Ingredience:
- 1 kg brambor
- 200 – 250 g uzeného masa, salámu, špekáčků nebo točeného salámu
- 200 g nastrouhaného sýra
- 2 vejce
- 1 malá cibule
- 250 ml mléka
- sůl
- pepř
- nakládané okurky
Postup:
Brambory vaříme ve slupce do poloměkka.
Zapékací mísu vymažeme tukem nebo sádlem a postupně vkládáme oloupané brambory nakrájené na kousky (plátky, nudličky), plátky cibule, maso na kousky (nebo zvolená uzenina), trochu nastrouhaného sýra.
Každou vrstvu můžeme pokapat trochou oleje a vše opakujeme dokud máme suroviny. Vrchní vrstvu by měly tvořit brambory posypané zbytkem sýra.
Francouzské brambory dáme péct do trouby asi na půl hodiny, potom vše zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a ještě chvíli dopečeme.
Francouzské brambory podáváme s nakládanou okurkou.