A tak chudák kokosovo-limetkový dort čekal na svou chvíli slávy skoro rok! Naštěstí měla kolegyně narozeniny a mě osvítil duch svatý. Prostě najednou vyplaval na povrch té mé myšlenkové změti jako by se nechumelilo. A tak jsem ho okamžitě upekla znovu a do této chvíle prostě nechápu, jak se vůbec na něco tak lahodného dá zapomenout. Je to jednoduše láska na první ochutnání.

TIP: Jako skvělý letní dezert lze připravit i citronový sorbet.

Kokosovo-limetkový dort se sněhovými pusinkami 

Ingredience na korpus: 

  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť 
  • špetka soli 
  • 150 g krupicového cukru 
  • 125 ml mléka 
  • 160 g hladké mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 50 g strouhaného kokosu 
  • + kokosový likér Malibu na pokapání korpusu 

Limetová pěna: 

  • šťáva ze 4 limetek a nastrouhaná kůrá ze 3 
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka 
  • 600 ml smetany ke šlehání 
  • 6 plátků želatiny 
  • moučkový cukr na doslazení 

Pusinky: 

  • 1 bílek 
  • 62 g krupicového cukru 

Na dokončení: proužky limetkové kůry na ozdobu (připravte před vymačkáním a zabalte do namočené papírové utěrky, aby neoschly). 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 22 cm (pro vyšší dort) nebo 26 cm (pro nižší dort) vyložte papírem na pečení (dno i boky). Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný nadýchaný sníh.
  2. V jiné míse ušlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny. Mouku s práškem do pečiva přesejte přes jemné sítko, abyste odstranili případné hrudky, a smíchejte ji s kokosem.
  3. Po částech do žloutků zapracujte moučno-kokosovou směs a mléko. Nakonec stěrkou opatrně zapracujte do těsta sníh. Těsto nalijte do připravené formy, stěrkou urovnejte povrch a pečte 25-30 minut.
  4. Dokonalé propečení korpusu vyzkoušejte zapíchnutím špejle nebo párátka do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový.
  5. Nechte korpus vychladnout ve formě. Vychladlý korpus seřízněte do roviny a pokropte kokosovým likérem Malibu.
  6. Poté ho položte na podložku a stáhněte do vyššího cukrářského ráfku vyloženého papírem na pečení nebo pevnější fólií (osvědčili se mi pevnější průhledné kancelářské desky na papíry rozstříhané na pruhy) – viz Poznámka.
  7. Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Kondenzované mléko smíchejte s limetkovou šťávou a kůrou. Opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu.
  8. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji v rendlíku zahřejte. Když se rozpustí, stáhněte ji ihned z plotny a vmíchejte 2-3 lžíce připravené náplně.
  9. Želatinovou směs vraťte zpět k náplni a dobře promíchejte. Náplň nalijte na korpus, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice. Chlaďte minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. 
  10. Připravte meringue. Mísu (nejlépe od robotu) s bílkem a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou.
  11. Když se cukr zcela rozpustí, došlehejte sníh pomocí robotu. Šlehejte na střední výkon asi 6 – 8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky.
  12. Sněhem naplňte sáček s nástavcem s drobnými zoubky a na povrch dortu stříkejte různě velké špičky sněhu. Zapečte flambovací pistolí. 
  13. Těsně před podáváním ozdobte proužky limetové kůry. Pozor, budou osychat, takže krásné budou pouze chvíli. Pokud tedy bude limetkový dort déle „čekat na svou chvíli“, proužky kůry vynechte.

Poznámka:

  • Pokud nemáte ráfek, můžete korpus vrátit do formy, ve kterém jste ho pekli (ovšem nezapomeňte ho znovu vyložit papírem na pečení nebo fólií). Vzhledem k tomu, že korpus nebude doléhat až k okraji, krém možná zateče i kolem korpusu. Dejte si záležet, aby byl korpus ve formě zarovnaný na střed a mezerka po okraji tedy všude stejná.
  • Krém je poměrně hustý, takže do mezerky vůbec zatéct nemusí a pokud se tak někde stane, případné nedostatky je po vychlazení možné poupravit tenkým ostrým nožem. Můžete ho i lehce nahřát v horké vodě (nezapomeňte ho osušit). 
  • Pokud naopak chcete, aby krém zatekl opravdu až dolů a po celém obvodu, použijte např. o kousek větší formu a zkuste nejdříve kolem dokola nalít trochu krému a opravdu lehounce poklepat formou o linku. Poté dolijte zbytek krému, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang