Základní recept na domácí majonézu

Omáčky a dipyStudená kuchyněStudené omáčky
domaci majoneza

Zapomeňte na majonézu koupenou v obchodě a vyrobte si vlastní domácí. Vyžaduje to možná trochu námahy, ale stojí to za to, aby doprovázela vaše oblíbené pokrmy.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 2 žloutky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžičky bílého vinného octa nebo citrónové šťávy

Postup

  1. Žloutky a hořčici vyklopíme do mísy, osolíme a opepříme. Šleháme, dokud se zcela nespojí.
  2. Za stálého šlehání přidáme malou kapku oleje a šleháme opět do doby, než se vše zcela nespojí. Pak přidáme další kapku a takhle po kapkách pokračujeme, dokud se žloutky a olej nespojí a nezačnou houstnout.
  3. Jakmile si budeme jistí, že se olej a vejce spojují, můžeme přidávat olej po větších troškách. Musíme však být trpělivý, protože příliš rychlé přidávání oleje způsobí, že se majonéza rozdělí a srazí.
  4. Jakmile je všechen olej zašlehaný do vajec a vznikne hustá majonéza, která se dá rozšlehat lžící, zašleháme ocet nebo citrónovou šťávu a podle chuti dosolíme. V lednici vydrží 2 dny.

Tipy

  1. Na tatarskou omáčku rozmíchejte nadrobno nakrájené okurky a petrželku.
  2. Na krevetovou koktejlovou omáčku vmíchejte 1 lžíci rajčatového kečupu a kapku worcesterové omáčky.
  3. Pro česnekovou majonézu připravte majonézu z olivového oleje místo slunečnicového a na závěr vmíchejte 2 rozdrcené stroužky česneku.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang