Čokoláda i arašídové máslo si spolu dokonale rozumí. Tak proč je nezkombinovat například v dokonalém koláči se špetkou mletého oříšku?
Arašídové máslo nebo burákové máslo je lahodná pochoutka, kterou si můžete vychutnat samotnou na lžičce. Jedná se ale také o všestrannou surovinu, kterou můžete využít v celé řadě receptů na slaná i sladká jídla.
Recepty z arašídového másla – recepty z burákového másla
Bílkovinami nabité arašídové máslo má v kuchyni obrovský potenciál. Mezi recepty z arašídového másla, které si můžete připravit, patří třeba palačinky s arašídovým máslem, brownies s arašídovým máslem, čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem nebo dokonce arašídové bonbony.
Čokoládový koláč s arašídovým máslem je oblíbenou pochoutkou v nejedné kvalitní cukrárně či kavárně. Upéct si ho ale můžete i doma, a to hned v několika různých variantách. Jaký je nejlepší recept na čokoládový koláč s arašídovým máslem? Vyberte si ten váš.
Pokud by jste měli chuť spíše na ovoce, vyzkoušejte borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou.
Koláč s arašídovým máslem – recept
V tomto lahodném koláči s arašídovým máslem se dokonale snoubí chuť arašídů, čokolády a jemné smetany.
Ingredience na koláč s arašídovým máslem
Na krustu
- 150 g nasucho pražených solených arašídů
- 110 g cukru
- špetka mletého hřebíčku
- 60 g rozpuštěného nesoleného másla
- 170 g hořké čokolády
- 60 ml tučné smetany
Na náplň
- 370 ml mléka
- 2 velká vejce
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 125 g smetanového sýra
- 130 g krémového arašídového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 20 g hořké čokolády
- 310 ml tučné smetany, vychlazené
- 1 lžíce moučkového cukru
Koláč s arašídovým máslem – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V kuchyňském robotu rozmixujte arašídy, cukr a hřebíček, dokud směs nebude připomínat hrubý písek. Poté vmíchejte máslo.
- Oříškovou směs rovnoměrně vtlačte na dno 25 cm formy a pečte asi 15 minut.
- Nechte vychladnout.
- Čokoládu se smetanou rozpusťte za stálého míchání dohladka a poté čokoládu rozetřete na korpus.
- Mléko, vejce, moučkový cukr, kukuřičný škrob a sůl rozšlehejte ve středně velkém hrnci a vařte, dokud směs nezíská konzistenci majonézy, tedy asi 2 minuty. Poté přendejte do mísy.
- Do směsi zašlehejte smetanový sýr, arašídové máslo a vanilku.
- Rovnoměrně rozetřete náplň na čokoládu a dejte vychladit.
- Čokoládu na polevu rozpusťte.
- Smetanu na polevu vyšlehejte s moučkovým cukrem. Vmíchejte velkou lžíci smetany do čokolády a poté všechnu čokoládu vmíchejte do smetany.
- Šlehačkovou polevu rozetřete na koláč. Před podáváním nechte alespoň 30 minut chladit.
Arašídový dort – recept
Připravte si doma vynikající arašídový dort, který můžete servírovat třeba jako nedělní rodinný dezert.
Ingredience na arašídový dort
Na krustu
- 150 g nasucho pražených solených arašídů
- 110 g cukru
- špetka mletého hřebíčku
- 60 g rozpuštěného nesoleného másla
- 170 g obyčejné čokolády
- 60 ml dvojité smetany
Na náplň
- 370 ml mléka
- 2 velká vejce
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- špetka soli
- 125 g smetanového sýra nakrájeného na kousky
- 130 g krémového arašídového másla
- 1 lžička čisté vanilkové esence
Na polevu
- 20 g obyčejné čokolády
- 310 ml dvojité smetany, chlazené
- 1 lžíce moučkového cukru
Arašídový koláč postup
- Připravte si krustu: Předehřejte troubu na 180 °C. V kuchyňském robotu rozmixujte arašídy, cukr a hřebíček, dokud směs nebude připomínat hrubý písek. Vmíchejte máslo.
- Oříškovou směs rovnoměrně vtlačte na dno 25cm pružinové formy a pečte, dokud neztuhne, asi 15 minut. Odstavte, aby mírně vychladla.
- Zpracujte náplň: Čokoládu se smetanou rozpusťte v mikrovlnné troubě za stálého míchání každých 30 sekund dohladka a poté čokoládu rozetřete na korpus. Během přípravy náplně nechte krustu zmrazit.
- Mléko, vejce, moučkový cukr, kukuřičnou mouku a sůl rozšlehejte ve středním hrnci. Pokračujte ve vaření, dokud nebude mít konzistenci majonézy, tedy ještě asi 2 minuty. Přendejte do mísy.
- Do směsi zašlehejte smetanový sýr, arašídové máslo a vanilku. Rovnoměrně rozetřete na čokoládu a dejte do chladničky, dokud nevychladne, nebo přes noc.
- Připravte polevu: Čokoládu za stálého míchání každých 30 sekund rozpusťte v mikrovlnné troubě, dokud nebude hladká.
- Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem, dokud nebude mít mírně tuhé špičky. Vmíchejte velkou lžíci smetany do čokolády a poté všechnu čokoládu vmíchejte do smetany.
- Koláč vyjměte z formy. Šlehačkovou polevu rozetřete na koláč pomocí odsazené stěrky. Před podáváním nechte alespoň 30 minut chladit.
Moučník s arašídovým máslem – recept
Na tento lahodný moučník s arašídovým máslem můžete samozřejmě použít kupované burákové máslo, vyzkoušet ale můžete i domácí arašídové máslo.
Ingredience na moučník s arašídovým máslem
- 85 g másla
- 2 šálky grahamových sušenek, nadrobených
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 šálky čokoládových lupínků
- 4 lžíce arašídového másla
- 1/2 lžičky soli
Moučník s arašídovým máslem – postup
- Grahamové sušenky vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemný prášek.
V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo s 1 a 1/2 šálku arašídového másla. - Do velké mísy přidejte máslo a 1 a 1/2 hrnku arašídového másla, které jste právě rozpustili. Přidejte grahamové sušenky, moučkový cukr, sůl a dobře promíchejte.
- Vhodnou pečicí formu vyložte pergamenovým papírem. Nalijte směs do formy a rovnoměrně ji rozetřete.
- Vložte na 20 minut do chladničky.
- Zatímco se spodní vrstva chladí v lednici, připravte si vrchní vrstvu. Na vrchní vrstvu rozpusťte v mikrovlnné troubě čokoládové lupínky se 4 lžícemi arašídového másla. Občas promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
- Rozpuštěnou čokoládu rozetřete na připravený korpus. Před nakrájením na čtverce nechte alespoň hodinu odležet v chladničce. Tím zabráníte popraskání čokoládové polevy.
Cheesecake s arašídovým máslem – recept
Milujete cheesecaky – ať už s ovocem, nebo třeba různé nepečené cheesecaky? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento vynikající cheesecake s arašídovým máslem.
Ingredience na cheesecake s arašídovým máslem
Na korpus
- 227 g grahamových sušenek
- 100 g másla
Na náplň
- 680 g smetanového sýra
- 188 g práškového cukru
- 270 g krémového arašídového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml smetany
Na polevu
- 120 ml tučné šlehačky
- 113 g čokolády
Cheesecake s arašídovým máslem – postup
- Grahamové sušenky vložte do mísy kuchyňského robotu a rozemelte na jemno. Přidejte rozpuštěné máslo a pulzujte, dokud se nerozmočí. Důkladně vymažte dno a stěny pružinové formy.
- Nalijte krustu do připravené formy. Pomocí dna odměrky nebo ploché sklenice pevně vtlačte kůrku na dno a po stranách formy. Uložte do chladničky.
- V míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem šlehejte smetanový sýr po dobu jedné minuty nebo dokud nebude hladký a krémový, přičemž seškrábejte stěny a dno mísy.
- Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání do hladka. Přidejte arašídové máslo, vanilku a hustou smetanu, přičemž mezi jednotlivými přídavky šlehejte a podle potřeby seškrabujte stěny mísy.
- Směs šlehejte při středně vysokých otáčkách asi 2 minuty, nebo dokud nebude zcela hladká a krémová.
- Tvarohovou směs nalijte do pružinové formy. Uložte do chladničky na nejméně 6 hodin nebo přes noc.
- Připravte polevu: V malém hrnci přiveďte hustou smetanu k varu, pak ji stáhněte z ohně a přidejte nasekanou čokoládu. Smetanu můžete také ohřát v mikrovlnné troubě. Nechte 1 minutu stát a pak míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Míchejte, dokud není hladká. Před přelitím cheesecaku nechte 5 minut vychladnout.
- Před podáváním vraťte cheesecake na další hodinu do chladničky, aby se zchladil.
- Pokud je cheesecake příliš sypký na krájení a podávání, zmrazte ho na 30 minut až 1 hodinu, aby ztuhl. Uchovávejte v chladu nebo zmrazené.