Recept na božsky nadýchaná míchaná vajíčka

MinutkyPro dětiPro začátečníkySlané receptySnackySnídaně

Míchaná vajíčka patří mezi klasické snídaně z určitého důvodu – jsou rychlá, chutná a plná bílkovin. Během několika minut si můžete připravit chutné a výživné jídlo, které vám dodá energii na celý den. Někteří lidé se však míchání vajec bojí, protože se obávají, že z nich vznikne gumová nebo suchá snídaně. S těmito jednoduchými tipy se však v míchaných vajíčkách stanete mistry raz dva!

Nejprve si připravte potřebné ingredience. Budete potřebovat pouze vejce a koření podle vlastního výběru – můžete zůstat u jednoduchého koření s trochou soli a pepře, nebo být kreativní a přidat jakýkoli druh koření nebo sýra, který máte rádi. Vaječnou směs intenzivně šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Tím zajistíte, že se vejce dokonale promíchají.

Poté rozehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu a přidejte trochu oleje nebo másla, aby se vejce nepřichytila. Jakmile se tuk začne třpytit, nalijte do pánve vaječnou směs. Pomocí gumové žáruvzdorné stěrky začněte vejce průběžně přelévat. Během vaření stěrkou rozbíjejte velké hrudky, které se mohou vytvořit, aby vejce zůstala nadýchaná.

Jakmile jsou vejce téměř úplně uvařená, stáhněte je z ohně. Po převaření budou suchá a gumová – a to nikdo nemá rád! Nakonec podávejte lahodná vajíčka s toasty

Recept na nejlepší míchaná vajíčka

Tajemství nejlepších míchaných vajec? Mléko a máslo, dobrá metla a nepřilnavá pánev na mírném ohni. Tato nadýchaná, luxusní míchaná vajíčka si připravíte za méně než 10 minut.

Příprava

  • Příprava: 3 minuty
  • Vaření: 6 minut
  • Celkem: 9 minut

Ingredience

  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce plnotučného mléka
  • 1/2 lžíce másla
  • 1/8 lžičky soli
  • Čerstvý pepř
  • Podle chuti zbytky masa, vařená zelenina, sýr nebo bylinky

Postup

  1. Rozpusťte máslo na malé pánvi na středním ohni. Rozšlehejte vejce: rozklepněte dvě vejce do malé mísy. Přidejte mléko a sůl. Směs důkladně šlehejte, dokud nebude mít jednotnou barvu, strukturu a nebude mírně napěněná. Chcete, aby se bílky a žloutky zcela spojily.
  2. Vejce přidejte na rozpálenou pánev a ihned snižte teplotu na středně nízkou. Gumovou stěrkou přetlačujte vejce z jednoho konce pánve na druhý.
  3. Pokračujte v tomto postupu jemně a pomalu, přičemž vždy vytlačte uvařená vejce ze dna pánve a nechte na jejich místo přijít neuvařená vejce.
  4. Když jsou vejce z větší části uvařená, pomalu je jednou nebo dvakrát přeložte do sebe. Chcete, aby se vajíčka spojila dohromady. V této chvíli přidejte případný sýr, maso nebo zeleninu.
  5. Vejce vyjměte z pánve, když jsou hotová, ale stále se lesknou vlhkostí, a přeneste je na talíř. Na závěr je posypte čerstvě nadrceným pepřem. Pokud používáte, ozdobte čerstvými bylinkami.
Kopa míchaných vajíček se zeleninou a hoblinkami parmazánu, co víc si přát jako víkendovou snídani?

Jak udělat míchaná vajíčka

  1. Vejce rozklepněte do mísy nebo hrnku a dobře promíchejte vidličkou, metličkou nebo malým mixérem.
  2. Rozehřejte nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středním ohni.
  3. Na pánvi rozpusťte 1-2 lžíce másla.
  4. Do rozpálené pánve nalijte vaječnou směs.
  5. Pomocí stěrky průběžně míchejte, aby tekutá vejce pokryla dno pánve.
  6. Jakmile se vejce začnou míchat, přidejte libovolnou náplň (sýr, zeleninu, slaninu, houby, atd.).
  7. Pokračujte v míchání a přesouvání vajec po pánvi, dokud nedosáhnou požadované konzistence.
  8. Vejce podávejte ještě teplá s čerstvým pečivem nebo na opečeném toustu.

Jakou zvolit pánev na vajíčka

Nepřilnavé pánve jsou obecně ideální pro míchaná vajíčka, protože se snadno čistí a jídlo na nich klouže po povrchu, aniž by se přichytilo. Rovněž byste měli používat pánev, která není příliš horká, protože vejce se mohou snadno spálit, pokud je povrch příliš horký.

Míchaná vejce se slaninou

Míchaná vejce se slaninou jsou univerzálním receptem. Je to jednoduchý recept na každodenní snídani, ale zároveň natolik výjimečný, že ho můžete servírovat i na pozdní snídani pro větší počet lidí.

Ingredience

  • 8 plátků slaniny
  • 8 velkých vajec
  • 3 lžíce lehké smetany
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky bílého pepře
  • 2 lžíce másla
  • 1/3 hrnku strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce nahrubo nasekané pažitky

Postup

  1. Na velké pánvi opečte slaninu do křupava. Použijte pánev, ve které budete připravovat vejce.
  2. Slaninu nechte okapat na papírových utěrkách, rozdrobte ji a dejte stranou.
  3. Vylijte z pánve všechen tuk kromě jedné lžíce slaniny a pánev neumývejte.
  4. Ve velké míse rozšlehejte vejce se smetanou, solí a pepřem.
  5. Vraťte pánev na střední teplotu a přidejte máslo. Máslo rozpusťte na středním plameni a poté přidejte rozšlehaná vejce.
  6. Vařte vejce na středním ohni, občas míchejte žáruvzdornou špachtlí a škrábejte, aby se vytvořily velké hrudky, dokud nejsou vejce hotová.
  7. Vmíchejte sýr a nadrobenou slaninu. Pokračujte ve vaření, dokud vejce nejsou právě ztuhlá.
  8. Ozdobte pažitkou. Podávejte a pochutnejte si.
Dokřupava vypečená slanina míchaným vajíčkům velice sluší.

Vaječina

Vaječina je jiný název pro míchaná vejce. Zkuste je tentokrát se špekem, který jim dodá zase jinou chuť.

Ingredience

  • kousek špeku (nebo slaniny)
  • 3 vejce
  • máslo
  • pažitka
  • sůl

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme máslo. Špek nebo slaninu pokrájíme na drobné kousky a necháme asi 5 minut na pánvi orestovat.
  2. Přidáme opatrně rozklepnutá vejce a mícháme, dokud vajíčka nezhoustnou. Dle chuti přidáme pažitku a sůl. Podáváme s žitným chlebem a zeleninou.

Smažení vaječiny je tradice, kterou potkáte ve Slezsku. Zvyk spočívá v tom, že se často sejde, sjede, cela rodina a na ohni smaží vaječinu (míchaná vejce). Časově to vychází na Letnice, neboli seslání Ducha svatého, jedná se o křesťanský svátek. Tento přichází 50 dní po Velikonocích. Tradice vychází vždy na neděli

Co k snídani? Smažená vajíčka

Smažená vajíčka jsou ideální volbou k snídani, když máte málo času a velký hlad. Výborně se také hodí na víkendová pozdní rána pro celou rodinu.

Ingredience

  • 6 vajec
  • 150 g anglické slaniny
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 lahůdková cibulka
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • pepř
  • sůl

Postup

  1. Vajíčka si vyklepneme do většího hrnku, osolíme si je a rozšleháme. Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, bílou část z lahůdkové cibulky a přidáme trochu nahrubo nakrájenou anglickou slaninu.
  2. Až se slanina pěkně opeče, tak zalijeme připravenými vajíčky, přidáme hořčici, pepř, možná ještě přisolíme dle chuti a stále mícháme, aby se nám nepřipalovaly a smažíme je tak dlouho, jak je máme rádi tuhé a ke konci nasypeme nakrájenou zelenou část lahůdkové cibulky.
  3. Připravené porce posypeme strouhaným sýrem a můžeme přidat ještě pažitku.

Tipy na snídani

  • Snažte se do ranního jídla zařadit vyvážený poměr zdravých sacharidů, bílkovin a tuků.
  • Zařaďte zdroj vlákniny, například celozrnné obiloviny, ovesné vločky, otruby nebo celozrnný chléb.
  • Nešetřete na velikosti porcí – vyvážená snídaně, která obsahuje podstatnou porci energeticky vydatných potravin, vám pomůže udržet si hladinu energie po celý den.
  • K snídani si vybírejte různé zdravé, nezpracované potraviny. Mezi možnosti patří ovesná kaše s čerstvým ovocem, jogurt s ořechy a semínky nebo vejce s celozrnným toastem.
  • Nezapomeňte doplnit ovoce a zeleninu o další vitaminy a minerály, které pomáhají regulovat přirozený energetický cyklus vašeho těla a metabolizovat chemické látky v potravinách.
  • Vyměňte sladké zpracované cereálie za alternativy s nízkým obsahem cukru, jako jsou ovesné vločky s ořechy nebo smoothie s přísadami, jako je řecký jogurt, nízkotučné mléko a čerstvé ovoce.
  • Přidávejte do jídla ořechy, semínka a avokádo, abyste si dodali zdravé tuky a bílkoviny.
  • Nezapomínejte pít hodně vody – ráno začněte sklenicí vody, abyste zůstali hydratovaní.

Snídaňová jídla

K vajíčkům přidejte avokádo, čerstvý sýr a porci zeleniny a skvělý základ dne máte na stole.

Recept na snídani – avokádová miska s míchanými vajíčky

A na závěr ještě jeden recept na snídani s vajíčkem a avokádem

Ingredience

  • 2 vejce
  • ½ zralého avokáda
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku cherry rajčátek, rozpůlených
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Volitelně: čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup

  1. Začněte zahříváním olivového oleje na velké pánvi na středním ohni.
  2. Do pánve rozklepněte obě vejce a ochuťte je sušeným česnekem, solí a pepřem. Vařte, dokud se bílky nesrazí a žloutky nebudou uvařené na požadovanou propečenost.
  3. Mezitím rozkrojte avokádo napůl, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu do misky. Rozmačkejte ho vidličkou a poté vmíchejte citronovou šťávu a zbylý sušený česnek, sůl a pepř.
  4. Sestavte misku: Vejce položte doprostřed talíře, navrch dejte rozmačkané avokádo a poté cherry rajčátka.
  5. Ozdobte čerstvou pažitkou nebo petrželkou (volitelně).

Míchaná vejce jsou oblíbenou snídaní mnoha lidí. Jejich příprava je rychlá a snadná a jsou skvělým zdrojem bílkovin. Míchaná vajíčka lze okořenit různými přísadami, jako je nakrájená zelenina, nadrobená slanina, sýr a bylinky. Tato chutná vejce jsou také velmi univerzální a lze je podávat s toasty nebo jen tak. Ať už je připravíte jakkoli, míchaná vajíčka vás určitě zasytí a budou chutným a výživným jídlem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang