cokoladovo-arasidovy_kolac

Čokoláda i arašídové máslo si spolu dokonale rozumí. Tak proč je nezkombinovat například v dokonalém koláči se špetkou mletého oříšku?

Arašídové máslo nebo burákové máslo je lahodná pochoutka, kterou si můžete vychutnat samotnou na lžičce. Jedná se ale také o všestrannou surovinu, kterou můžete využít v celé řadě receptů na slaná i sladká jídla.

Recepty z arašídového másla – recepty z burákového másla

Bílkovinami nabité arašídové máslo má v kuchyni obrovský potenciál. Mezi recepty z arašídového másla, které si můžete připravit, patří třeba palačinky s arašídovým máslem, brownies s arašídovým máslem, čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem nebo dokonce arašídové bonbony.

Čokoládový koláč s arašídovým máslem je oblíbenou pochoutkou v nejedné kvalitní cukrárně či kavárně. Upéct si ho ale můžete i doma, a to hned v několika různých variantách. Jaký je nejlepší recept na čokoládový koláč s arašídovým máslem? Vyberte si ten váš.

Pokud by jste měli chuť spíše na ovoce, vyzkoušejte borůvkový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou.

Cokoladovy kolac s arasidovym maslem
Koláč s arašídovým máslem je dobrota nabitá zdravými bílkovinami.

Koláč s arašídovým máslem – recept

V tomto lahodném koláči s arašídovým máslem se dokonale snoubí chuť arašídů, čokolády a jemné smetany.

Ingredience na koláč s arašídovým máslem

Na krustu

  • 150 g nasucho pražených solených arašídů
  • 110 g cukru
  • špetka mletého hřebíčku
  • 60 g rozpuštěného nesoleného másla
  • 170 g hořké čokolády
  • 60 ml tučné smetany

Na náplň

  • 370 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 125 g smetanového sýra
  • 130 g krémového arašídového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu

  • 20 g hořké čokolády
  • 310 ml tučné smetany, vychlazené
  • 1 lžíce moučkového cukru

Koláč s arašídovým máslem – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V kuchyňském robotu rozmixujte arašídy, cukr a hřebíček, dokud směs nebude připomínat hrubý písek. Poté vmíchejte máslo.
  3. Oříškovou směs rovnoměrně vtlačte na dno 25 cm formy a pečte asi 15 minut.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Čokoládu se smetanou rozpusťte za stálého míchání dohladka a poté čokoládu rozetřete na korpus.
  6. Mléko, vejce, moučkový cukr, kukuřičný škrob a sůl rozšlehejte ve středně velkém hrnci a vařte, dokud směs nezíská konzistenci majonézy, tedy asi 2 minuty. Poté přendejte do mísy.
  7. Do směsi zašlehejte smetanový sýr, arašídové máslo a vanilku.
  8. Rovnoměrně rozetřete náplň na čokoládu a dejte vychladit.
  9. Čokoládu na polevu rozpusťte.
  10. Smetanu na polevu vyšlehejte s moučkovým cukrem. Vmíchejte velkou lžíci smetany do čokolády a poté všechnu čokoládu vmíchejte do smetany.
  11. Šlehačkovou polevu rozetřete na koláč. Před podáváním nechte alespoň 30 minut chladit.
Cokoladovy kolac s arasidovym maslem
Koláč s arašídovým máslem můžete ozdobit kousky arašídů.

Arašídový dort – recept

Připravte si doma vynikající arašídový dort, který můžete servírovat třeba jako nedělní rodinný dezert.

Ingredience na arašídový dort

Na krustu

  • 150 g nasucho pražených solených arašídů
  • 110 g cukru
  • špetka mletého hřebíčku
  • 60 g rozpuštěného nesoleného másla
  • 170 g obyčejné čokolády
  • 60 ml dvojité smetany

Na náplň

  • 370 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • 125 g smetanového sýra nakrájeného na kousky
  • 130 g krémového arašídového másla
  • 1 lžička čisté vanilkové esence

Na polevu

  • 20 g obyčejné čokolády
  • 310 ml dvojité smetany, chlazené
  • 1 lžíce moučkového cukru

Arašídový koláč postup

  1. Připravte si krustu: Předehřejte troubu na 180 °C. V kuchyňském robotu rozmixujte arašídy, cukr a hřebíček, dokud směs nebude připomínat hrubý písek. Vmíchejte máslo.
  2. Oříškovou směs rovnoměrně vtlačte na dno 25cm pružinové formy a pečte, dokud neztuhne, asi 15 minut. Odstavte, aby mírně vychladla.
  3. Zpracujte náplň: Čokoládu se smetanou rozpusťte v mikrovlnné troubě za stálého míchání každých 30 sekund dohladka a poté čokoládu rozetřete na korpus. Během přípravy náplně nechte krustu zmrazit.
  4. Mléko, vejce, moučkový cukr, kukuřičnou mouku a sůl rozšlehejte ve středním hrnci. Pokračujte ve vaření, dokud nebude mít konzistenci majonézy, tedy ještě asi 2 minuty. Přendejte do mísy.
  5. Do směsi zašlehejte smetanový sýr, arašídové máslo a vanilku. Rovnoměrně rozetřete na čokoládu a dejte do chladničky, dokud nevychladne, nebo přes noc.
  6. Připravte polevu: Čokoládu za stálého míchání každých 30 sekund rozpusťte v mikrovlnné troubě, dokud nebude hladká.
  7. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem, dokud nebude mít mírně tuhé špičky. Vmíchejte velkou lžíci smetany do čokolády a poté všechnu čokoládu vmíchejte do smetany.
  8. Koláč vyjměte z formy. Šlehačkovou polevu rozetřete na koláč pomocí odsazené stěrky. Před podáváním nechte alespoň 30 minut chladit.

Moučník s arašídovým máslem – recept

Na tento lahodný moučník s arašídovým máslem můžete samozřejmě použít kupované burákové máslo, vyzkoušet ale můžete i domácí arašídové máslo.

Ingredience na moučník s arašídovým máslem

  • 85 g másla
  • 2 šálky grahamových sušenek, nadrobených
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 šálky čokoládových lupínků
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 1/2 lžičky soli

Moučník s arašídovým máslem – postup

  1. Grahamové sušenky vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemný prášek.
    V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo s 1 a 1/2 šálku arašídového másla.
  2. Do velké mísy přidejte máslo a 1 a 1/2 hrnku arašídového másla, které jste právě rozpustili. Přidejte grahamové sušenky, moučkový cukr, sůl a dobře promíchejte.
  3. Vhodnou pečicí formu vyložte pergamenovým papírem. Nalijte směs do formy a rovnoměrně ji rozetřete.
  4. Vložte na 20 minut do chladničky.
  5. Zatímco se spodní vrstva chladí v lednici, připravte si vrchní vrstvu. Na vrchní vrstvu rozpusťte v mikrovlnné troubě čokoládové lupínky se 4 lžícemi arašídového másla. Občas promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  6. Rozpuštěnou čokoládu rozetřete na připravený korpus. Před nakrájením na čtverce nechte alespoň hodinu odležet v chladničce. Tím zabráníte popraskání čokoládové polevy.
Cokoladovy kolac s arasidovym maslem
Moučník s arašídovým máslem má lahodnou příchuť čokolády.

Cheesecake s arašídovým máslem – recept

Milujete cheesecaky – ať už s ovocem, nebo třeba různé nepečené cheesecaky? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento vynikající cheesecake s arašídovým máslem.

Ingredience na cheesecake s arašídovým máslem

Na korpus

  • 227 g grahamových sušenek
  • 100 g másla

Na náplň

  • 680 g smetanového sýra
  • 188 g práškového cukru
  • 270 g krémového arašídového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml smetany

Na polevu

  • 120 ml tučné šlehačky
  • 113 g čokolády

Cheesecake s arašídovým máslem – postup

  1. Grahamové sušenky vložte do mísy kuchyňského robotu a rozemelte na jemno. Přidejte rozpuštěné máslo a pulzujte, dokud se nerozmočí. Důkladně vymažte dno a stěny pružinové formy.
  2. Nalijte krustu do připravené formy. Pomocí dna odměrky nebo ploché sklenice pevně vtlačte kůrku na dno a po stranách formy. Uložte do chladničky.
  3. V míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem šlehejte smetanový sýr po dobu jedné minuty nebo dokud nebude hladký a krémový, přičemž seškrábejte stěny a dno mísy.
  4. Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání do hladka. Přidejte arašídové máslo, vanilku a hustou smetanu, přičemž mezi jednotlivými přídavky šlehejte a podle potřeby seškrabujte stěny mísy.
  5. Směs šlehejte při středně vysokých otáčkách asi 2 minuty, nebo dokud nebude zcela hladká a krémová.
  6. Tvarohovou směs nalijte do pružinové formy. Uložte do chladničky na nejméně 6 hodin nebo přes noc.
  7. Připravte polevu: V malém hrnci přiveďte hustou smetanu k varu, pak ji stáhněte z ohně a přidejte nasekanou čokoládu. Smetanu můžete také ohřát v mikrovlnné troubě. Nechte 1 minutu stát a pak míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  8. Míchejte, dokud není hladká. Před přelitím cheesecaku nechte 5 minut vychladnout.
  9. Před podáváním vraťte cheesecake na další hodinu do chladničky, aby se zchladil.
  10. Pokud je cheesecake příliš sypký na krájení a podávání, zmrazte ho na 30 minut až 1 hodinu, aby ztuhl. Uchovávejte v chladu nebo zmrazené.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang