citronovo-makovy2bdort-9785009

Pozor! Vyhlašuji nejvyšší stupeň pohotovosti. Po našem panelovém domě se v pozdních nočních hodinách (nebo tedy brzkých ranních – záleží, kam řadíte tři hodiny po půlnoci) pohybují dvě podezřelá individua, vyznačující se výrazným nedostatkem svrchního oděvu. Běhají z patra do patra a očichávají lidem dveře a přidušeně na sebe pokřikují „Máš?“! Úchyláci!Narušitelé nočního klidu! Nemravové!

Sobota, tři hodiny ráno/v noci. Můj muž se vzbudí a malátně se plíží směrem k záchodu. Mě vzbudí až štrachání klíče v zámku. „Kam probůh jde? Co blázní? Neříkejte mi, že bude na stará kolena náměsíčnej!,“ běží mi hlavou. Poslepu a popaměti se vydám za ním. „Co blbneš?!!!,“ běžím za ním. V tom to bouchne do nosu i mě. Kouř.

„Někde hoří!“ A tak jen v kraťáskových pyžamech a tlustých vlněných ponožkách lítáme z patra do patra, očicháváme každé vchodové dveře a hledáme zdroj dýmu, kterého je plná chodba. „Máš?!“ „Nemám!“ „Máš?“ „Nemám, nahoře dobrý! Míň dýmu a míň smradu!“ „Tak dolů! Co výtah?“ „Výtah dobrý!“ 

V tu chvíli vychází i naše sousedka. „Cítíte to taky?“ „Ano! A nebyl by to tady první požár!“ Nakonec jsme identifikovali coby zdroj štiplavého kouře byt v patře pod námi. Paní sousedka zvoní, neb dotyčného zná. Dveře se otevřou vzapětí, s další dávkou kouře. „Promiň, že rušíme, ale někde tady hoří.“ „Neee, jen jsem spálil vajíčka…“ „Tak dobrou.“ Ano, drama skončilo velmi záhy. Ovšem řeknu vám, že ta vajíčka podle „výraznější vůně“ rozhodně nebyla poživatelná. 

Po tomhle nočním dobrodružství jsme převlékli načichlá pyžama a zalehli do postele. Za další půlhodinu zvoní zvonek. Druhá paní sousedka. „Omlouvám se, že ruším, vím, že je strašně pozdě, ale říkala jsem si, že jste mladí a vezmete to sportovně… Ale někde tady hoří! Vzbudil mě štípání očí a zjistila jsem, že mám byt plný dýmu!“ Můj milý jí uklidnil, že nebezpečí bylo odhaleno a zneškodněno a všichni jsme zalehli. No a jaká byla vaše sobotní noc? Já doufám, že o dost „nudnější“!

Celou dobu jsem se modlila, aby fakt nehořelo. „Stihli bychom sebrat kočičky? Proklatě, vždyť na sobě máme pyžama! Opravdu chci, aby mě hasiči viděli v pyžamu? Opravdu chci v pyžamu uhořet?,“ běželo mi hlavou. A samozřejmě, v neposlední řadě jsem se nemohla zbavit jedné zcela neodbytné myšlenky… „Vždyť mám, probůh, v lednici dort do Kavárny Kočičí!!!“

Ano, racionální myšlení v krizových situacích není mou silnou stránkou. Byl to tedy jiný než tento citronovo-makový, ale stejně by ho byla škoda. Každopádně TENHLE by zaručeně BYL na seznamu důležitých věcí do nouzového zavazadla! Vím to skoro na 100%. I když možná bych si vybrala bundu. Naštěstí to nemusím zjišťovat… 

Citronovo-makový dort s pusinkami 

Ingredience:

Citronový krém lemon curd: 

  • 4 žloutky 
  • 70 ml citronové šťávy 
  • 70 g krupicového cukru 
  • 50 g másla 
  • jemně strouhaná kůra ze dvou citronů 

Pusinky:

  • 2 bílky 
  • 125 g krupicového cukru 

Korpus:

  • 125 g změklého másla 
  • 1 a 1/2 hrnku cukru 
  • 3 velká vejce 
  • 2 hrnky hladké mouky 
  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • 2 lžičky sody 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1 a 1/3 hrnku podmáslí 
  • 1 velký citron (nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva) 
  • 2 lžíce nemletého máku 

Krém:

  • 2 balení (celkem 500 g) mascarpone 
  • 2 balení (celkem 250 g) krémového sýra 
  • 1 dávka domácího citronového krému (lemon curd) 
  • 1 balení (250 ml) smetany ke šlehání 
  • + moučkový cukr na doslazení 

Postup

I několik dní předem si můžete připravit domácí lemon curd. Já jsem použila recept od Kitchenette. Všechny ingredience (žloutky, cukr, citronová šťáva a kůra a máslo) vložte do rendlíku a na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. 

Citronový krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat, ještě horký ho nalijte do čisté vyvařené sklenice. V uzavřené skleničce vám v lednici vydrží i týden. Upřímně ale doporučuji ho uvařit maximálně den předem, protože by se vám mohlo stát, že se z lednice vypaří Já tomu říkám bermudský trojúhelník, kde mizí všechno dobré… 

Stejně tak sněhové pusinky můžete připravit v předstihu. Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte papírem na pečení. Mísu (nejlépe od robotu) s bílky a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou. Když se cukr zcela rozpustí, došlehejte sníh pomocí robotu. Šlehejte na střední výkon asi 6 – 8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení.

Sněhem naplňte sáček s nástavcem s drobnými zoubky a na pečící papír stříkejte různě velké špičky sněhu. Nechte takto připravené pusinky sušit v troubě 2 hodiny. Poté je nechte dokonale vychladnout.

Pokud už máte hotové pusinky i krém lemon curd, připravte korpus. Troubu vyhřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy – boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte. 

Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Oba druhy mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Moučnou směs, podmáslí smíchané a citronovou šťávu přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky.

Nakonec ručně vmíchejte mák a citronovou kůru. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct. Pečte 20 minut odkryté a 25 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě. 

Předposledním krokem je příprava krému. Prošlehejte společně mascarpone, krémový sýr a lemon curd, nakonec lehce vmíchejte ušlehanou smetanu. Krém doslaďte moučkovým cukrem podle vlastní chuti. 

Pokud je třeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho dvakrát vodorovně prokrojte. Spodní část korpusu potřete 1/4 krému, přiklopte dalším dílem korpusu, znovu ozdobte 1/4 krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a celý dort potřete kolem dokola zbylou polovinou krému. Dejte alespoň na hodinu vychladit. Před podáváním vršek dortu ozdobte pusinkami a případně trošičkou máku. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang