Mug cake, hrníčkový dortík v mikrovlnce, brownie do hrníčku.
Je jedno, jak tento lahodný a rychlý zákusek pojmenujete – můžeme vás ujistit, že jakmile se jej naučíte připravit, stane se pro vás oblíbenou lahůdkou.
TIP: Pokud nefandíte brownies, můžete vyzkoušet bábovku do hrnku.
Příprava
- Příprava: 3 minuty
- Vaření: 2 minuty
- Odpočinek: 4 minuty
- Celkem: 9 minut
Ingredience
- 2 lžíce másla, jemného extra panenského olivového oleje nebo rostlinného oleje
- 1/4 šálku (30 g) hladké mouky
- 3 polévkové lžíce (35 g) cukru
- 2 polévkové lžíce (13 g) přírodního neslazeného kakaového prášku
- Špetka soli
- Malá špetka skořice, nepovinně
- 3 polévkové lžíce (44 ml) mléka, vody nebo kávy
- 1/8 lžičky vanilkového extraktu
- Zmrzlina, šlehačka nebo tučná smetana na ozdobení
Postup
- Vložte máslo do malé misky nebo misky vhodné do mikrovlnné trouby a ohřívejte v mikrovlnné troubě při 50% výkonu (u většiny mikrovlnných trub stupeň výkonu 5) po dobu 30 sekund. Pokud se ani poté máslo nerozpustí, pokračujte v mikrovlnném ohřevu po 10 sekundách, dokud se nerozpustí.
- Vložte mouku, cukr, kakao, sůl (pokud používáte nesolené máslo) a volitelně skořici do keramického hrnku vhodného do mikrovlnné trouby. Mícháme vidličkou, dokud se hmota nepodobá hnědému písku.
- Máslo (nebo olej) vmíchejte vidličkou.
- Poté přidejte mléko (nebo vodu či kávu) a vanilku. Stejnou vidličkou míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Těsto může vypadat trochu řídké, ale nebojte se – tak to má být.
- V mikrovlnné troubě, nezakryté, na vysoký výkon po dobu 1 minuty. Pokud neznáte úroveň výkonu své mikrovlnné trouby, začněte s 1 minutou a pokračujte ve vaření po 10 sekundách, dokud nebude brownie hotové. Pro mikrovlnnou troubu o výkonu 1000 W je vhodná 1 minuta; pro mikrovlnnou troubu o výkonu 1650 W doporučujeme 1 minutu a 10 sekund.
- Nechte brownies 4 minuty odpočívat. Vnitřek brownie je velmi horký a stále se vaří, i když není v mikrovlnné troubě. Může to být těžké, ale to čekání se vyplatí! Brownie tak získá lepší chuť a strukturu.
- Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo malým kopečkem smetany či šlehačky.