka chutná výborně nejen k propečenému steaku.

Pepřová omáčka na steak – smetanová pepřová omáčka – recept

Z pouhé hrstky ingrediencí si můžete doma připravit tuto vynikající pepřovou omáčku na steak. Tato smetanová pepřová omáčka se výborně hodí ke všem druhům masa.

Ingredience na pepřovou omáčku na steak

  • 1 velká šalotka
  • 1/2 svazku čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • 1 a 1/2 lžíce celých zrnek zeleného pepře ve slaném nálevu
  • 2 lžíce nesoleného másla, rozdělené
  • 1/2 lžičky soli, rozděleno
  • 1/2 šálku brandy nebo koňaku
  • 1 šálek hovězího vývaru nebo bujónu
  • 1/3 šálku husté smetany
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (nepovinné)

Smetanová pepřová omáčka na steak – postup

  1. Rozemelte 1 velkou šalotku. Nasekejte 1/2 svazku čerstvé pažitky najemno, abyste získali asi 3 polévkové lžíce. Vložte 1/2 lžičky celých zrnek černého pepře do hmoždíře a pěchovadla nebo mlýnku na koření a nahrubo rozdrťte.
  2. Slijte a propláchněte 1 a 1/2 lžíce zrnek zeleného pepře ve slaném nálevu.
  3. Vložte šalotku, 1 lžíci nesoleného másla a 1/4 lžičky košer soli do středně velké pánve na středním ohni. Za občasného míchání vařte, dokud šalotka nezměkne a na okrajích lehce nezhnědne, 2 až 3 minuty.
  4. Pánev stáhněte z ohně. Opatrně přidejte 1/2 šálku brandy nebo koňaku. Vraťte na středně silný oheň a vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu, asi 1 minutu.
  5. Přilijte 1 šálek hovězího vývaru, zrnka zeleného pepře a 1/4 lžičky zrnek černého pepře. Přiveďte k rychlému varu. Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu, asi 3 minuty.
  6. Přidejte 1/3 šálku husté smetany a zbývající 1 lžíci nesoleného másla a prošlehejte. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte do mírného zhoustnutí, 4 až 5 minut.
  7. Pokud chcete mít omáčku ještě hustší, smíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu se 2 lžícemi vody a za stálého šlehání přidejte do omáčky. Vařte ještě 1 minutu.
  8. Přidejte zbývající 1/4 lžičky soli. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte další solí a drceným černým pepřem. Omáčku podávejte po lžících na steaku, kuřecím mase nebo grilovaných houbách. Ozdobte pažitkou.

Hnědá pepřová omáčka – pepřová omáčka bez smetany – recept

Pokud smetanové omáčky nejsou zrovna vaším šálkem čaje, ale přesto byste si chtěli vyzkoušet pepřovou omáčku, můžete si připravit tuto hnědou pepřovou omáčku bez smetany.

Ingredience na hnědou pepřovou omáčku

  • 60 g nasekaného másla
  • 2 jemně nasekané šalotky
  • 1/4 šálku červeného vína
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 2 lžičky černého pepře

Pepřová omáčka bez smetany – postup

  1. Polovinu másla rozpusťte na střední pánvi na mírném ohni do pěny. Přidejte eschalot. Za stálého míchání vařte 5 minut nebo do změknutí. Přidejte červené víno.
  2. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední. Omáčku vařte 2 až 3 minuty nebo dokud se téměř neodpaří.
  3. Přidejte vývar a pepř. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou. Za občasného míchání vařte 10 až 12 minut nebo dokud se množství omáčky nezredukuje na polovinu a mírně nezhoustne.
  4. Šlehejte zbývající máslo, dokud se nerozpustí a omáčka mírně nezhoustne. Omáčku podávejte ke steaku.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang