Nejjednodušší verze jahod v čokoládě. Mléčnou čokoládu lze pro lepší vzhled pokapat bílou čokoládou. Jsou ideální na svatby, když se ozdobí polevou s motýlky, zvonečky, růžemi apod.

Čokoláda a jahody jsou klasickou kombinací, která nikdy nevyjde z módy. Sladká a chuť jahod se dokonale snoubí s krémovou bohatostí čokolády. Ať už pečete dekadentní dezert, nebo jen hledáte jednoduchou svačinku, přidáním jahod do čokoládového pokrmu jistě potěšíte každý jazýček.

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si vychutnat jahody a čokoládu, jsou dekadentní jahody máčené v čokoládě. Této šťavnaté kombinaci sladké a trpké chuti nelze odolat.

K přípravě této klasické pochoutky budete potřebovat čokoládové lupínky, dvojitý vařič a čerstvé jahody. Začněte zahříváním čokoládových lupínků ve dvojitém kotli na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Nezapomeňte čokoládu často míchat, aby se nepřipálila.

Jakmile je čokoláda rozpuštěná a hladká, namáčejte jahody jednu po druhé do rozpuštěné čokolády. Jahody namočené v čokoládě položte na pergamenem vyložený plech a nechte je vychladnout. Jakmile čokoláda ztuhne, můžete si vychutnat lahodnou kombinaci čokolády a jahod.

Ingredience na jahody v čokoládě

  • 500 g mléčné čokolády
  • 2 lžíce tuku
  • párátka
  • 500 g čerstvých jahod s lístky

Postup na jahody v čokoládě

  1. Rozpustíme čokoládu a tuku ve dvojitém kotli a občas promícháme, dokud nevznikne hladká hmota.
  2. Do vrcholků jahod (konce stopek) zapíchneme párátka. Držíme jahodu za párátko a ponoříme ji do čokoládové směsi.
  3. Otočíme jahodu dnem vzhůru a párátko zapíchneme do polystyrenového bloku nebo položíme jahodu na list pečícího papíru. Necháme čokoládovou polevu vychladnout.
  4. Postup opakujeme se zbývajícími jahodami.
Jahody zdobené čokoládou jsou efektivním pohoštěním na svatbách a jiných oslavách.

Co udělat z jahod

Chcete-li si dopřát trochu sofistikovanější pochoutku, zkuste připravit jahodový cheesecake s čokoládou. Tento bohatý a krémový dezert začíná vrstvou z grahamových sušenek, následuje vrstva smetanového sýra a jahodového pyré. Koláč doplňte vrstvou rozpuštěné čokolády a čerstvými jahodami.

Cheesecake pečte v troubě, dokud není na povrchu zlatohnědý. Jahodový cheesecake v čokoládě podávejte s kopečkem šlehačky a snítkou čerstvé máty.

Pro jednoduchou svačinu zkuste v misce smíchat nakrájené jahody a čokoládové lupínky. Je to snadný a chutný způsob, jak si vychutnat klasickou kombinaci jahod a čokolády.

Sladká a trpká chuť jahod se dokonale snoubí s bohatou a krémovou strukturou čokoládových lupínků. Tato svačinka je ideální pro rychlé a chutné pohoštění. Vyzkoušet můžete také jahodový koktejl, recept je opravdu snadný.

Vodní lázeň na čokoládu

K přípravě ovoce v čokoládě i k jiným dezertům potřebujete rozpustit čokoládu ve vodní lázni, poradíme vám, jak na to.

Co se týká druhu čokolády, nejlépe se pracuje s bílou čokoládou. Nejvíc náchylná na připálení je hořká čokoláda. Ale nenechte se omezovat, zvolte druh čokolády podle toho, k čemu ji potřebujete a co vám chutná, techniku a postupy určitě zvládnete.

Při rozpouštění čokolády je důležitá velikost čokolády. V zásadě platí, že čím menší kousky z tabulky čokolády nalámete, tím rychleji bude roztavena.

Doporučujeme pracovat s kvalitní čokoládou ve formě čokoládových dropsů, peciček, pecek nebo čokoládové čočky, což jsou různá označení pro průmyslově vyráběné čokoládové polotovary určené pro další zpracování.  

Vodní lázeň

Na hrnec s horkou až vroucí vodou položíme skleněnou nebo nerezovou mísu s čokoládovými peckami nebo nalámanými kousky tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny vody. Dejte na to pozor, pokud by se dotýkalo vařící vody, čokoláda by se připalovala.

Ještě před začátkem práce si připravíme vedle sporáku složenou utěrku, na kterou na konci tavícího procesu postavíme horkou mísu s čokoládou.

Čokoláda v míse se bude pomalu zahřívat horkou párou vystupující z vodní lázně a tát. Nezapomeňte ji míchat, aby se zahřívala a tála rovnoměrně. Tento způsob rozpouštění čokolády je jednoduchý, efektivní a máme ho naprosto pod kontrolou. Pozor si musíme dát jenom na dvě věci.

Zaprvé, aby se bublající voda z hrnce nedostala v žádném množství do tající čokolády. I malá kapka vody totiž stačí k tomu, aby zničila spoustu čokolády. Dbejte na do i při vylévání čokolády z mísy k další práci.

Vybírejte proto mísu a hrnec tak, aby mísa dobře přiléhala na okraj hrnce a přiměřeně z něj přečnívala. Myslete při výběru pomůcek taky na to, že mísu musíte během míchání čokolády přidržovat.

Druhé riziko tohoto způsobu rozpouštění čokolády je bezpečnostní: odkládejte mísu s hotovou čokoládou z hrnce opatrně, nejlépe pomocí chňapek a myslete na to, že dno mísy je velice horké a mokré. Proto mísu po sejmutí z hrnce postavte na připravenou kuchyňskou utěrku.

Bílé odrůdy jahod budou v kombinaci s tmavou čokoládou vypadat velice efektivně.

Ovoce v čokoládě

Sladká a lahodná kombinace ovoce a čokolády těší lidi po celém světě už po staletí. Ovoce v čokoládě představuje požitek, který uspokojí každý mlsný jazýček. Díky široké škále druhů ovoce, z nichž si můžete vybírat, existují nekonečné možnosti, pokud jde o vytváření lahodných čokoládových výtvorů.

Chuťové kombinace ovoce a čokolády jsou nekonečné – od trpkých malin po sladké banány. Čokoláda poskytuje krémový, bohatý základ pro jakýkoli druh ovoce, což umožňuje různé chuťové profily a textury.

Mléčná, hořká a bílá čokoláda jsou oblíbenou volbou pro kombinaci s ovocem a lze je různě kombinovat, abyste získali skutečně jedinečný zážitek. Hořká čokoláda je obzvláště vhodná pro zvýraznění přirozené sladkosti ovoce, jako jsou jahody, borůvky a maliny.

Ovoce můžete použít také k výrobě sladkých a krémových lanýžů nebo můžete cupcakes a jiné dezerty doplnit kousky ovoce v čokoládě.

Bílé jahody

Jakkoli bílé jahody mohou znít jako výdobytek moderního pěstitelství, zmínky o bílých jahodách se objevují i v herbáři z roku 1613. Bílé jahody vypadají nezrale, ale opak je pravdou. Toto ovoce má červená pouze semínka a pochutnáte si na něm právě, když zbělá.

Bílé jahody ocení především alergici, sice tyto jahody vypadají nezrale, ale není to pravda. Na bílých jahodách (odrůdách jahod a jejich plodech) si pochutnáte právě, když zbělají. Rozdíl oproti červeným plodům jahodníků je v absenci proteinu Fra A 1 (Fragaria allergen A1), který může jak za červenání jahod, tak za alergie na ně.

Není to však až tak jednoduché, velký podíl na červenání jahod má i sluníčko a antokyany produkované právě slunečním zářením. Právě absence tohoto proteinu způsobuje, že některé odrůdy nedosáhnou červené barvy a zůstávají tak bílé.

Dezerty z jahod

Inspirujte se některými našimi tipy na lahodné jahodové dezerty.

Zdobení čokoládou

Čokoláda je klasickou možností zdobení dezertů a moučníků. Na výběr máte několik možností, jak s její pomocí dozdobit váš moučník.

Čokoládová poleva

V rendlíku na co nejmenším teple nebo v misce na vodní lázni zahřejte 125 ml smetany ke šlehání a 150 g nalámané tmavé čokolády. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Dejte stranou z tepla a pár minut počkejte. Pak s ní ozdobte dezerty podle vaší chuti. 

Čokoládové hobliny

Na drobnější cukroví volte drobnější strouhané hoblinky, pro větší kousky hoblinky naškrábejte. Čokoláda se v teple (a tedy i ve vašich rukou) rychle rozpouští, proto ji nejprve vychlaďte v lednici nebo krátce v mrazáku. Pak ji nastrouhejte na struhadle (pro jemné hoblinky) nebo naškrábejte škrabkou na zeleninu (pro větší hoblinky).

Čokoládový krém

Do misky si připravte 125 g čokolády a 20 g másla. Vedle si přiveďte k varu 100 ml smetany a poté jí přelijte čokoládu s máslem. Dobře promíchejte, až se všechny přísady rozpustí a smísí. Krém nechte vychladnout a pomocí cukrářského sáčku jím zdobte cukroví.

Čokoládové cákance

Cukroví rozložte vedle sebe na potravinářskou folii nebo pečicí papír, do cukrářského sáčku s tenkou špičkou dejte čokoládovou polevu a několikrát přejeďte nad cukrovím. Snadno tak vytvoříte vodorovné čáry nebo mřížku.

Kromě cákanců můžete čokoládovou polevou samozřejmě také polévat nebo naopak namáčet celé kousky cukroví.

Při zdobení čokoládou zkombinujte více barev čokolády pro lepší efekt.

Romantická večeře doma – recepty

Jahodové dezerty jsou jako stvořené pro závěr romantické večeře pro dva. A co podávat jako hlavní chod?

Jahody a čokoláda jsou klasickou kombinací, která jistě potěší každý jazýček. Ať už pečete dekadentní dezert, nebo hledáte jednoduchou svačinku, přidání jahod do vašeho čokoládového výtvoru bude jistě hitem. Vychutnejte si sladkou a trpkou chuť jahod ve spojení s krémovou bohatostí čokolády v různých lahodných pochoutkách.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang